download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

ПОМОГНЕТЕ

<1 2 >

Автор
Съобщение
dreven
Чет, 06.09.07, 13:02
Electric, ти си абсолютно прав, относно Api функции и ActiveX контроли, защото едното е инструмент на Windows, а другото е готов външен готов модул за вграждане. Но на един начинаещ програмист, ще му потрябват тези неща след като е мине в графата Майстор, но преди това му трябва просто самочувствие (че е добър, че може, че го бива за тази работа). Това самочувствие се генерира от десетките все по-сложни и мощни програми, които той без особен труд и с лекота ще създава, ако предпочете Visual Basick. Намесих се в темата единствено и само защото мисля, че в началото на кариерата на един може би бъдещ програмист няма нищо по-важно от избора на езика. Простете ако съм засегнал някой на тема език, не това съм имал за цел, защото аз знам доста за предимствата и недостатъците на различните езици и не бих се впуснал да защитавам нито един от тях.
electric_cc
Чет, 06.09.07, 13:27
Вече бях понапреднал в Basic, когато реших да пробвам нещо на Microsoft C. Като разглеждах литературата по въпроса четох на едно място, че при компилацията на Basic и C Microsoft използват едни и същи библиотеки. В този момент реших, че няма нужда да губя време да уча нов език и продължих на Basic. Още повече , че в Excel и Word с помощта на Basic можеш да правиш каквото си искаш. За илюстрация виж http://www.electric-cc.com/files/pageprint.zip . Програмката е безплатна.
редактиран от electric_cc на 06.09.07 13:31
anonymous
Чет, 06.09.07, 14:15
Коя версия на VB е добре да сеизползва
dreven
Чет, 06.09.07, 14:23
Electric благодаря за програмката, ще си я запазя, защото ще ми влезе в работа. Това за което говориш е второто велико предимство на Visual Basic. Visual basic Application, който е вграден във офис пакета e почти еднакъв с Visual Basic. Ако трябва да бъда откровен ще кажа, че моят учител по програмиране се нарича EXCEL. Започнах заниманията си с създаване на прости Макроси и започнах да се вглеждам в сорскода им. Забелязах невероятна простота и логичност. Дори днес от време на време се обръщам към EXSEL, за да видя как той ще запише даена операция. Electric виждам, че си се занимавал с разпечатване. За последната ми програмка ми трябва код, който разпечатва самата форма. Преди време го бях срещнал, но сега пак трябва да го търся. Чудя се дали ти го нямаш някъде под ръка. Искам, чрез натискане на едно бутонче да се принтира формата с всичките обекти по нея.
dreven
Чет, 06.09.07, 14:26
Аз ползвам Visual Basic 6.0 и съм много доволен.
electric_cc
Чет, 06.09.07, 15:52
dreven, най-простия начин за разпечатване на форма е MyForm.PrintForm. Аз използвам Visual Basic 6.0, макар че Visual Basic 2005 е с многократно по-големи възможности. Има готови инструменти почти за всичко, като се започне от чертане на права линия и се стигне до PrintPreview. Установих обаче, че Visual Basic 6.0 позволява много по-фино да си настройвам обектите като размер. Имам програма за банкови платежни документи и не можах да повторя същите размери на документите, остават малко по-големички и си продължих с Visual Basic 6.0. Иначе Visual Basic 2005 си е многократно по-добър. Тука в Dowmload.bg имам публикувана една безплатна програмка WordPad 1.0, заедно със сорс кода. Може да ти бъде полезна в работата. Използвам я за формиране на отчети в програмите си. Събирал съм нещата от 1000 места докато я наглася. Публикувах я като четох отчаяните вопли на едни студент, който не можеше да си направи процедура за печат. Всеки може да си вземе която и да е процедура от нея и да си я ползва както му е удобно. Нямам претенции за авторство, защото само комплектовах готови неща в един общ кюп. Е, и аз имам мои процедури, например при подготовка на текста преди да го пратя на екрана, тук става въпрос за главните неща.
electric_cc
Чет, 06.09.07, 16:05
dreven, като направиш бутончето (например MyButton) сложи му в командите MyButton.Visible = False за да го скриеш преди печат и да не се вижда в напечатаната страница. След това MyForm.PrinForm и MyButton.Visible = true за да се вижда отново. Ще изглежда така:

Private Sub PrinForm ( )
      MyButton.Visible = False
      MyForm.PrinForm
      MyButton.Visible = true
End Sub
По този начин можеш да скриеш и други обекти преди печат.

dreven
Чет, 06.09.07, 16:44
Electric, имаш едно питие от мен - заслужи си го достойно.
electric_cc
Чет, 06.09.07, 17:05
Ако някой ден дойдеш в Силистра, обади се. Може и аз да почерпя. Адресът и телефоните ще намериш в www.electric-cc.com. Ако дойда в Козлодуй ще се обадя.
electric_cc
Пет, 07.09.07, 17:39
dreven, понеже си първият сериозен потребител на Visual Basic, който срещам във форума ето ти една идея за попълване на бланки. Създаваш форма, която оставяш без заглавие (caption), махаш контурите, след това чертаеш бланката (навсякъде ползваш само бяло и черно) като навсякъде поставяш етикети с контур или без контур според необходимостта. Където има правоъгълници можеш да ги чертаеш с линии или фреймове без заглавие и т.н. След въвеждане присвояваш на съответните етикети въведените стойности и печаташ формата. Всичко това става с минимум програмен код. Виждал съм колеги, които обявяват обект Printer и чертаят и пишат върху него, като следят пиксели, разстояния и т.н. Става с изключително голям програмен код, което не си заслужава труда. По моя метод може дори в самата бланка да поставиш текстови полета и да пишеш директно в бланката, все едно, че попълваш бланката на хартиен лист, което много се харесва на някой хора, свикнали да попълват документи на ръка. По подобен начин е направена програмата за платежни документи, която се намира тук на сайта. Има една особеност, че вертикалния размер на бланката зависи от размерите на екрана. Има начин да се преодолее, като ти се наложи ще ти кажа как.
phrozencrew
Пет, 07.09.07, 18:06
Ах, че си хитър :)

<1 2 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.