download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Invalid Boot.INI file

<1 2 >

Автор
Съобщение
anonymous
Чет, 19.07.07, 21:34
Да и сега в ц имам един файл боот.А някой знае ли защо този файл се маха сам понякога?
dhtj
Пет, 20.07.07, 15:08

anonymous
Пет, 20.07.07, 15:12
Колко често мислите как точно включвате и изключвате системата си? Вероятно не много често. За повечето потребители включването и изключването се свежда само до натискането на power бутона или start -> turn off -> OK. Всъщност има доста начини да направите машината си по-продуктивна именно чрез използване на shutdown и startup възможностите на на windows-а ви.

   Промяна на Multiboot Startup настройки

   Този трик ви позволява да направите или редактирате вече съществуващо меню при стартиране на една няколко инсталирани операционни системи на един компютър или да създадете меню с различни опции при инсталирана една-единствена операционна система (WinXP).

   Ако имате инсталирани повече от една операционна система при стартирането на компютъра излиза меню, което ви позволява да изберете с коя точно операционна система искате да работите. Менюто стои активно в рамките на 30 секунди, след което ако няма избрана система се зарежда тази, която е най-скоро инсталирана.
   Вие можете да променяте това multiboot меню, като редактирате файла boot.ini. Това е скрит (hidden) системен файл, който ви позволява да изберете коя система да се зарежда като стандартна, т.е. ако няма маркирана, колко секунди да стои менюто и още няколко подобни настройки.
   За да направите видим този файл кликнете върху View-->Tools-->Folder-->Options-->View и изберете радиобутона Show Hidden Files and Folders. След това трябва да отмените атрибута read-only. Това става като кликнете с десен бутон върху файла, избирате Properties и омятате read-only. Потвържзавате с OK и готово.
   За да редактирате или промените файла го отворете с някакъв текстов редактор като notepad. Долните редове код са типичен пример за boot.ini файл на компютър с инсталирани две операционни системи - WindowsXP Home Edition и Windows ME:

[boot loader] timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Home
Edition" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)WINNT="Windows 2000 Professional" /fastdetect
  
   Както можете да видите в този файл има две секции - [boot loader] И [operating systems].За да редактирате файла ще трябва да попромените и двете от тях. ВНИМАНИЕ!!! Препоръчвам ви да си напра вите резервно копие на този файл (backup), така че ако се появят проблеми да можете от DOS или друга операционна система да си го върнете обратно, иначе става лошо...

   [boot loader] - тази секция контролира работата на процеса - тя контролира коя операционна система ще се зарежда по подразбиране, колко дълго време ще бъде процесът на изчакване и дали boot-менюто е активирано.
   На мястото на timeout=30 можете да определите времето, като например заместите 30 с 15. Аз лично съм заместил 30 с 3. Ако искате системата по подразбиране да се зарежда веднага вместо 30 поставете 0. В случай че желаете това меню да стои неопределено дълго сложете -1.
   Опцията Default определя коя система де си зарежда по подразбиране, без намесата на потребителя (разбера се, след като изтекат посочените секунди). За да смените неговите зададени настроики променете този ред, както е дадено в примера:

преди промяната
    default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
след промяната
    default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)WINNT

   [operating systems] - тази секция представя кои операционни системи са инсталирани на вашата машина, както и опциите, зададени към тях.
   Първите два параметъра - multi(0)disk(0) трябва да са задължително със стойности 0. Параметъра rdisk показва номера на контролера, който притежава boot сектора. Номерата започват от 0. Например ако вашата машина разполага с три хард-диска и boot сектор ( т.е. този boot.ini файл) записан на втория хард-диск, стойноста на параметъра rdisk трябва да е 1. Параметъра partition определя номера на boot файла на операционната система. Тези номера започват от 1. Последния параметър (в нашия пример WINDOWS или WINNT) показва пътя към папката, където операционната система е инсталирана.
   Оградените в кавички "Microsoft Windows XP Home Edition" и "Windows 2000 Professional" са думите от менюто, които ще се появяват винаги, след като рестартирате компютъра си. В тези кавички можете да си напишете каквото желаете - моята любима операционна система или windows-a на Пешо или каквото си искате .
   Както можете да забележете, тези два реда завършват с командата /fastdetect. Това деактивира проверката за сирийни и паралелни устройства, което от своя страна ускорява boot процеса (системата зарежда по-бързо). Вместо /fastdetect е възможно да сложите някои други команди. Ети и списък с най-употребяваните от тях, както и за какво служат:
  
   /BASEVIDEO - стартира XP със стандартния VGА драйвър. Много е удобно в случаите, когато системата не може да зареди нормално заради проблем с видеото.
   /BOOTLOG - записва информацията по време на boot процеса във файла ntbtlogl.txt в папката, където ви е операционната система.
   /CRASHDEBUG - стартира скенера за грешки в случай че има причина (например неправилно изгасяне на машината)
   /DEBUG - стартира скенера за грешки при всяко зареждане на системата.
   /NODEBUG - деактивира скенера за грешки.
   /SAFEBOOT:switch - стартира операционната система в режим SafeMode

След пормените можете да съхраните файла и при следващото стартиране на системата ще видите промените. Успех!!

