download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

бтк адсл как да споделя връзската на два компютъра.

<1 2 >

Автор
Съобщение
stefankr
Сря, 09.05.07, 23:00
simmen, безжичния рутер не е ли вреден за здравето? През лятото и аз ще търся решение на подобни проблеми. Кои са тези модели на Asus, за които споменаваш на края?
anonymous
Чет, 10.05.07, 09:24
Рутери, шмутери, лан карти, кабели, сложнотии, пич ето ти един лесен и ефтин начин за интернет споделяне:
Дърпаш си програмата CCProxy (която е елементарна за инсталиране и ползване), инсталираш я и казваш да предостава нет на компа с дадено ИП, на другият комп в internet options/connections пишеш ИП-то и порта на компа на който е сложено проксито и воала имаш нет и на двата компа. Една особенност: двата компа трябва да са от една локална мрежа, но това не е проблем, аз съм така много време в къщи, разход като пари е 5лв за един swich repotec и малко кабел.
anonymous
Чет, 10.05.07, 10:23
с безжичен "Edimax" сьм , три пц + лаптоп ,няма проблем
simmen
Чет, 10.05.07, 11:23

RE: бтк адсл как да споделя връзската на два компютъра.

” Рутери, шмутери, лан карти, кабели, сложнотии, пич ето ти един лесен и ефтин начин за интернет споделяне:
Дърпаш си програмата CCProxy (която е елементарна за инсталиране и ползване), инсталираш я и казваш да предостава нет на компа с дадено ИП, на другият комп в internet options/connections пишеш ИП-то и порта на компа на който е сложено проксито и воала имаш нет и на двата компа. Една особенност: двата компа трябва да са от една локална мрежа, но това не е проблем, аз съм така много време в къщи, разход като пари е 5лв за един swich repotec и малко кабел. „

И кажи ми какъв е смисъла да плащаш 5лв на месец за switch, като рутера ще ти харчи същия ток. А със switch-a ще плащаш и ток за двата компа винаги, да не говорим че е супер неудобно да са пуснати винаги и двата.

anonymous
Чет, 10.05.07, 11:25
Решението е да се използва модема като рутер , порови се из форума ще излезе нещо има дискусия по тая тема
anonymous
Чет, 10.05.07, 15:09

RE: RE: бтк адсл как да споделя връзската на два компютъра.

” И кажи ми какъв е смисъла да плащаш 5лв на месец за switch, като рутера ще ти харчи същия ток. А със switch-a ще плащаш и ток за двата компа винаги, да не говорим че е супер неудобно да са пуснати винаги и двата. „
О боже господи ти нормален ли сиииии, разбра ли ме изобщо какво имах в предвид или може би си на 12 годинки не знам...
1. купуваш си switch и връзваш 2-та компа към него - 5лв разход
2. на никои не се обайдаш, нищо не плащаш и никой нищо не знае
3. слагаш си CCProxy и си пей сърце - настройките са елементарни ги споменах в горният ми пост
!!!!!!!! ПЛС Следващият път чети преди да коментираш!!!!!!!!!!!!
anonymous
Чет, 10.05.07, 15:11

RE: RE: бтк адсл как да споделя връзската на два компютъра.

” И кажи ми какъв е смисъла да плащаш 5лв на месец за switch, като рутера ще ти харчи същия ток. А със switch-a ще плащаш и ток за двата компа винаги, да не говорим че е супер неудобно да са пуснати винаги и двата. „
А това че трябва да са пуснати и двата едновременно е НАЙ-ГОЛЯМАТА малоумщина дето съм чувал някога.
Мисли бе момче мисли.... не е толкова тръдно :Д:Д:Д:Д:Д:Д
insecteater
Пет, 11.05.07, 11:48

RE: RE: RE: бтк адсл как да споделя връзската на два компютъра.

