download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Новата интернет мания - микроблогинг

06.05.2008 09:34 (преди 15 години и 11 месеца) | anonymous | показана 4586 пъти Статистики
Микроблогът е нещо като "малък блог". В него не е нужно да пишеш заглавие, да оформяш текста по определен начин, да пишеш дълги и подробни постове. Единственото, което трябва да направиш, е да отговориш на простичкия въпрос "Какво правиш в момента" в рамките на 150-160 символа.
Ако примерно поддържаш сериозен професионален блог, в него не можеш да споделиш как си се напил с приятели предната вечер. Ако имаш личен блог, пак не върви да пишеш цяла тема за това. В микроблога обаче можеш без проблем да отразиш това "паметно" събитие :)

Най-интересното при микроблогването са платформите за микроблогинг. Те представляват множество микроблогове, обединени на едно място. По този начин се предава един по-широк смисъл и значение на микроблогването - не просто да излагаш мисли "на глас", но и да следиш какво правят, мислят, плануват твоите приятели чрез техните микроблогове. Получава се вид социална мрежа от един нов тип - мрежа, в която действието се развива около блогването. Подобни широко популярни платформи по света са twitter.com, jaiku.com и tumblr.com

edno23.com
edno23.com

Първата и за момента най-добре развита микроблогинг платформа у нас е edno23.com. Регистрирайки се в нея, ти получаваш собствен микроблог на адрес потребител.edno23.com, където можеш да споделяш мислите и преживяванията си. Интересното става, когато намериш/поканиш приятелите си и започнеш да ги "следиш" и те да "следят" теб. Тогава ти получаваш всеки един пост, който те напишат, и те получават твоите. Какъв по-добър и лесен начин да знаеш какво правят приятелите ти във всеки един момент и навсякъде :)

Авторите на edno23.com Никола Павлов и Петър Илиев са отишли още по-далеч - направили са възможност за добавяне на картинки, видео и линкове към постовете, а дори и мобилна версия на сайта, която можеш да ползваш от телефона си, независимо къде се намираш. А ако имаш блог, можеш лесно да интегрираш в него постовете от микроблога си.

Идеята за блогването се разширява и доразвива - вече не е задължително да си на компютъра или да чакаш до следващия ден, за да отразиш колко добре си прекарал уикенда на хижата. Можеш директно да напишеш това през телефона си и да накараш другите ти приятели да съжаляват, че не са дошли ;)

Микроблогването в България тепърва предстои да се развива и популяризира. Българските интернет потребители все още нямат изградена култура за подобни иновативни идеи. Едно е сигурно обаче - веднъж престрашиш ли се да опиташ, отказването е трудно - да микроблогваш е едно изключително заразително и пристрастяващо занимание, особено когато и приятелите ти са там :)

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Вторник, 06.05.08, 10:52, omeganet:
    Микроблогингът е поредната простотия, измислена да зарибява хората. Не знам кои са тези хора, които предпочитат, когато са навън, да влязат през мобилния си телефон и да напишат какво правят, вместо да се обадят на някой приятел/ка и да отидат на разходка. Лично мое мнение си е това. Освен това има още един български сайт за микроблогинг - Clix.bg
  • Вторник, 06.05.08, 12:18, anonymous:
    Omeganet, навремето когато тепърва се заговори какво е това блог и има ли почва у нас, първоначално също не се прие особено насериозно от масата хора. Виждаш сега обаче какво става

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.