download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Дали има опасност?

<1 2 3 4 5 6 >

Автор
Съобщение
joniewalker
Нед, 03.04.11, 01:07

RE: Дали има опасност?

” ...Нима мислите, че Американците ще имат наглостта да го направят? Недей те бе хора, живеем в съвременен свят ! „

Ц ц ц, приятелю ти може би си сляп.

angelicstar
Нед, 03.04.11, 13:12

RE: Дали има опасност?

 Козлодуй би издържал на 10 пъти по-силна атака от колкото тази в Япония, защото самите реактори са от различен тип - нашите надеждни и ниско ефективни, техните високо ефективни и с отслабена защита.При нашите дори и 20 степен по Рихтер да ни разлюля защитите и борната киселина биха подействали мигновено.

Нима мислите, че Американците ще имат наглостта да го направят? Недей те бе хора, живеем в съвременен свят ! „

Ами американците имат наглост за всичко!

Ама не знам Козлодуй ще издържи ли 10 пъти по-силна атака. Някъде четох, че е проектирана за 7,25 бала по Медведев, пък в Япония е било над 8 бала. Скалата е десетично-логаритмична и излиза, че там е друснало повече от 10 пъти по-яко. И пак централата е издържала на труса. Издънката там идва от цунамата и наводненото захранване на охлаждането.
Въобще като чета за тия работи гледам че при всички досега големи аварии на АЕЦ причината идва от захранването на охлаждането.
А пък 20 по Рихтер няма как да удари. Степените по Рихтер са само 10+2. Двете допълнителни степени са въведени за по-точно съгласуване с теорията. 10 степен съответства на разкъсване на земната кора и образуване на нов разлом. На теория може да се разкъса на няколко места и общиата енергия да се насложи, така се получава 11 степен. 12 степен е при промяна на самата структура на кората. Примерно по Искърското дефиле се вижда на някои места как пластовете са се изметнали на 60 градуса, значи цели плочи от кората са се премятали. Това е било 12 степен.
Смисъл голямата опасност не са центарлите дето може да гръмнат, ама може и да не гръмнат. Мене повече ме е страх от земетресенията. За 60 г. има само 1 гръмната централа и 5 почти гръмнати. А пък земетресения у нас стават всеки месец и постоянно се засилват. По Маришкия разлом, Струмския разлом и Родопската яка са възможни трусове до 9 по Рихтер, в Софийско и разломното поле на източна Тракия може да удари до 7,5-8 по Рихтер. Ама тогава хич няма да се сетим за радиация.
Има ли опасност?

” "Време на живот: 885.7 секунди в свободно състояние..." - още може да прочетеш там И на мен физиката ми беше най-интересна в училище.
” В Новосибирск е измерено най-точното за сега време за полуразпад на неутроните. Те по случаен закон се разпадат на протон, електрон и неутрино средно на 615,8 сек.
Тъпото е в принципа на неопределеност. За квантовите процеси самото измерване променя резултата от измерването. Руснаците мерят по космическите лъчи, французите и въобще европейците мерят с Големия Пръстен на CERN /не колайдера/, янките по пулсациите на неутронните звезди. Различно измерване дава различен резултат.

Госпожата по физика вдига Иванчо.
- Иванчо, кой разби ядрото на атома?
Иванчо мълчи.
- Не знаеш ли кой разби ядрото на атома?
Иванчо пак мълчи. Така, иначе, накрая госпожата и писва.
- Утре да дойдеш с баща си!
Другия ден Иванчо идва с бъща си. това "бъща" "баща" ли беше или "тъща" Госпожата му обяснява каква е работата.
- Сега кажи кой разби ядрото на атома! - вика му той.
Иванчо мълчи като партизанин. Баща му му завърта 2 шамара.
- Абе всичко ще си кажеш ти!
Иванчо почва да мрънка:
- Ами Ръдърфорд. Ама не е от нашия клас.

Ръдърфорд обичал да повтаря "Аз съм прост човек и обичам всичко да ми се казва просто". Но пък Нилс Бор си падал по засуканите обяснения. Веднъж Ръдърфорд слушал лекция на Бор. След лекцията казал:
- Не можах да разбера въобще нищо. Само се успокоявам, че заглавието беше "Теорията на Ръдърфорд за атомния разпад".
редактиран от angelicstar на 03.04.11 13:55
anonymous
Нед, 03.04.11, 18:53
Оняден гледах БТВ. И те нали са нахалници, бяха се набутали пак в БАН. Там показаха, мисля, че в вечерните новини беше, сайт през който се следи радиационния фон в различни градове. Имаше някакво съкращение, видях го и го написах в Гугъл и излезе същия сайт, който и те показаха. Сайта беше базиран на Google Maps, като и отстрани до картата имаше различни данни. Някой да го знае???

Един въпрос - ако реактор се изгаси, за колко време може отново да се възвърне в нормално работно състояние? Говорим за работещи всички с-ми както трябва, просто го спират и пускат пак. Една госпожа тука ми разправя, че нямало връщане назад, спре ли се един път реактора.

stiliyangr
Нед, 03.04.11, 19:49
Това ме развесели. Попитай я тази госпожа как си представя,че сменят горивото.
океан
Пон, 04.04.11, 12:21
dreven
А тези реактори имат ли защита от пиян оператор
angelicstar
Пон, 04.04.11, 13:17
Ами то даже може не само да се спре реактор и после пак да се пусне. Направо може да се разглоби целия и като се сглоби пак да работи. Всеки случай първият реактор в света пуснат от Ферми в Чикаго после е бил разглобен, закаран до Лос Аламос и пак го пуснали.
Реакторът под трибуните на чикагския стадион.
Реакторът под трибуните на чикагския стадион.

Реакторът е бил направен от блокчета графит и слабо обогатен уран колкото тухла приблизително. Урановите и графитните тухли се подреждали по специална схема, за да започне верижна реакция. Регулирал се чрез изваждане и вкарване на отделни тухлички на определени места. Нямало е специално охлаждане само система от водни тръби за измерване на развитата мощност. Имало канали за аварийно загасяне. Цялата аварийна система била от 2 работници, които стояли на балкон над реактора и при опасност трябвало да изсипят 1 варел с борен сулфит в спирачния канал. Никаква защита от радиация.
След първото пускане на 02.12.1942 реактора бил спиран и пускан още много пъти за изучаване на целия процес. През 1946 г. го разглобили на отделни блокчета и така го прекарали до лабораториите в Аламогордо. Сглобили го обратно и пак го пуснали.

<1 2 3 4 5 6 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.