download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Как да се предпазим от радиацията

<1 2 3 4 >

Автор
Съобщение
stiliyangr
Пон, 28.03.11, 12:16

RE: Как да се предпазим от радиацията

” Не смятам да влизам в журналистически спорове, защото твоята информация е точно медийна. Жертвите от Чернобил са точно толкова достоверни, колкото жертвите при измисленият атентат на кулите близнаци. Когато отидеш и видиш с очите си как стоят нещата тогава ще престанеш да вярваш на всичко, което някой някъде е написал. Ето го синдрома на некомпетентността. Когато не си видял ще вярваш на всичко, което някой , някъде е написал. С частицата истина се пробутва и голямата лъжа. В България се намират едни от най-богатите находища на Уран. Елемент с период на полуразпадане хиляди години, това означава ли, че земята ни е заразена? Е не е заразена точно защото периода на полуразпад е огромен. Мощността на дозата не се лимитира от дългоживущите изотопи, а от краткоживущите, защото разпадайки се бързо те формират голяма доза. Дългоживущите на теория са радиоактивни, но в рамките на човешкият живот са абсолютно стабилни и не могат да формират доза освен ако не са в колосални количества и концентрации.
Усещаш ли как в детайлите се крие истината. Теорията си е теория, но тя трябва да се тълкува от специалисти, защото лаиците страшно оплескват нещата. „
Искаш да кажеш,че не е опасно ако в стаята ти например има уран ? Отровите също могат да бъдат бързо- и бавнодействащи. Отравянето с арсен например може да продължава дълго време със съответните количества - това прави ли го по-малко отровен от една бързодействаща отрова ?
Не е лесно един човек(в случая - ти) да ме убеди в нещо противоположно на всичко,което съм чувал/чел досега...
angelicstar
Пон, 28.03.11, 12:39

RE: Как да се предпазим от радиацията

Ами 1 време са правили даже ръчни часовници с някаква уранова боя по стрелките та да светят нощно време. Хората са си ги носили по 15-20 г. без нищо да им стане. И пак да си кажа за къщите из Софийско, дето са строени преди 100 г. с уранови камъни без да има нещо вреда.

” Да бъдем по-точни...На теория, радиацията ще се задържи в Чернобилската област през следващите 48 000 години, но в действителност първите хора, трябва да заселят областта след около 900 години. Тогава най-опасните елементи ще са изчезнали. Техният период на полуразпад е 300-900 години. Предполагам че през идните 100 години ще открият някакъв метод за неутрализиране или изчистване на радиацията.И тъй като японците имат ресурси,при тях може да е наполовина времето... „
В 10-км зоната около Чернобил заразяването е само на отделни места, т.н. горещи точки. В тия точки тогава са паднали парчета от графита на реактора или направо от горивото. Те точно дават силното излъчване, ама само на 3-4 м от такава точка нивото е безопасно. Повечето от зоната е вече с нормален фон.
Отатък 10-те км пък въобще няма горещи точки и хората си живеят като хора. 30-км зоната е наложена просто за всеки случай и за успокояване на паниката.
Отделно дето повечето горещи точки вече са нанесени на карта и 1 по 1 ги разчистват.
trolei
Пон, 28.03.11, 19:30
stiliyangr
Нед, 27.03.11, 19:00 А сега сериозно - някой наясно ли е изобщо какво общо има имунната система с йонизиращите лъчения.....................
.........................................................................................................................

Имунната с-ма "има общо" с АБСОЛЮТНО всичко случващо се с човека вкл. радиация и последствията от нея. От имунната с-ма зависи дали ще се разболееш, от какво ще се разболееш, какви са проявленията на болестното състояние, дали ще оздравееш, за колко време ще оздравееш и т.н. Спомнете си за С.П.И.Н. и че никой не умира от С.П.И.Н. а от друга болест или увреждане.
Все пак имунната с-ма е безсилна пред особено вредни въздействия върху човека, като има значение интензитета, времето, вида и степента на вредното въздействие.

П.П. - Допълнение към предишния ми пост, конкретно за GSM, относно нивото на облъчване за повечето модели и марки :
http://www.gsmarena.com/motorola-phones-4.php

deringer
Пон, 28.03.11, 20:25
dreven отиди и поживей там...значи започваш да обработваш земата,насади си нещо и го изяж...и по думите ти ама хич няма замърсяване а?
Да не говорим за всички радиоактивни отпадъци...как се унищожава радиоактивен отпадък??
Как е изолиран Чернобил приятелю...усещам как ми говориш глупости...
Тоест някак си казваш,че няма никво замърсяване,не може да си и помислим за радиоактивен прах?

