download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Платено разбиване на пароли чрез мрежата Bitcoin

31.05.2011 19:25 (преди 12 години и 11 месеца) | dulo | показана 7371 пъти Статистики
Ако изчислителната мощ на мрежата Bitcoin продължи да расте със същите темпове, то е напълно възможно след около година - година и половина устойчивостта на RSA-1024 да бъде поставена под съмнение.
Цифровата валута Bitcoin се заплаща пропорционално на споделената изчислителна мощност. Тоест, с колкото по-мощна изчислителна техника разполагате и споделяте, толкова повече цифрови пари печелите. Вече съществува действителен обмен между цифрови и реални пари. Изграждат се "цифрови ферми", съставени от многопроцесорни системи включващи и няколко графични карти, които печелят значително повече от изразходваните инвестиции за закупуване на техниката плюс разходите за изплащане на електрическия ток и Интернет-трафика.

     По този начин, разпределената и перфектно защитена P2P мрежа на Bitcoin непрекъснато увеличава своите изчислителни ресурси и вече е сравнима мощността на професионалните суперкомпютри.
     Обединените компютри в Bitcoin мрежата, занимаващи се с подбор на различни хешове се наричат "мини" и се занимават с "минно дело". Засега те не са заплаха за повечето криптографски ключове, но в условията на реално и пропорционално заплащане на всеки участник, вместо печеленето на една единствена награда при разбиване на известен ключ (например RSA-1024), могат много да променят нещата.
     Сегашната мощност на Bitcoin-мините възлиза на около 46 петафлопса в секунда (PetaFLOP/s) и разбиването на един RSA-1024 ключ с тази мощност ще отнеме около 6,4 години. Това е базирано на оценката, че за разбиването на един ключ са необходими около 10^12 MIPS години или около 9,47 йотафлопа 9.47*10^24 флопа.
      Но в нарастването на мощността на Bitcoin-мрежата се наблюдава интересна тенденция:

     Графикът за всеобщата изчислителна мощност показва стабилен тренд за нарастване с 2,3% на ден. Ако мощността на Bitcoin-мрежата продължи да нараства със същите темпове, то можем да прогнозираме следното:

  • Към началото на 2012 година мощността ще нарасне до 3,8 ексафлопа и за разбиването на един RSA-1024 ключ ще бъдат достатъчни средно около 28,5 дни;
  • Към средата на 2012 година мощността е възможно да нарасне до 242 ексафлопа и за същата задача вече ще са достатъчни 11 часа;
  • Към началото на 2013 година нарастването на изчислителната мощ може да достигне рамките на 16 зетафлопса и тогава за разбиването на един RSA-1024 ключ ще са достатъчни средно около 10 минути.
         Да си припомним, че този ключ би могъл да е базов сертификационен ключ на голяма организация и по този начин сертификатите на тази компания ще бъдат компрометирани и притежателят на подобен ключ може да раздава произволен брой сертификати.
         Ако съпоставим сегашна цена на биткоините ($3000 за 350 bitcoins според mtgox) към стабилния растеж на изчислителните мощности, можем да направим извода, че цената на един bitcoin ще нараства, понеже количеството цифрова валута е константа и не е предвидена възможност за "печатане на пари". Напълно е възможно някой да се запаси с биткоини сега и по този начин, разбиването на един RSA-1024 ключ ще струва след година около $3300, а след 18-20 месеца само около $500.
         Разбира се, ръстът на Bitcoin-мрежата може да спре или самата мрежа напълно да изчезне, но тенденцията за над двупроцентен ръст на ден се запазва вече цяла година. Ако оставим настрана сложните алгоритми на RSA-1024 и още по-сложния ECC-160, то какво да кажем за по-простите случаи на криптиране на информация - ежедневното използване на пароли в ZIP, RAR, Office и къде ли още не? Разпределеното изчисляване плюс пропорционалното заплащане на изчисленията могат да доведат до наистина неочаквани резултати.

         Източници: bitcoin.sipa, bg.wikipedia.org, mtgox P2P пари и други.

  • Вижте още:

    Мнения на потребители

    Твоето мнение

    • Четвъртък, 02.06.11, 09:59, kookki:
      Явно за да е непробиваемо някакво криптиране, трябва да го измислят извънземните. След като прочетох новината, от любопитство се разрових в Гугъл и открих и тази новина :(малко е от миналата година, но за който не я е видял като мен си е новина)

      "1024-битов RSA ключ може да се пробие за 100 часа

      Учени от Мичиганския университет твърдят, че са успели да намерят сериозна уязвимост в един от най-използваните програмни продукти за криптиране на данни, която позволява да се получи секретния ключ. Намереният бъг в криптографската библиотека OpenSSL не трябва да се оставя без внимание, тъй като този програмен модул се използва за защита на информацията в голям брой различни приложения и операционни системи.

      Учените са открили възможност за получаване на малки части от секретния ключ с помощта на въздействие на захранващия блок на системата чрез малки флуктоации на напрежението в момента на обработка на криптираните съобщения. Генерирайки еднобитови грешки в операциите за умножение, изследователите са получили порции от ключа. След получаване на 8800 некоректно формирани RSA сигнатури от атакуваното устройство, учените са изпратили данните за анализ в клъстър, състоящ се от 81 системи, базирани на 2,4 GHz процесори Intel Pentium 4. Експерименталната атака е проведена на система с чип SPARC, работеща под управлението на Linux. Операцията по получаването на целия 1024-битов ключ е отнела около 100 часа." източник

    • Четвъртък, 02.06.11, 17:25, joniewalker:
      Да, де. Ама трябва да има въздействие на захранващия блок на системата чрез малки флуктоации на напрежението в момента на обработка на криптираните съобщения. Е как ще въздействат на компютъра у дома ми , когато криптирам нещо, например? Зад UPS например.
      А и вече алгоритъма сигурно е променен и изчистен от тази уязвимост.
    • Петък, 03.06.11, 22:43, kookki:
      Щом като дават гласност на нещо, най-вероятно прикриват друго. Поне това показва повечето случаи практиката.
      А ти освен да спориш, друго можеш ли или те е прихванало от Теготе ?
    • Събота, 04.06.11, 00:53, joniewalker:
      ” Щом като дават гласност на нещо, най-вероятно прикриват друго. Поне това показва повечето случаи практиката.
      А ти освен да спориш, друго можеш ли или те е прихванало от Теготе ? „

      Май въпросът е към мене, та да отговоря - мога разни неща. А тук влизам и пиша за да обменям мисли и идеи. И въпроси по чужди мисли, идеи и публикации като въпросната.
      Та не ми стана ясно как аджеба ще въздействат на захранващия блок на компа ми. Или на компютрите в Булбанк да речем, където има тонове юпиеси. И реших да попитам. Без да споря.
      При мен настроението е ОК, а при теб?

    • Четвъртък, 23.06.11, 15:06, anonymous:
      Има програми които криптират с размер на ключа 1 000 000 бита.

      http://www.ice-graphics.com/ICEEncrypt/IndexE.html

      Мрежата на Bitcoin доста години ще почака за да разбие такъв ключ.

    Платени препратки

    Компютри за геймъри
    Домашни компютърни системи за игри
    Конфигурации по желание от Перси ООД
    www.persy.com
    Рекламни чанти
    Екстрапак произвежда рекламни чанти
    и опаковки от хартия и (био)полимери
    Bags.BG
    bgERP
    Управлявайте фирмата си
    с безплатен, уеб базиран софтуер
    www.bgerp.com

    вашето каре - тук

    за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.