download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Oracle обеща да развива MySQL и да пусне офис пакет в „облаците”

31.01.2010 10:50 (преди 14 години и 2 месеца) | stefankr | показана 2733 пъти Статистики
Компанията Oracle (http://www.oracle.com/) представи официалните си планове относно отворената СУБД MySQL, закупена заедно с компанията Sun Microsystems, а също така и плановете си за развитието на офис-приложенията. От Oracle ще продължат усилията си по развитието на офиспакета OpenOffice и ще пуснат отделен набор от онлайн приложения за текстообработка, презентации и електронни таблици, сходен с Google Docs.
Много потребители се опасяваха, че с поглъщането на компанията Sun развитието на популярната СУБД MySQL ще спре, тъй като MySQL може да попречи на развитието на собствените продукти на Oracle. Вместо да „погребе” неизискващата много ресурси и свободна СУБД, компанията Oracle ще създаде собствен търговски за MySQL. Освен това разработчиците на Oracle ще работят над съвместимостта на MySQL с продуктите на Oracle.

В Oracle имат сериозни планове за технологията Java. Разработчиците обещават да се пусне нова версия на платформата Java 7 Standard Edition, а новата версия на мобилната платформа Java ME ще бъде максимално съвместима с настолната версия. Разработчиците на уебприложения ще получат по-удобен механизъм за работа с Java-програми.

Пакетът с офис-програми OpenOffice.org, първоначално създаден от компанията Sun, остава свободен - компанията Oracle ще продължи да допринася за развитието му. На базата на OpenOffice.orgсе планира стартирането на онлайн услуга, наречена Oracle Cloud Office.Засега нищо не е известно за съдбата на офиспакета StarOffice, който е платената версия на OpenOffice.org и е конкурент на пакета IBM Lotus Symphony, също така основан на OpenOffice.org.

Операционната система Solaris, чийто код стана отворен през 2005 година също остава в портфолиото на продукти на Oracle. Паралелно със Solaris компанията Oracle съхранява своя проект Unbreakable Linux – специална версия на Red Hat Linux с платена поддръжка от Oracle. Относно популярната развойна среда Eclipse представители на Oracle заявяват, че нейното развитие ще бъде продължено.

Източник: ComputerWorld

  • Oracle България - http://www.oracle.com/global/bg/
  • Вижте още:

    Мнения на потребители

    Твоето мнение

    • Вторник, 02.02.10, 12:07, galkamalka:
      Хм, сега ми светна как така логото на Oracle цъфна в сайта на SunSolaris.

      Някои хора мачкат "кризата" с яко бачкане..и тиха лудост

    • Вторник, 02.02.10, 13:55, angelicstar:
      Ами да. И Java SDK ще става платено от новата версия вече. Дано да им приседне.

    Платени препратки

    Компютри за геймъри
    Домашни компютърни системи за игри
    Конфигурации по желание от Перси ООД
    www.persy.com
    bgERP
    Управлявайте фирмата си
    с безплатен, уеб базиран софтуер
    www.bgerp.com
    Рекламни чанти
    Екстрапак произвежда рекламни чанти
    и опаковки от хартия и (био)полимери
    Bags.BG

    вашето каре - тук

    за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.