” А това че трябва да са пуснати и двата едновременно е НАЙ-ГОЛЯМАТА малоумщина дето съм чувал някога.
Мисли бе момче мисли.... не е толкова тръдно :Д:Д:Д:Д:Д:Д

Хихххх, мушморок

А ако искаш да минеш само с прокси програма , за да стигне нет до вторият компютър, първият където е проксито е повече от ясно, че трябва да е включен. И изобщо, след като даваш на другите съвет да мислят, е хубаво най напред ти да го последваш.

Така или иначе трябва рутер
Най икономичният вариант е това да е самият модем
След това идва варианта на simmen, който е валиден за повечето потребители (най малко 90%), които нямат достъп до модема си.
Най накрая идва твоят вариант, рутиращата функция да се поеме от един от двата компютъра, като това е най неикономичният и неудобен вариант.

редактиран от insecteater на 11.05.07 11:49
редактиран от insecteater на 11.05.07 11:50
insecteater
Пет, 11.05.07, 11:59
Ето една задачка за някой който си няма работа

Да се види каква е цената на един рутер и колко ток (съотв. пари) харчи на месец
Да се види колко ток средно харчи един компютър на месец - респ. пари.

Да се изчисли/прецени, каква част от времето на работа на компютъра който разпределя интернета не се използва. Т.е би работил единствено за да има интернет на другият компютър.

Като се сметне че например договора за интернет е за две години, да се прецени кой е по-икономичният вариант.
И на кой месец единият вариант би се изравнил с другият по направени разходи.

anonymous
Чет, 24.05.07, 18:45

RE: бтк адсл как да споделя връзската на два компютъра.

така..значи въпросите ми са следните..изчетох темата... с това няма да се справям Аз а баща ми,Но въросът ми е.... Плаща ли се допълнително за вторият интернет, Ако не,всичко това законно ли е...смисъл не могат ли да те хванат,че " Дърпаш" от другия компютър Интернет???? Идеята е да стане от компютър към Лап Топ..Ама аз лично грам идея си нямам за това как става...а Баща ми казва ЙОК...незаконно е..и не иска да го направи...Аз лично имам приятели ,които позлват два компютъра и плащат само за едният..Казаха ми да си взмеа Втора Лан карта..и някакво кабелче..и ТОВА е всичко..те така са го направили и нямат Никакъв проблем..??
Моля ви кажете...законно ли е...
Как да го убедя ако е така..
И това с Лан картата и акбеал по ло вариант ли е от горе споменатите Варианти :)
anonymous
Чет, 24.05.07, 18:51
Няма страшно , аз съм на ADSL и съм с рутер . Така е най - икономично!!! (рутера харчи по малко ток от един компютър ) От много време сме така !!! Почти цяла България го прави този номер , такаче възползвай се и ти !!!
Защо да не е законно никаде в договора не пише че няма право да се предоставя на друг компютър от семейството , т.е. ти не го предоставяш на друг - 3 човек ( ако не се лъжа ) а на член от семейството !!!
Няма страшно действай по въпроса !!!
редактиран от anonymous на 24.05.07 18:54
anonymous
Пет, 25.05.07, 05:56
хахаааа само 2 години работих в БТК като супорт-техник имам 6 рутера в нас,2 или може би,най-вероятно,предполагам трябва да са 3 модема,които точно вчера за малко не полетяха към кофата и ако не бях спрял тази чистка от страна на съпругата ми щях да имам десетина боклука по-малко в нас но да си призная все още се чудя за кво са ми и на кой да ги подаря ...тая глупава машинка ти цепи скороста на нета(не стига,че при БТК просто липсва такава ) на 2,на 3,на 5,...ток,жици,пари,разправии,нерви...рутери,модеми...все елементи към всяка една стандартна кофа за боклук!е,виж суича е уред с доста приложения но най-добрата идея е да си платиш на местните LAN-аджии да ти вържат другия комп и сам да откриеш що е то перфектна месечна такса и още по-перфектна скорост... дерзаййй!!!
anonymous
Съб, 26.05.07, 17:10
Здравей 1-WG,
      Първо искам да те уверя, че разделянето на връзката е абсолютно възможно. БТК не разрешават, но и не ограничават по никакъв начин рутирането на сигнала. Изборът ти да направиш това чрез рутер напълно го споделям. Предимствата ти сам ще ги отчетеш като си пуснеш интернета към компютрите. Не че не е възможно да се използва модема на БТК за рутер, но по добре не го прави за да си нямаш неприятности с подръжката на доставчика. Препоръчвам ти още да използваш кабелен рутер - евтино и сигурно. Как става това? Позволих си да напиша малко по-подробно някои общи препоръки /подчертавам общи/ за настройване рутера след модема на БТК и споделяне на интернета в LAN.

