download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Забравете за долара, еврото, стерлингите... вече имаме космически пари!

13.10.2007 13:51 (преди 16 години и 6 месеца) | evoker | показана 3781 пъти Статистики
Космическата валута е напълно сериозно разплащателно средство, като учените обясняват нуждата от куиди с това, че нито един от съвременните земни разплащателни методи не е подходящ за открития космос

Не знам за вас, но аз като истински фен на фантастиката, смея да твърдя, че съм доста добре запознат с различните видове валути из множеството сай-фай филми, от латинума в Стар Трек, през галактическите кредити в Междузвездни войни до кубитите в Бойна звезда Галактика. И по всичко личи, че много, много по-скоро отколкото сме очаквали ще имаме и космически пари благодарение на компанията Travelex (известни с това, че се занимават с обмяна и преводи на всички видове валута из целия свят). Името на космическите пари е "куиди" (от абревиатурата QUID - Quasi Universal Intergalactic Denomination), дизайна им вече е напълно готов и дори скоро ще можете да си ги поръчате, независимо коя от 176-те валути на света ползвате, като 1 куид е равен на 6.25 лири стерлинги, 12.5 долара или 8.68 евро.
Космическата валута е напълно сериозно разплащателно средство, като учените обясняват нуждата от куиди с това, че нито един от съвременните земни разплащателни методи не е подходящ за открития космос - хартиените пари, дебитните и кредитните карти, чиповете, монетите, те всички са опасни или неизползваеми извън орбита. Всичко с остри ръбове, като монетите например е рисково за астронавтите, а чиповете и магнитните карти лесно могат да бъдат повредени от космическата радиация. При това, разстоянията също имат голямо значение - луната ни е на 350 хиляди километра, което за нас на Земята можете да е гигантско разстояние, но за космоса е като един сантиметър, а при такава дистанция от планетата ни, чиповете и пин код технологията е неизползваема.
Куидите са направени от космически полимер (политетрафлуоротилен), който всъщност е материал широко използван в космическите совалки заради стабилността и гъвкавостта му. Този материал е силно устойчив на високи температурни разлики, корозивни материали и по-важното не съдържа никакви вредни емисии или химикали.
От Travelex твърдят, че съвсем скоро всеки ще може да си закупи от новата космическа валута.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Неделя, 14.10.07, 14:02, insecteater:
    От някаква устойчива пластмаса. На този адрес има повече подробности:
    http://www.travelex.co.uk/press/ENG/DOC_QUID_10042007.asp

    Куидите са направени от космически полимер (политетрафлуоротилен), който всъщност е материал широко използван в космическите совалки заради стабилността и гъвкавостта му. Този материал е силно устойчив на високи температурни разлики, корозивни материали и по-важното не съдържа никакви вредни емисии или химикали.

  • Неделя, 14.10.07, 14:03, poltargaista:
    Ти изобщо прочете ли новината!?

    "Куидите са направени от космически полимер (политетрафлуоротилен), който всъщност е материал широко използван в космическите совалки заради стабилността и гъвкавостта му. Този материал е силно устойчив на високи температурни разлики, корозивни материали и по-важното не съдържа никакви вредни емисии или химикали."

  • Неделя, 14.10.07, 14:22, anonymous:
    insecteater,значи ще са устойчиви срещу сестра ми
    poltgarista,да...аз въобще не прочетох
  • Петък, 19.10.07, 14:06, anonymous:
    това е смехотворно,ние отдавна сме намерили базпарична обмяна.
    о суета и всичко ви е суета.
    и лакомия
    за пари
    не виждам лаком за знания

    понеже е казано:
    Достигнал недостигнат ум
    в парите нямаи вяра
    Какво е празния им шум ?
    Тревичка пред чинара..

    Аз например нито пари имам ,нито банкова сметка , нито смятам че са ми нужни ,освен за храната ,доколкото и каквато ми трябва.
    И това е така понеже
    Имам всичко.

  • Четвъртък, 01.11.07, 12:44, kanio:

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.