download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Защо измервам такъв ток при тези фенерчета?

<1 2 >

Автор
Съобщение
insecteater
Нед, 27.03.11, 22:33

RE: Защо измервам такъв ток при тези фенерчета?

plamil
Нед, 27.03.11, 22:51

RE: Защо измервам такъв ток при тези фенерчета?

” ...Мерси че обръщате внимание на глупостите ми. От всичко изписано, оставам с впечатлението, че светодиодите са с различни характеристики или схемите които използват са различни и на малкото фенерче нещо да не е доизпипано както трябва.

Съпротивление на светодиод нещо не ми е ясно какво представлява. Доколкото знам волт-амперната характеристика на светодиода е доста нелинейна (слабо казано) и като е запушен (без приложено напрежение или такова под ) не може да се мери директно съпротивление, т.е. съпротивлението му е безкрайно голямо. А при различен ток, има различно съпротивление. Ако греша, може някой да ме ориентира. По електротехника едвам имам тройка. „

Щом и двете са само с по един диод, и около диода не се вижда нищо друго, то това са диоди в специално изпълнение. Всъщност в корпуса на диода има цяла електронна схема която ограничава тока протичащ през диода при напрежение от 4 до 15 волта. В практиката ( и в магазините ) такива диоди се наричат "светодиод с драйвер".
При теб по доброто светене на голямото фенерче може да се обясни и с по-големия рефлектор, а в същото време драйвера да е нагласен на по-малък ток.
kookki
Нед, 27.03.11, 22:58

RE: RE: Защо измервам такъв ток при тези фенерчета?

” Кои са по-икономични между тях и светодиодните, при еднаква сила на светене? А по-издържливи? Т.е. да не изгарят лесно или да пожълтавят или да не им се променят характеристиките в течение на времето и/или заради използване. „

Аз съм си харесал един комбиниран прожектор халогенка/светодиоди. Халогенката си е 55 вата и е доста яка за прожектор, въпреки това дават 3 часа издръжливост на батерията. Светодиодите също са доста на брой, с тях мисля че батерията я даваха да издържи 12 часа. Понеже и двата светлоизточника си имат предимства, съм се навил да си го купя за риболов.

karadzha
Нед, 27.03.11, 23:24
Светодиодите са различни. Даже и еднаквите са с различна характеристика, но не драстично различна както при различните светодиоди, откъдето и разликите при тока на консумация /при липса на допълнителни съпротивления/.
Естествено има и различни светодиоди с близка и почти еднаква характеристика т.нар. еквиваленти.
oldcastle
Пон, 28.03.11, 01:10
Ганчо, като гледам с едната ръка държиш фенерчето, с другата - накрайниците на уреда, а фотоапарата с какво държиш се чудя?
Извинявам се за спама.
insecteater
Пон, 28.03.11, 10:46
почти позна, ама не съвсем. Клякам, държа го между колената си , глася го да снима след 10 секунди и след като натисна с едната ръка копчето за снимане има достатъчно време да се хване каквото трябва както трябва.

<1 2 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.