download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Пореден спад на пазара на настолни компютри

12.07.2013 15:57 (преди 10 години и 9 месеца) | spursy | показана 2469 пъти Статистики

Освен с продължаваща негативна тенденция за интереса към този тип техника, отчетените данни показаха, че има нов лидер в класа.

За пето поредно тримесечие, беше отчетен спад в пазара на персонални компютърни системи. Въпреки, че намалението е в ниски граници от порядъка на 2%, това превърна този спад в най-дълъг в историята на този тип техника, което е своеобразен антирекорд. Според анализатори основната причина за намаленото търсене на настолни системи, остава засиления интерес към мобилни устройства като таблети и смартфони. Такова обяснение разбира се звучи доста плитко и би трябвало да се погледне по-детайлно за причините, водещи до подобна негативна тенденция. Една от тях вероятно е по-високата цена на настолните машини спрямо таблетите например. Може би това води до ситуации, в които в един дом има един настолен компютър, но всеки от членовете на семейството в този дом има собствено мобилно устройство.

Интересно е, че според последните данни отчитащи спада, Lenovo за първи път зае лидерската позиция на доставчик на персонални компютри. Досегашният водач в лицето на Hewlett-Packard е отчел по-големи проценти намалено търсене на предлаганите от него настолни машини което е довело до тази ротация в челото. На трето място остава Dell. Цифрите показват, че Lenovo е пазарен лидер в три от седемте най-големи пазара на компютри в света – Китай, Япония и Германия, като достига двуцифрен дял в 39 държави. Така над половината от печалбата на компанията идва от пазарите извън Китай, където традиционно заема силни позиции.
Изпълнителният директор и председател на борда на директорите на Lenovo - Янг Янчинг не се притеснява от продължителните негативни тенденции и смята, че световния пазар на персонални компютри все още има достатъчно място за стабилен ръст и значими иновации. Въпреки че крайните потребители в момента са привлечени по-силно от мобилните устройства, то настолните машини остават като основен играч в бизнес средите. Пазара на този вид техника възлиза на около 200 милиарда долара и г-н Янчинг смята, че неговата компания може задоволи потребностите на клиентите по-успешно от конкурентите. Той допълва, че битката за лидерството в този клас ще продължи да бъде много оспорвана.

Времето ще покаже какво очаква персоналните компютри и дали спада при тяхното търсене ще продължи и през следващите отчетни периоди. Със сигурност обаче, производителите трябва покажат сериозна изобретателност за да отстояват позициите си от мобилните устройства.

Вижте още:

Мнения на потребители

Мнения, стр. 1 2
Твоето мнение

  • Събота, 13.07.13, 20:16, programings:
    Aми със смартфона можеш да си прочетеш любимите новини от вестниците, да сърфираш из нет-а докато пътуваш или чакаш, Фейса , Skype и страшно много други занимания. Винаги е под ръка, за разлика от таблета. Но нито един смарт телефон или таблет не може да замени супермощния "звяр" в къщи с огромния декстоп!

    Е, сори, ама не съм премрял да политическо порно (разбирай новинарските сайтове) на автобусната спирка. Мога да го чета и у нас.
    А фейсбук не ползвам. Скайп - рядко.

    Сериозно, хора, пристрастяването към Интернет е всепризнато заболяване, наред с наркотичната и алкохолната зависимост, което реално уврежда безвъзвратно невроните ви. По-малкото време в мрежата ще ви направи по-умни!

  • Неделя, 14.07.13, 03:59, karadzha:
    ” Е, сори, ама не съм премрял да политическо порно (разбирай новинарските сайтове) на автобусната спирка. Мога да го чета и у нас.
    А фейсбук не ползвам. Скайп - рядко.

    Сериозно, хора, пристрастяването към Интернет е всепризнато заболяване, наред с наркотичната и алкохолната зависимост, което реално уврежда безвъзвратно невроните ви. По-малкото време в мрежата ще ви направи по-умни! „

    Аз си пазя невроните - 4 часа сън, 14 часа в нета, 3 часа ТВ и 3 часа в кръчмата
    А преди беше - 10 часа сън, 4 часа работа, 6 часа ТВ и 8 часа в кръчмата
    Нервоните или ги имаш, или ги нямаш - туй да не са 5 лева да ги загубиш

    П.П. Добре че са комповете - преди пиех по 7-10 ракии/ден + 3 кутии цигари, сега 1 бира и 0,5 ракия/ден + 1 кутия папироски. Или трябва да мина на наркотици?

  • Неделя, 14.07.13, 04:16, karadzha:
    Aми със смартфона можеш да си прочетеш любимите новини от вестниците, да сърфираш из нет-а докато пътуваш или чакаш, Фейса , Skype и страшно много други занимания. Винаги е под ръка, за разлика от таблета. Но нито един смарт телефон или таблет не може да замени супермощния "звяр" в къщи с огромния декстоп!

    Сърфирането и четенето при смарта ми мяза на секс с дебела жена - пада голямо кьорене и баране
    Смартбук 8' ще е 1000 пъти по-готино решение

  • Неделя, 14.07.13, 08:16, iceman_:
    ” Не мога да разбера смартфона с какво ще направи живота ми по-пълноценен?
    Моля да ми обясните.
    Разбирам, ако бях някоя кифла, която да си пуска във фейсбука снимки от тоалетната, ама не съм. „

    +1

  • Неделя, 14.07.13, 11:18, johnmotson:
    ” Сърфирането и четенето при смарта ми мяза на секс с дебела жена - пада голямо кьорене и баране
    Еехарррраа ... Браво на лафа ти karadzha !!! Смях се като ЛУД със сълзи поне половин час на твоето сравнение!!!

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.