download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Wolfram Alpha - изчислителят на отговори

18.05.2009 22:19 (преди 14 години и 11 месеца) | stefankr | показана 4807 пъти Статистики

В Интернет има милиард уебстраници. Търсачките вече умеят да откриват в тях термини и фрази, но не могат да правят изчисления въз основа на фактите, счита британския учен Стивън Волфрам. В резултата на това потребителите могат да открива отговори на въпроси, които вече са задавани. Новият сайт Wolfram Alpha решава този проблем...

Стивън Волфрам (http://www.stephenwolfram.com/) е британски учен, известен с постиженията си във физиката на елементарните частици, космологията, теорията на сложността и компютърната алгебра. Той е автор на програмата Mathematica (http://www.wolfram.com/products/mathematica/), която се използва за решение на системи уравнения, построяване графики на функции и геометрични фигури. Именно Mathematica е в основата на новия сайт Wolfram Alpha (http://www.wolframalpha.com/).

Wolfram Alpha не заменя индексиращите търсачки или ранжирането на документите по релевалентност. Работа на сайта се основава на базата знания (фактите) и математическите модели. Например Wolfram Alpha знаейки разстоянието между два града може да пресметне времето на полет със самолет от единия до другия.

Сайтът изчислява отговора, а не дава препратка към съществуващ вече сайт или файл. Данните често се представят като таблица, графика или диаграма. Wolfram Alpha може да сравни брутния вътрешен продукт на две държави, да изчисли съдържанието на витамин А в 250 гр картофи, да предостави изчерпателна информация за химичните елементи, да разкрие съставките на десертите Snickers и дори да покаже положението на Международната космическа станиция в момента.

А с какво не се справя Wolfram Alpha? Засега не разбира български език. Друг недостатък е не много обширната база от факти. Новият сайт не претендира, че ще стане "новия Гугъл". На него трябва да се гледа като удобен инструмент за учени и изследователи.

Източник: internetno.net

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Вторник, 19.05.09, 14:59, angelicstar:
    Ами бая начетена търсачка.

    А като претовари дава това:

    Цитатче от "Одисея 2001".

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.