                 ОБЩИ ПРЕПОРЪКИ
        За настройване на IT широколентов Cable/DSL Firewall рутер

Цел: Да се сподели интернет между няколко устройства след модем ZXDSL 831 Series на БТК.
Условия: Инсталиран модем, изправен рутер, тествани кабели /прави/ за свързване на РС или друго устройство, инсталирани мрежови /LAN/ карти.
Задачи: 1. Подвързване и конфигурация на рутера.
                 2. Настройване на вътрешна /LAN/ мрежа с оглед споделяне ресурси между свързаните устройства.
1.1. В зависимост от местоположението на рутера обикновенно се използва Ethernet кабела, който е в пакета “Инсталирай сам” получен от БТК или друг LAN кабел напр. FTP CAT-5E 4x2x0.5 /четири усукани двойки/. съответно от двата края с накрайници тип RJ-45.
1.2. Включваме единия край в порта /гнездото/ на ADSL модема обозначен с “LAN”, а другия край в порта на рутера обозначен с “WAN”. През захранващо устройство включваме рутера в ел.мрежата. Индикаторните лампички /светодиоди/ започват да светят или мигат в зависимост от типа и марката на рутера без тези обозначени с 1,2,3...на LAN портовете, тъй като все още не са свързани мрежовите карти с рутера и настроена вътрешната мрежа.
1.3. За да се конфигурира рутера е необходим достъп до неговите настройки. За различните производители на такива устройства и инсталирани ОС /операционни системи/ това е различно. Тук трябва да се направи справка с приложените документи към самия рутер още при покупката или изтегли необходимото от интернет ако липсват такива. Примерно приемаме, че ОС е Windows XP, също и останалите РС-та в локалната мрежа са базирани на фамилията NT.
  Локализираме /намираме, уточняваме/ IP адреса по подразбиране на рутера. За целта стартираме конфигурационния файл “IPCONFIG” под DOS по следния начин:
       *Start – Run – cmd – ipconfig – Enter или:
       *Start – Programs – Accessories - Command Prompt – ipconfig – Enter, след което виждаме, че е изписана някаква информация за нашия рутер, сред която е и IP адреса, например:192.168.1.1.
  Активираме си браузера, в адресното поле изписваме този адрес и натискаме ENTER. Обикновенно се отваря прозорец където се иска ИМЕ и ПАРОЛА. По подразбиране името и паролата са: ADMIN и ADMIN, но е възможно да бъдат и други /справка в инструкцията на рутера/, след което имаме възможност да запаметим и натискаме бутона ОК. Имаме достъп до вътрешните настройки на рутера. С възможностите на менюто преглеждаме системния статус. От лентата с менюто избираме WAN от няколкото възможности тип на връзка избираме: Static IP Address. Записваме за IP = 192.168.1.2; Subnet Mask = 255.255.255.255; Gateway = 192.168.1.1; DNS Address = 212.39.90.42 и 212.39.90.43; Проверяваме в системния статус на рутера за извършените промени.
  От лентата с менюто отваряме LAN. Задаваме IP адрес = 192.168.0.1 /става адрес по подразбиране при ново стартиране на рутера за преконфигуриране/; Subnet Mask = 255.255.255.0; Записват се стартовия и финалния IP адрес, които ще получат устройствата, в локалната ни мрежа. Например от: 192.168.0.2 до 192.168.0.4 ако са три компютъра при 4-ри портов рутер, като единия обикновенно се запазва за изход на суич. Попълваме DHCP списъка с избранте IP и MAC адреси, както и имена на устройствата. Напр.: Компютър № 1:
Host Name = Reborn-2; IP Address = 192.168.0.2; MAC Address = 4C:00:10:54:66:10; Комп.№2:
Host Name = Reborn-3; IP Address = 192.168.0.3; MAC Address = 00:54:A3:5D:34:F8; Комп. № 3:
Host Name = Reborn-4; IP Address = 192.168.0.4;.MAC Address = xx:xx:xx:xx:xx:xx;.......и т.н. Ако по някаква причина на компютрите са присвоявани еднакви МАС адреси, то е необходимо да се генерират нови т.е. всяко устройство да бъде с различно име, IP и MAC адрес. Отмятаме необходимите опции на Firewall-а или оставяме по подразбиране.

