download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Вирус за банкомати

19.03.2009 11:11 (преди 15 години и 1 месец) | stefankr | показана 4632 пъти Статистики
В Русия е открит първият в историята "троянски кон" за банкомати.

Американската компания Diebold, водещ доставчик на банкови терминали, пуснаха пач за откриване на уязвимостта, открита в ATM-устройствата Opteva. Наскоро производителят разбра, че изобретателни киберпрестъпници са намерили нов начин за кражба на лични данни от клиенти, ключов момент, в който е инсталиране на терминала на вредоносен софтуер.

"Първият в историята случай на вирусна атака на терминали е регистриран през януари на територията на Русия. Установява се точния брой на пострадалите банкомати", съобщи представител на Diebold ДеАнн Закероф.

"Независимо от това кой е авторът на троянеца, наречен Troj/Skimer-A, това е човек, разполагащ с вътрешна информация за устройството на терминалите на Diebold", - твърди Ваня Швайцер, експерт в областта на информационната безопасност в Sophos, – "Хакерът е успял да се възползва от особености в оборудването, неописани в официалната документация. Троянецът заменя файловете в папката Diebold, анализира данните, извеждани на дисплея и устройството за печат, а също така следи и осъществяваните транзакции в украинска, руска и щатска валута".

Troj/Skimer-A не може да се разпространява между компютрите. Записът на вредоносния код в паметта на устройството изисква физическото му отваряне. Ваня Швайцер отбелязва, че специалистите от Sophos досега не са се сблъсквали със софтуер от подобен род.

Източник: computerworld.com, soft.mail.ru

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Четвъртък, 19.03.09, 17:57, angelicstar:
    Ами който е будала да яде банички. 1 баничка струва колкото цял хляб. Ама хляба може да си го ядеш 3 дена, а баничката ти е само за 1 наяждане. И сам си мажеш на филията та не могат да ти я хакнат.
    А някой може ли да ми каже защо до бачкането хлябат е 75 ст., а до вкъщи е 1.15 лв.? Точно същият Добруджа и същият грамаж.
  • Четвъртък, 19.03.09, 18:04, mayhem1:
    а гърците не могат да правят вируси и "пипат хардуерно"..... и аз не мога да правя вируси
  • Понеделник, 23.03.09, 16:24, anonymous:
    Да се включа и аз в шеговитите коментари. "троянец, който замества файл "сирене" със файл "извара". - Това е старата версия, новата замества изварата с С200.
    "понякога премахва .dll "олио" и го заменя със "свинка мас".dll. " Това също е стара версия вече се замества с фино прецедено отработено машинно масло.
    И сам си мажеш на филията та не могат да ти я хакнат. angelicstar: това с което си мажеш филията отдавна е хакнато "до бачкането хлябат е 75 ст., а до вкъщи е 1.15 лв" ами транспортни разходи "за всеки хляб се дупчи билет за градския транспорт"
    Извода: Не се впрягайте много!
  • Понеделник, 23.03.09, 16:40, angelicstar:
    Ами как нямало да се впрягам. Между 1.15 лв. и 75 ст. разликата е 40 ст. Това си е половин хляб! Значи на седмица ме прекарват с ЦЯЛ 1 хляб! Това не е ли кражба?
    Ама нали бизнесът гони печалба.
  • Понеделник, 23.03.09, 17:08, океан:
    Ами ти пък защо се прекарваш .Купувай си от по евтиния.

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.