Забележки:

1. Можете да направите такова boot меню дори и при наличието на една операционна система. Например можете да зададете опциите един път да я стартирате в SafeMode режим, а друг път в норален.
2. Можете да задавате повече от един параметър като: /SAFEBOOT:switch /DEBUG. Само трябва да внимавате за логически грешки като тази: /DEBUG /NODEBUG . При някои такива грешки системата отказва да стартира, а при други (като горната) просто няма никакъв ефект.
3. В случай, чи искате да стартирате SafeMode режим с Networking използвайте /SAFEBOOT:Networking.
4. Ако ви е омръзнало да ползвате текстов редактор - Start-->Run-->MSCONFIG-->Boot.ini. Обаче от тук можете да променяте само най-важните настройки като timeout, default operating system и др.

anonymous
Пет, 20.07.07, 16:11
Това с windows-а на Пешо много ме изкефи.А иначе аз файла направо си го написах наново,както е след пеинстала на уиндоус.Уж няма проблеми за сега,пък и аз ползвам само една ос,апък и да са 2 аз файла го върнах както си беше отначало.
anonymous
Съб, 22.09.07, 17:35
Благодаря много на всички,направих всичко описано и се оправи ;) ееех,ех как се радвам...
Само искам да спомена нещо,то е:
За да ви се отвори това,което е заснел phrozencrew,а т.е. че като дадете с десен бутон върху My Computer - properties би трябвало да ви се отвори следващата картинка,която е дал той,но в случай,че иконата ви на My Computer e shortcut... няма да ви се отвори същото! За да се отвори както трябва,трябва да направите следното:
1во: С десен бутон щракате върху екрана(desktop-a) и избирате properties
2рo: Цъкате на Desktop(намира се горе)
3то: След натискането на Desktop,отваряте Customize Desktop
4то: Когато отворите Customize Desktop...щракате на General,след това слагате отметка на My Computer и натискате ОК! Ще ви се зареди икона на My Computer,която не е shortcut!
---------------------------------------------------------
След това горе(ако сте го разбрали) правите това от снимките на phrozencrew!!!
Искам да кажа още нещо... Първия път ,когато натиснах Edit ми изписа нещо и все пак ми даде да редактирам документа,е редактирах го,но след това като рестартирах pc пак ми даде Invalid.BOOT.INI
След това повторих същата операция от снимките,т.е. редактирах и взе ,че се оправи,обаче сложих този текст:

[boot loader] timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptIn

и след като рестартирах проблема вече го нямаше. Текста копирах от изтеглен документ от microsoft.com,ако желаете,ето ви документа с текста: boot.ini.backup
Ето как изглежда документа:

ВАЖНО: Ако не можете да видите добре документа,трябва да си запишете снимката за да я разгледате по-добре ;)

Извинявам се,че малко сложно съм го обяснил,но поне аз си го разбирам,айде дано и за вас да е разбираемо!

редактиран от anonymous на 22.09.07 17:38
редактиран от anonymous на 22.09.07 18:53
редактиран от anonymous на 22.09.07 18:54
anonymous
Съб, 22.09.07, 20:43
Ако попринцип и под safe mode не зарежда компа се стартира rec console от диска с windows или в началото като зарежда самата ОС(т'ва ако е инсталиран rec consola) там пишеш DEL C:\boot.ini и BOOTCFG/Rebuild добавяш опциите /noexecute=optin/fastdetect и си готов ,има още работи за rec console и по-точно за bootcfg виж тук
за повече инфо ,също и тук
редактиран от anonymous на 22.09.07 20:48
anonymous
Пон, 24.09.07, 11:41
Леелеее този проблем снощи го сънувах ,тъкмо бях оправил проблема и пак се появи след инсталацията на
една игра,която иска SecuRom...та сънувах как беше прецакано пак ! Смех,смех,смех
anonymous
Пон, 24.09.07, 21:53
То аз ако сънувах проблемите с компа,които имам требе да имам кошмари всяка вечер направо
anonymous
Вто, 25.09.07, 11:08
земи си вавстанови системата когато е работел перфекно

<1 2 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.