download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

1ТB запис на оптичен диск

26.07.2010 19:26 (преди 13 години и 9 месеца) | varban007 | показана 6089 пъти Статистики
Не мина много време откакто започна да се говори за дисковете от тип Blu-Ray XL, позволяващи съхранение на информация с обем до 128GB. Те все още не са се появили в търговско обръщение, а тази стойност за момента ни изглежда повече от прилично (като за оптичен диск). Но разработчиците, за пореден път, искат още...

Преди броени дни корпорацията Sony, съвместно с учени от японския университет „Тохоку” са разработили полупроводников лазер, характеризиращ се с 450 нанометра дължина на вълната в синьо-виолетовия спектър. Той е в състояние да генерира оптични импулси с продължителност 3 пикосекунди, притежава максимална оптична изходна мощност от 100W и честота 1Ghz.

Sony са тествали принципите за прилагане на тази технология в оптичните „пазители” от следващо поколение чрез създаване на отпечатъци с диаметър ~300nm през интервали от 3 микрометра във вътрешността на пластмасова пластина. След това, белязаните зони успешно са били разчетени от новоразработения лазер.

Във връзка с информация от сайта overclockers.ru, при двуслойна организацията въпросният лазер може да позволи запис, достигащ обем от 1TB. А кога тази разработка ще премине в серийните продукти, все още не се уточнява.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.