download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

През януари - нови процедури по ОП "Развитие на човешките ресурси"

17.01.2008 16:32 (преди 16 години и 3 месеца) | anonymous | показана 2088 пъти Статистики
Общо 532 млн. лв. за заетост и образование бяха одобрени от комитетът за наблюдение на оперативната програма "Човешки ресурси". През януари ще бъде обявена нова процедура за фирмите, като предвидените 20 млн. евро ще бъдат отделени приоритетно за три бранша - туризъм, строителството и производство на облекла.
Чрез Агенцията по заетостта ще бъдат разпределени 95 млн. лв. За тях ще се състезават проекти от браншове с недостиг на работна ръка като туризма, строителството, производството на облекло. Ще се финансират курсове за квалификацията на работещи, заетост на хора над 50 години и продължително безработни. Очаква се 22 хил. заети и и 46 хил. безработни да получат нови умения, като поне 18 хил. от тях намерят работа.

Министерството на образованието ще разпредели близо 50 млн. лв. между общините, училищата, детските градини, университетите и научните звена. Ще се финансират проекти за насърчаване на развитието на децата, професионалното образование, млади учени, ученически и студентски практики. Предвидени са пари за въвеждане на делегирани бюджети в поне 80 училища. Агенцията за социално подпомагане ще разполага с 19.6 млн. лв. за реформиране на социални домове и нови услуги.

До края на януари ще стартират и програмите за обучение на младежи по чужд език и информационни технологии. Причината да се избърза с тази мярка е голямата безработица сред тях и нуждата от такава подготовка. Парите обаче няма да се дават по грантови схеми (безвъзмездно) на обучаващите фирми, а ще се разпределят чрез бюрата по труда по правилата на търговете за обществени поръчки. Сред новите приоритети за тази година е и внедряването на системи за управление на условията на труд в предприятията. Средствата по тази схема ще се управляват от Главна инспекция по труда.

Повече за предходната сесия на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" можете да научите тук:

- Квалификационни услуги, обучение за заети лица
- Разработване на механизми за училищни и студентски практики
- Да направим училището привлекателно за младите хора
- Грижа в семейната среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора - дейности "Социален асистент" и "Домашен помощник"

Източник: http:/www.tangram-bg.com/

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.