download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Ограниченията при ползване на Интернет на работното място водят до значителни ползи за бизнеса

08.06.2009 11:17 (преди 14 години и 10 месеца) | anonymous | показана 2698 пъти Статистики
Въпреки че през последните години използването на Интернет и навлизането на широколентовите услуги нарасна в пъти, повечето организации и фирми не гледат на достъпа до световната мрежа като на нещо, което трябва да се управлява и контролира целенасочено, подобно на другите им ресурси.
Ако попитате ръководителите на ИТ отделите дали следят за количеството на използваната копирна хартия и тонер или пък дали се следят похарчените пари за междуградски и международни телефонни разговори, то най-вероятно ще получите положителен отговор. Спестяването от тези и други подобни консумативи, ресурси и услуги се оказва изключително важно и до голяма степен наложено през годините, като не се поставя под съмнение по никакъв начин. Доказано е, че постоянният контрол, свързан с ограничаване на възможностите за ненужно използване на ресурсите на организацията, води до значително спестяване на разходи и до получаване на по-високи крайни финансови резултати.

От друга страна, на достъпа до Интернет е прието да се гледа като на неограничен ресурс, който може и трябва да се използва от всеки служител както намери за добре. Изследванията обаче показват, че с тази свобода често се злоупотребява и това води до сериозни негативни последствия за работодателите.

Бих искал да приведа два кратки примера за загубите, до които води лошото управление на Интернет ресурсите. Те са съответно за малка и по-голяма фирма или организация.

Пример 1:
Резултати от лошото управление на Интернет ресурсите в малка фирма

Фирмата ЕТ „Иван Иванов”* има 10 служители, разположени в офиси от бизнес сграда, които трябва да си разпределят Интернет връзката със скорост на download 6 Mb/s (или 750 KB/s), за да работят. Оказва се, че двама от служителите обичат да изтеглят интересни файлове, музика и филми в работно време, двама обичат да слушат радио за фон докато работят, а един редовно посещава интересни страници и проверява личната си поща на отдалечен сървър, от където изтегля големи снимки на сина си в чужбина.

Най-малката сума от трафика, който само тези 5 служители биха генерирали в реално време, дори ако си споделят трафика по възможно най-лекия начин е:
2 х 256 KB/s = 512 KB/s (за музиката и филмите), 2 х 32 KB/s = 64 KB/s (за онлайн радио), 256 KB/s (за посещаване на страници и теглене на снимки). Общ трафик 932 КB/s.

Малката обща сметка показва, че няколко служители, които дори не използват връзката на фирмата по предназначение, са достатъчни, за да създадат проблем с натоварването в мрежата. Забавянето във връзката и работата ще е факт и работодателят ще губи със сигурност от неправилно използване на връзката и от злоупотребяващите служители, но много повече ще губи от многократно надвишеното работното време за изпълнението на една задача от съвестните служители във фирмата.

Пример 2:
Резултати от лошото управление на Интернет ресурсите в голяма организация/фирма

Организацията „АБВГ” АД*, притежаваща 100 компютъра, свързани в Интернет, ползва наета линия със скорост 50 Mb/s (или 6,25 MB/s). Ако дори само 5 човека имат неограничен достъп до изтегляне на файлове (програми, филми, музика и др.) в даден момент при едновременна употреба, те биха заели поне половината линия. Ако през това време още 20-тина разглеждат страници или проверяват пощата си, то трафикът ще бъде изцяло изчерпан. Ако всеки в организацията за деня е загубил 15 минути повече за ползване на Интернет отколкото е трябвало поради забавената връзка /заета с ненужни задачи/, то общата сума на загубеното работно време в организацията за един ден прави 25 работни часа. При повтаряне на ситуацията за една работна година организацията ще загуби 6750 работни часа (или над 840 човекодни).

* Имената на фирмите са примерни и не са свързани с реални юридически лица.

Както видяхме от примерите по-горе, контролираното използване на Интернет е важно за непрекъснатостта на работата в организацията и то задължително трябва да бъде осъществено подобно на контрола върху всички други видове ИКТ ресурси. Такъв контрол се извършва посредством софтуерни продукти, които се инсталират на границата между сървъра и потребителите. Такива са предлаганите от Бизнес Софтуер Дистрибутор решения Entensys UserGate Proxy & Firewall – за контрол на достъпа и съдържанието в малки фирми без сървър, и GFI WebMonitor за по-големи компании и организации с Microsoft ISA Server. Повече информация за тях можете да намерите на сайта на фирмата http://www.bsd.bg

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Четвъртък, 11.06.09, 05:20, karadzha:
    Малее, компът самичък отвори на тая страница и го оставих да прочете и новината тъй, ма не рачи. Явно тоя идиот е прихванал нещо от мен или си е чипосал някоя моя там стволова ли, друга ли клетка /не разбирам биологията, ферщен зйй /.
    Та горното изречение е 100% истина, ко не и повече /те компитата ги разбират тия проценти-мроценти /.
    Възложих му и да напише коментара вместо мен и, виж, туй не го отказа като команда. Нека пише - да му дойде акъла в паметта.
    Бе, викам си, тъй и тъй си почнал да драскаш, я и сам измисли к`во да изкоментираш.
    - Ми, леле, шефе /американски филм /, ти, ако не употребяваш Нета на работното си място - аз оставам без работа, па ти ще умреш от глад.
    На което шефа, разбира се, отговори: "Бе, аз магаре като теб няма да оста`я в калта, пък и споко - колко му е да спретнем един паралелен Инфонет и един паралелен свят."
    И, естествено /или не /, но като големи катъри нито аз, Асерко, нито туй говедо началството прочетохме к`во е-що е /аз, за да не изоставам много в инатлъка от шефа, де /
  • Четвъртък, 11.06.09, 12:49, кака.лара:
    А пък аз как така четох някъде, че свободният достъп от работното място повишава производителността?
    Става дума, че ако работникът отделя 10-15% от времето да влиза в любимите си сайтове и малко чат, се изморява по-малко и е по-ефективен през другото време. Плюс има възможност да се свърже с нужния човек за съвет при затруднение и изобщо да обменя професионална информация. Малко-много, но си е повишаване на квалификацията.
  • Четвъртък, 11.06.09, 12:54, insecteater:
    Това като тема в сблъсък. Например вредна ли е атомната енергия или не. И почват да разтягат едни локуми.. свят да ти се завие.
    Ми зависи как я ползваш да му се невиди Няма краен положителен или отрицателен отговор.
  • Четвъртък, 11.06.09, 17:10, angelicstar:
    Ами да ми ограничат Нета значи въобще да не бачкам.
    Поне 3/4 от бача ми е да ровя из него.
  • Четвъртък, 11.06.09, 18:08, anonymous:
    еми точно де т'ва си е една от работите на сис админите в дадено предприятие:)
    нет да има за всички,но да им ореже скоростта,така че и да искат да си свалят песнички и филмчета да им отнема цяла седмица да си има забрана за дадени приложения като чат-мат:) ограничени акаунти ала-бала:)портове:)
    то да се разчита на съвестта на 1 бг служител си е чиста психология хаха
    той щефа ви гласува доверие,ама нали...има си едното на ум:)))))))))

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.