download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Идва ли края на OpenOffice?

05.09.2016 19:44 (преди 7 години и 8 месеца) | spursy | показана 1395 пъти Статистики
С появата на LibreOffice и по този начин разделянето на проекта на две беше ясно, че в един момент само единият ще оцелее.
Една от най-популярните алтернативи на платения офис пакет на Microsoft, може скоро да спре да бъде разработвана. Този мащабен проект води началото си от 2000 г. и през цялото това време е бил една от най-добрите и безплатни алтернативи за офис софтуер. През 2010 г. разработчиците от Sun Microsystems бяха придобити от Oracle и това сякаш беше началото на залеза за OpenOffice. Тогава се появи LibreOffice, който използва база на OpenOffice, но за разлика от него се развива много по-бързо и успешно. Класическият OpenOffice беше прехвърлен към Apache Software Foundation. Затова днес той е известен като Apache OpenOffice.
Много от специалистите, които разработваха OpenOffice, преминаха към екипа на LibreOffice. Това е и причината, поради която вицепрезидентът на Apache OpenOffice Денис Хамилтън възнамерява да подаде оставка, за което наскоро е информирал членовете на екипа. Недостигът на човешки ресурс не позволява на екипа да пуска по-чести ъпдейти и да оправя уязвимости в сигурността.
За последните две години Apache OpenOffice беше обновен само веднъж и отделно към момента в него има известни, но непоправени уязвимости. Нещата стоят много по-различно при LibreOffice, който получава много по-чести обновления, развива се бързо, интересът към него се покачва, използва се по подразбиране в повечето Линукс дистрибуции и не може да се оплаче от липса на разработчици.
Все пак Apache OpenOffice има не малка потребителска база и шанс да оцелее. Според някои членове на екипа, по-удачно ще е да бъдат привлечени доброволци за участие в проекта, вместо да бъде закрит.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Вторник, 06.09.16, 19:27, iceman_:
    Трудно ще надделеят над платения софт, който сам си пуска ... кракове.

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.