download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

E-mail етикеция

13.01.2007 18:35 (преди 17 години и 3 месеца) | stefankr | показана 3085 пъти Статистики

Ето 15 прости правила за използване на електронната поща.

1. Помислете преди да натиснете бутона "Reply to all". Преди да отговорите на всички, включени в кореспонденцията си отговорете на въпроса дали искате те да прочетат това, което пишете или отговорът ви е насочен към един определен човек. Просто изтрийте в полето за получатели излишните адреси.

2. Не прикрепяйте файлове без необходимост. Най-добре копирайте и вмъкнете в писмото текста на документа вместо да го прилагате като отделен файл. Старайте се писмото ви да заема един екран - получателят трябва да е облекчен максимално.

3. Пишете на кирилица. Ето още начин да облекчите получателя на вашето писмо. Ако пишете на латиница той (или тя) ще се взира в екрана, за да схване какво сте му писали. Ако текстът е дълъг, едва ли ще стигне до края. Ако се опасявате от проблеми с кодиранията на текста на писмото, напишете го на кирилица и после вмъкнете и същия вариант на латиница. В някои среди писането на латиница говори и за прикриване на неграмотност.

4. Избягвайте използването на цветове, графики и нестандартен фон в електронните си писма. Разноцветният текст, грешно подбраните цветове за фон и за букви могат да направят текста нечетлив. Графиките и фоновете увеличават размера на писмото.

5. Старайте се да не изпращате големи, от няколко МВ файлове, по електронната поща. Обърнете внимание, че е възможно архивиране на файловете, за да намалите размера им и да го обедините в един общ.

6. НЕ ПИШЕТЕ С ГОЛЕМИ БУКВИ. Това се възприеме като крещене, като силово налагане на мнение. Информацията не бива да се смесва с емоциите.

7. Избягвайте излишното използване на думите URGENT (срочно) или IMPORTANT (важно).

8. Имайте предвид, че прикрепените файлове могат да съдържат вируси.

9.Бъдете умерени при използването на полето CC:

10. Не използвайте лични твърдения или паразитни изрази като подпис в е-mail-ите си. получателят може да ги възприеме като обида. Добавете само нужната контактна информация - длъжност, телефон и т. п.

11. Прочетете повторно съобщението преди да го изпратите.

12. Винаги попълвайте полето Subject (Тема) на писмото. Ако редовно изпращате писмо с една и съща тема - пишете в полето "Тема" един и същ текст. Това ще помогне на хората, които получават писмото ви да обработят по-лесно пощата.

13. Ако изпращате писмото до няколко адресати, но искате с конкретни думи да се обърнете само към един от тях, то отделете текста на нов абзац и го започнете с обръщение към конкретния човек (@Sergey).

14. Отговаряйте първо на новите писма. Възможно е на писмо, което сте получи по-рано вече да е отговорено или информацията да е уточнена.

15. Не забравяйте да използвате опцията Out-of-office, в случай, че не можете да да проверявате поща си повече от един път дневно. Подателят ще се надява на бързия ви отговор, а ако се забавите, може да накърните бизнес-репутацията си. Да на говорим колко ще се надява изпращача...

Източник: itblogs.ru

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Сряда, 17.01.07, 15:55, anonymous:
    Golemi prustotii , Az sha si pisha kakto iskam , koito tria sha ma razbere
  • Сряда, 17.01.07, 16:23, boy4o:
    Цитат
    ” Golemi prustotii , Az sha si pisha kakto iskam , koito tria sha ma razbere „
    Многоуважаеми doohan, това е наистина интересна гледна точка. Нека си предсавим нещата в чистия им вид.
    Например - отиваш някъде на гости. Домакинята учтиво ти подсказва, че в нейния дом порядките да либерални, но, все пак не е препоръчително да се сере в кухнята. Ти, обаче, отговаряш: "Golemi prustotii , Az sha si sera kadeto iskam , koito tria sha ma razbere". След което, естествено, препускаш право в кухнята и сваляш гащите...
    Интелигентно, интелигентно!
    Приличните хора едва ли биха искали да имат сред познатите си чак такива интелектуалци, мисля си.
  • Петък, 19.01.07, 15:35, anonymous:
    Така е. Всички бележки са правилни това е етикецията за писане на Е- mail
    Всичко трябва да се води грамотно иначе се получават недоразумения...
    На латиница пиша само когато няма друг начин и се налага за да се чете от получателя...
  • Четвъртък, 15.02.07, 09:03, anonymous:
    Правилата са много добри. Аз поне се старая да ги спазвам. Оправданията на някои, възприемам като начин да правиш по-лесното.

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.