download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Червей инфектира по 1 милион PC-та в денонощие!

17.01.2009 22:50 (преди 15 години и 3 месеца) | evoker | показана 4793 пъти Статистики

Ако нямате антивирусен софтуер или настоящият ви се нуждае от ъпдейт, не чакайте да станете една от жертвите

Компютърния червей, който разкри бъг в защита на Windows още преди няколко месеца, набира сериозна скорост и вече инфектира по 1 милион компютъра в денонощие, според говорители на F-Secure (финландска компания с над 20-годишен опит в борбата с компютърните вируси). Още в края на октомври месец, миналата година, компанията на Бил Гейтс пусна спешна кръпка, но очевидно все още има много потребители на Windows 2000, XP, Vista, Server 2003 и Server 2008, които стават жертва на червея. По данни на F-Secure, най-много засегнати потребители има в САЩ, Канада, Мексико, Англия, Франция и Корея.
От Download.BG ви съветваме, ако нямате антивирусен софтуер или настоящият ви се нуждае от ъпдейт, да потърсите из съответната секция на сайта ни.

Източник: computerworld.com

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Неделя, 18.01.09, 11:23, dreamskill:
    Ахх...закъснях да ви кажа,че моят домашен любимец избяга преди 2 дена...Прилича на онова същество в картинката и е кръстоска между крокодил и змия
  • Неделя, 18.01.09, 12:00, insecteater:
    Благодарим за предупреждението..... но това е прекалено общо. Хубаво е да бяха споменати някои "незначителни" подробности, като например как се нарича тоя червей, по какъв начин се разпространява, коя уязвимост ползва...
  • Неделя, 18.01.09, 13:01, anonymous:
    ” Благодарим за предупреждението..... но това е прекалено общо. Хубаво е да бяха споменати някои "незначителни" подробности, като например как се нарича тоя червей, по какъв начин се разпространява, коя уязвимост ползва... „
    Ганчо, ако те интересува повече - хвърли един поглед тук
    Едит: Недялко даде по-изчерпателна информация.
  • Неделя, 18.01.09, 13:03, phrozencrew:
    Червея се нарича Downadup, но е познат и под името Conficker. Аз скоро го бях пипнал това чудовище и Nod-a абсолютно нищо не направи. Дори си мисля, че червея дойде от доставчика ми на интернет - Евроком, но не съм много сигурен. За да се определи дали даден компютър е заразен, може да се направи опит да се влезе в сайта f-secure.com или kaspersky.ru. Червеят блокира тези адреси, както и повечето адреси на антивирусни компании.
    Toni Koivunen от компанията F-Secure определя червея като "Amazing"! За 4 дни червея е заразил 2.4 до 8.9 милиона компютри. Червеят използва бъг в Windows Server Service, използван в Windows 2000, XP, Vista, Server 2003 и Server 2008. Когато попадне в някоя машина червея може да прекъсне Net-връзката, защото се опитва да сканира цялата мрежа за отворени портове и дори прилага brute-force атаки за пароли.
    Червея се унищожава доста трудно, защото се защитава много агресивно. При опит да се локализира принуждава машината да се рестартира. Той променя правата за достъп до файлове и регистъра на Windows.
    Червеят сваля модифицирани версии на себе си, като за целта използва дълъг списък с web-адреси. Имената на тези адреси са генерирани от алгоритъм базиран на текущата дата и време.
    От компанията McAfee твърдят, че червея е написан на базата на OpenSource код от сайта за тестване на сигурността http://www.metasploit.com/.
    F-Secure предлагат на блог-сайта си инструмент, който би могъл да изчисти познатите модификации на червея.
  • Събота, 24.01.09, 13:27, nikolatirol:
    Скоро си купих и инсталирах Касперски ИС 2009. Всеки ден го ъпдейтвам. Дали ще спре тоя червей??

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.