2.1. Включваме кабелите в съответните портове на рутера и свързваме с LAN-картите на компютрите. Включваме и стартираме ОС. Индикаторните лампички на рутера на включените устройства започват да светят. Конфигурираме компютър №-1: Start – Control Panel – Network connections – Set up a home or small office network – отваря се прозореца на Network Setup Wizard. Следваме стъпките на съветника докато се настрои мрежата. При тази операция се дава възможност да се избере схемата на предаване на интернета, потвърждаваме името на компютъра както и групата /обикновенно се оставя показаната MSHOME. Накрая FINISH. Рестартираме. Компютърът е вече в локалната домашна мрежа.
По същия начин настройваме с помощта на съветника и останалите компютри, като спазваме правилото: различни имена, но в една и съща група. Това е гаранцията, че компютрите в групата ще се виждат в локалната си мрежа и обменят информация.
Преминаваме през всеки компютър поотделно като правим следното:
     *Start – Control Panel – Network Connections – Local Area Connection. Кликваме с десен бутон на мишката върху иконката и от падащото меню избираме Properties. За да виждаме и следим състоянието на връэката поставяме отметка в квадратчето: “Show icon in notification area when connected”. Чрез плъзгача намираме в бялото прозорче Internet Protocol (TCP/IP), маркираме и натискаме бутона Properties. В отворилият се прозорец в кръгчетата където пише Obtain an IP address automatically и Obtain DNS server address automatically поставяме по една точица и всичко се затъмява. Преминаваме в следващия прозорец като изберем Alternate Configuration където поставяме същата точица в кръгчето на Automatic Private IP Address като не забравяме да потвърждаваме промените с ОК. Преди да затворим прозореца на Properties на Local Area Connection, конфигурираме мрежовата си карта /типа се вижда в прозорчето със символа/, като натискаме бутона Configure…в новия прозорец Advanced маркираме Link Speed/Duplex Mode и поставяме Value на Auto mode, Network Address точица в кръгчето на Not Present, а Receive Buffer Size на 64K bytes. OK и готово. Рестартираме.
    Ако желаем да споделим някаква информация във вече изградената локална мрежа между нашите компютри кликваме с десен бутон върху съответната папка и от падащото меню избираме Sharing and Security. В отворилият се прозорец натискаме на Sharing и в секцията Network Sharing and Security отмятаме горното квадрадче за „ограничен достъп”, а ако искаме пълен достъп с манипулация върху съдържанието отмятаме и долното.
    Възможна е и проверка на връзките в мрежата като за целта отново под DOS /влизаме по един от по-горе описаните начини/ и след мигащата чертичка /курсор/ пишем командата: ping 192.168.0.2 за единия компютър, 192.168.0.3 за другия и т.н. до всички устройства които имаме. Обърнете внимание, че между командата и адреса се оставя една шпация /разстояние/. След Enter  се изписва информацията за нашата връзка.
    Сега може да кликнете с десен бутон върху двете мониторчета в System Tray /долу в дясно/, да си проверите Status-а на връзката, както и да отваряте Network Connections.
   Поздрави.
   Ако съм бил с нещо неясен, моля - питай.

редактиран от anonymous на 26.05.07 17:19

<1 2 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.