download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Access и борбата с него... А как мразя подобни задачи...

<1 2 >

Автор
Съобщение
phrozencrew
Сря, 20.04.11, 21:01
Таблицата Grafik се казва Седмично разписание. А липсват данни именно за седмицата. Има полета само за часове. Предполагам, че трябва да се създаде таблица, която включва дните от седмицата или трябва да се добавят в таблицата с графика.
phrozencrew
Сря, 20.04.11, 21:33
Можеш да направиш още нещо и да работи и твоя вариант. Премахни ключовете от Grafik и ще можеш да добавяш каквото си искаш. Но според мен е мега тъпо и още един път доказва колко ни е зле висшето образование. Едно условие не могат да съставят като хората, ще ми преподават на студенти. Ужас!
Все пак ето ти примера: Razpis.7960_edit.mdb

Ако искаш ще ти го направя и с дните от учебната седмица и всичко да е по правилата за изграждане на релационни бази данни.

angelicstar
Чет, 21.04.11, 14:00
Ами не може да им махне ключовете. Зададени са по условие.
Ама като погледна дизайна виждам 2 неща. Цялата система е подредена в обектна йерархия и ключовете/полетата минават от таблица в таблица. После в Grafik влизат клетки дефинирани на по-високо ниво в йерархията. А пък точно те са дадени с ключ.
Значи садистите нарочно са вкарали в задачата нещо специално.
Примерно ако ставаше дума за обектно програмиране, щеше да е ясно, че в Grafik директно се копират клетките от Groups и Disc. За да промениш стойност в Grafik трябва да го направиш от Groups и Disc. Така се прави обектните йерархии.
Ама как е в Acce$$ не знам.

Всеки случай виж да не би да има някакво неявно дублиране на данните от 1 ниво ниво в йерархията към друго. Ясно, че клетките са линкнати между нивата. Иначе няма да ти изкарва грешка. Сега номерът е да изкараш данните на бял свят.

anonymous
Вто, 03.05.11, 21:05
Работата отиде малко към оправяне (условието било грешно и трябвало групите да са 3, а не 2), но отново забих на една точка - правенето на втория отчет, защото не помня как се правеха такива отчети, където се сумира нещо по даден признак. Просто не го помня... Та помощ, ако някой се сеща как да направя отчет
"Отчет, предоставящ общ брой на планираните учебни занятия по дисциплини" ... май трябваше първо някаква заявка да направя...

Razpis.accdb
Razpis_2003.mdb

редактиран от anonymous на 03.05.11 21:14
phrozencrew
Чет, 05.05.11, 19:06
Предполагам, че никой неще да се включи в темата, защото условието е тотален леш!!! Ам наистина е много зле, честна дума! Както и да е.
Поне примерна таблица не ви ли дадоха или устно да ви дообяснят какво се иска. Защото тоя репорт си го има в дисциплините като общ брой часове в таблицата Disc. Кое точно трябва да се събере.
А иначе за репорта, ако искаш да ползваш заявка, просто слагаш равно '=' и си пишеш завката. Ако искаш да сумираш нещо примерно: =sum(['HLec'])
Дай примерна изходна таблица, за да разберем какво и къде трябва да се сумира. Ако искаш я направи в Paint или принтскрийн на Excel.
anonymous
Пет, 06.05.11, 12:14

RE: Access и борбата с него... А как мразя подобни задачи...

” Предполагам, че никой неще да се включи в темата, защото условието е тотален леш!!! Ам наистина е много зле, честна дума! Както и да е.
Поне примерна таблица не ви ли дадоха или устно да ви дообяснят какво се иска. Защото тоя репорт си го има в дисциплините като общ брой часове в таблицата Disc. Кое точно трябва да се събере.
А иначе за репорта, ако искаш да ползваш заявка, просто слагаш равно '=' и си пишеш завката. Ако искаш да сумираш нещо примерно: =sum(['HLec'])
Дай примерна изходна таблица, за да разберем какво и къде трябва да се сумира. Ако искаш я направи в Paint или принтскрийн на Excel. „

Уф не знам, уж правим някакви упражнения в универститета, но общо взето не се задълбочаваме в програмата. Само най-прости действия.
Аз нещата ги докарах така:
1. Правя си заявка като от таблица Disc влизам само името на дисциплината, от таблица Grafik кода, че да направя връзка и после на Summary цъкам отметката да брой записите в Grafik и излиза тоя гювеч:

2. После през Report Wizard взимам информация от заявката, като си избирам Име на дисциплина и Изброяването от Grafik (Count of Grafik), Count of Grafik Sum и излиза това:

Не е красиво, но според мен удовлетворява условието и май така ще го оставя. Довечера трябва да описвам решението...

<1 2 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.