download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Google - "Нов подход към Китай"

13.01.2010 18:08 (преди 14 години и 3 месеца) | dulo | показана 2473 пъти Статистики
На 12 януари 2010 година Google обяви, че повече няма да цензурира резултатите от търсенето в китайския Google.cn. Това е важно и отговорно решение, с което според мен трябва да бъде запознат всеки.

"Подобно на много други известни организации и ние се сблъскваме с кибер-атаки от най-различен вид. В средата на месец декември бяхме подложени на сложна и целенасочена атака срещу нашата корпоративна инфраструктура с произход от Китай, което доведе до кражба на интелектуална собственост от Google. След известно време стана ясно, че инцидентът, първоначално приличащ на проблем със сигурността (макар и много сериозен) е нещо съвсем друго.

Първо, атаката не е само срещу Google. По време на нашето разследване открихме, че още най-малко двадесет големи компании с най-различни сфери на бизнеса - Интернет, финанси, технологии, медия и химия, също са били атакувани. Сега ние започнахме да уведомяваме тези компании, работим и с представителите на съответните органи на САЩ.

Второ, ние имаме доказателства, че основна цел на нападателите е било получаване на достъп до Gmail-акаунтите на китайски активисти за човешките права. Въз основа на разследването ни до този момент, считаме, че атакуващите не са постигнали целта си. Получен е частичен достъп само до два Google-акаунта, като получената информация се отнася до датата на създаване на акаунта и темата, а не съдържанието на писмата.

На трето място, като част от разследването, независимо от атаката срещу Google, открихме, че акаунтите на десетки Gmail-потребители от САЩ, Китай и Европа, които също са защитници на правата на човека в Китай, изглежда редовно са ползвани от трети страни. Този достъп се осъществява не чрез пробив в сигурността на Google, а най-вероятно чрез "фишинг"-измами или инсталиране на злонамерен софтуер върху компютрите на тези потребители.

Ние вече използвахме информацията, получена при разследването на тези инциденти за инфраструктурни и архитектурни подобрения, които ще повишат безопасността на Google и нашите потребители. Съветът ни към нашите потребители е да инсталират известен антивирусен софтуер на своите компютри, редовно да инсталират актуализациите на операционните си системи и да обновяват браузърите си. Винаги бъдете предпазливи, когато кликвате върху препратки, появяващи се в чата и електронната поща и когато оставяте лични данни в Интернет, особено пароли онлайн. Подробно за нашите препоръки по отношение на кибер-сигурността може да прочетете тук. Хората, които искат да научат повече за този вид атаки могат да прочетат отчета на правителството на САЩ, блога на Nart Villeneuve или презентацията за инцидента в GhostNet.

Разкривайки на широката аудитория информацията за тези атаки, предприехме тази нехарактерна стъпка не само заради това, че тази информация касае въпросите за безопасността и правата на човека, а и заради това, че тези сведения се отнасят до много по-глобалния въпрос за свободата на словото. През последните двадесет години икономическите реформи на Китайското правителство и предприемчивостта на гражданите на тази страна измъкнаха от бедност стотици милиони китайци. Освен това, тази велика нация днес е двигател на икономическото развитие и прогреса на целия свят.

Създадохме Google.cn през януари 2006 г., вярвайки, че ползата от по-големият достъп до информацията за китайските граждани и по-отворен Интернет ще превиши нашия дискомфорт, предизвикан от уговорката да се цензурират някои резултати. В същото време ясно заявяваме, че "ние внимателно ще наблюдаваме за ситуацията в Китай, включително новите закони и ограничения на нашите услуги. Ако решим, че повече не можем да постигаме посочените цели, ние без колебание ще преразгледаме подхода си към Китай".

Тези атаки, и информацията, до която те доведоха, в съчетание с продължаващите опити за ограничаване на свободата на словото в Интернет ни принуждават да преразгледаме съществуването на нашия бизнес в Китай. Ние решихме, че повече не желаем да цензурираме резултатите на Google.cn, така че в продължение на следващите няколко седмици ще обсъдим с китайското правителство условията, при които може да работи нефилтрирана търсеща машина в съответствие с китайските закони, ако това въобще е възможно. Ние осъзнаваме, че това може да означава закриване на Google.cn и на нашите офиси в Китай.

Решението да преразгледаме условията за нашата работа в Китай бе за нас невероятно тежко и знаем, че може да има потенциално много трайни последствия. Искаме да поясним, че този ход е направен от висшето ръководство на компанията в САЩ, без знанието и участието на нашите служители в Китай, които работиха изключително упорито за да направят Google.cn толкова успешен, какъвто е днес. Ние сме длъжни да подходим отговорно към разрешаването на повдигнатите сложни въпроси."

Публикувано от David Drummond, SVP, корпоративно развитие и главен юридически директор

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Сряда, 13.01.10, 23:55, insecteater:
    Виж ти, виж ти !!! Глобализацията май ще се пообърка.
  • Четвъртък, 14.01.10, 09:04, phrozencrew:
    Лелеее! Google с hardline политика по отношение на комунистически Китай. Чак са готови да закрият бизнес, ако не е на тяхното.
    Интересно ще е развитието на темата :). Можем да направим залагания, дали китайското правителство ще клекне или google ще си закрият търсачката Google.cn. Залагам 10 кинта, че Китай ще клекне!
  • Четвъртък, 14.01.10, 10:37, dreamskill:
  • Петък, 15.01.10, 16:22, stiliyangr:
    ” Лелеее! Google с hardline политика по отношение на комунистически Китай. Чак са готови да закрият бизнес, ако не е на тяхното.
    Интересно ще е развитието на темата :). Можем да направим залагания, дали китайското правителство ще клекне или google ще си закрият търсачката Google.cn. Залагам 10 кинта, че Китай ще клекне!
     Кой има повече ресурси - Google или Китай? Аз бих заложил на второто.
  • Вторник, 19.01.10, 21:26, кака.лара:
    Споко бе! Ще се спазарят накрая.

    Китай може и да се пише комунистически, ама има пазарна икономика. На пазара само пазарлъкът важи.
    ---------
    Я някой по-умен от мен да ме светне как се връзват комунизъм и пазарна икономика?
    Или едното или другото. Средно положение няма. Поне така сме го учили. Или грешно са ни учили? Знам го лафа за "една държава, две системи" ама не ми се връзва нещо.

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.