” Не смятам да влизам в журналистически спорове, защото твоята информация е точно медийна. „
History of the United Nations and Chernobyl
Chernobyl Nuclear Power Plant, 26 April 1986 - A routine 20-second shut down of the system seemed to be another test of the electrical equipment. But seven seconds later, a surge created a chemical explosion that released nearly 520 dangerous radionuclides into the atmosphere. The force of the explosion spread contamination over large parts of the Soviet Union, now the territories of Belarus, Ukraine and Russia. According to official reports, thirty-one people died immediately and 600,000 “liquidators,” involved in fire fighting and clean-up operations, were exposed to the high doses of radiation. Based on the official reports, near 8,400,000 people in Belarus, Russia and Ukraine were exposed to the radiation, which is more than the population of Austria. About 155,000 sq. km of territories in the three countries were contaminated, which is almost half of the total territory of Italy. Agricultural areas covering nearly 52,000 sq. km, which is more than the size of Denmark, were contaminated with cesium-137 and strontium-90, with 30-year and 28-year half-lives respectively. Nearly 404,000 people were resettled but millions continued to live in an environment where continued residual exposure created a range of adverse effects.
редактиран от deringer на 28.03.11 20:35
редактиран от deringer на 28.03.11 20:53
deringer
Пон, 28.03.11, 20:38

RE: RE: Как да се предпазим от радиацията

” Отделно дето повечето горещи точки вече са нанесени на карта и 1 по 1 ги разчистват. „

Как?

angelicstar
Пон, 28.03.11, 21:52
Ами много ясно как. Намират бучката дето излъчва и я прибират за преработване в ново гориво. На 1-2 м около нея изкопават почвата и насипват чиста вместо нея. Радиоактивната прах вече много отдаван е измита от дъждовете.

А пък като цитираш ООН вземи виж доклада на СЗО /служба към ООН/ от 2006 за 20-годишнината на аварията. Там си го пише направо, че "броят на жертвите е силно преувеличен".

Цитат
” Остра лъчева болест е диагностицирана при 134 души от групата на аварийните работници. За всичките 28 починали в първите 4 месеца след аварията причини за смъртта са:
15 души – поражения на кожата или на стомашно-чревния тракт и 2 души – пулмонит (починали между 14 и 23 ден);
6 души – поражения на кожата или на белия дроб и 2 души вторична инфекция от присаждане на костен мозък (между 24 и 48 ден);
2 души – вторични инфекции (между 86 и 91 ден);
1 човек – бъбречна недостатъчност (96 ден).
Освен тях, веднага след аварията, почиват 2 души – 1 непосредствено от взрива и 1 от термични изгаряния.
В периода от 1987 до 2000 г. от останалите живи с диагноза остра лъчева болест умират 11 души.

От късните последствия са доказани само 4000 случая за 20 г. Страшно много, ама 20 пъти по-малко от Хирошима, без Нагазаки. Даже фантомасите от Грийнпийс не смеят вече да дават чак такива лъжи дето си цитирал.

plamil
Пон, 28.03.11, 22:16

RE: RE: Как да се предпазим от радиацията

” Искаш да кажеш,че не е опасно ако в стаята ти например има уран ? Отровите също могат да бъдат бързо- и бавнодействащи. Отравянето с арсен например може да продължава дълго време със съответните количества - това прави ли го по-малко отровен от една бързодействаща отрова ?
Не е лесно един човек(в случая - ти) да ме убеди в нещо противоположно на всичко,което съм чувал/чел досега... „
Да кажа аз как го разбирам (не твърдя че съм 100% прав, но така го обяснявам за себе си)
Да вземем точно по 2 милиона атома от две радиоактивни вещества. Едното с период на полуразпад 8 часа, второто с период 80 години.
Какво беше периодът на полуразпад - времето за което половината от първоначалното вещество ще е преминало ядрен разпад до други елементи.
Да приемем че и от двете вещества при разпадането си атомите изпускат по един неутрон, един протон и един фотон (доста грубо казано и не съвсем точно, но това е за онагледяване)
Така, значи първото вещество за 8 часа ще остане с един милион радиоактивни атоми, като за тези 8 часа ще излъчи 1 милион неутрона, 1 милион протона и 1 милион фотона.
Второто вещество ще излъчи същите количества, но за 80 години. Значи от първото вещество трябва да бягаш както дявола бяга от тамян, с второто може да си живееш мирно и спокойно.
Но тук има една уловка. Веществата трябва да са извън тялото.
Някои вещества имат способност да се натрупват в организма, и не можеш да ги изкараш оттам по никакъв начин. По спомени един от тези елементи е Стронций. И тъй като той се натрупва предимно в костите, затова е и опасен - въздейства директно върху костния мозък, възпрепятствайки кръвотворната му функция. Получава се кумулативен ефект и заболяваш от болести на кръвта, левкемия например.
kookki
Вто, 29.03.11, 06:58

RE: RE: RE: RE: Как да се предпазим от радиацията

” Много добре! Излиза, че дискусията не е била напразна. „

Наистина не е напразна. На мен ми е интересно това което си написал в темата.
Не знам до колко всичко е истина, защото не съм специалист, но пък ти обясняваш нещата съвсем логично, за разлика от медиите.
Медиите търсят сензации и раздухват, колкото да привлечат вниманието, особено нашите, а и новинарските емисии са доста черногледи от години. Дори не ги гледам и слушам вече.

<1 2 3 4 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.