download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Инструменти за работа с Уикипедия

26.07.2009 14:58 (преди 14 години и 9 месеца) | stefankr | показана 1782 пъти Статистики
Сайтът computerra.ru представи десет инструмента, които правят работата с Уикипедия по-ползотворна и по-лесна.
Онлайн енциклопедията Уикипедия (http://www.wikipedia.org/) съществува от 15 януари 2001 година. През това време са създадени и доста допълнителни средства за работа с нея.

Wapedia.mobi

Jова е многоезичен сайт, поддържащ и български език, който ни позволява да четем енциклопедични статии с помощта на вградения във всеки мобилен телефон WAP-браузър. Изпълнявайки ролята на посредник, Wapedia конвертира оригиналната статия към мобилен формат, обезпечавайки максимално комфортно представяне на информацията на миниатюрния дисплей, икономисвайки при това скъпия трафик на мобилния интернет. В настройките на самия сайт можете да изключите зареждането на изображения, и да определите размера на шрифта.

Wiki2FB2

На този сайт ще откриете софтуер за конвертиране статии от Уикипедия в електронни книги с формат FictionBook 2.0 (FB2) за четене от екрана на портативен компютър, мобилен компютър или преносимо устройство за четене. възможно е в един FB2-файл да се обединят няколко енциклопедични материала като ненужните данни се изтриват автоматично.

PedioPhon

Тук ще откриете начин за преобразуване на съхраняваните в Уикипедия данни в МР3-формат. Поддържа се работа с няколко езика, сред които, за съжаление не е българският. В настройките избирате дали да слушате женски или мъжки глас за озвучаване на статиите, да регулирате силата на синтезираната реч. възможно е да прослушате звуковия файл първо в браузъра.

DeletionPedia

Сайтът събира изтрити от англоезичната Уикипедия статии. можете да погледнете как статиите са изглеждали първоначално, как са редактирани и какви са причините за нейното премахване от онлайн енциклопедията. към момента за достъпни над 63 000 официално изтрити статии.

WikiAlarm

Сайтът WikiAlarm следи избрани от потребителя статии и го уведомява по електронната поща, в случай че са редактирани. В имейла се съдържат сведения за направените промени.

Wikirage

Тук се формулира и следи рейтинга на най-активните автори в Уикипедия. Съставя се списък с най-често редактираните материали. Чрез Wikirage се проследява статистическа информация за определен промеждутък от време и се следят интересите на читателите на онлайн енциклопедията.

Wikirank

Това е друг статистически сайт, следящ популярността на публикуваните на сървърите на Уикипедия записи. Този сайт е по-функционален и позволява не само да се види как се развива интереса към една или друга статия, а и е възможно да се налагат една върху друга графики на различни статии, за да се сравняват. Има статистика на използваните браузъри. В момента води MS Internet Explorer.

Gollum

Това е многоезичен браузър, насочен за работа с Уикипедия. Има вградени средства за редактиране на статии. Има система за отметки.

SnapAsk

Тук взаимодействието с Уикипедия става по имейл. След като изпратите писмо до адрес ask@snapask.com с тема wiki и ключовите думи за търсене, се получава съответната статия от Уикипедия като отговор.

Upvise

Това мобилно приложение, освен всичко останало дава и удобен достъп до съхраняваните в Уикипедия материали. Статиите могат да се съхраняват, за да се четат, когато нямате достъп до Мрежата, отбелязват се техни отметки. Приложението е безплатно и се тегли в различни версии Blackberry, Java, Symbian, Windows Mobile, iPhone или Google Android.

Източник: computerra.ru

вижте и Уикипедия за напреднали

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.