download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
» Търсачка

Търсене на статии по ключови думи

 

RSS захранване
 

HTML - езикът на браузърите

Програмиране 18.10.2011 00:16 (преди 12 години и 5 месеца) | krum | прочетена 144 пъти Статистики

HTML и CSS са основните технологии за изграждане на Web страници: HTML (HTML и XHTML) за структурата, CSS за стил и оформление, заедно с шрифтовете.
Изобретен е в недалечното минало. Тим Бърнърс-Лий пръв представя код за WWW в проект през 1990 година. Понастоящем - професор по компютърни науки и директор на World Wide Web Consortium.
Трудно е да си припомним, че до конструирането на HTML връзките по незнайни жици до незнайни сървъри (със загубените за цивилизацията вече модеми) се получаваха в един особено неприветлив текстов формат на отблъскващо черни екрани.
В днешно време HTML е достатъчно гъвкав и без особени изменения на основните си принципи е възприет от всички налични в момента браузъри. При което разработчиците им постигат едно високо ниво на съвместимост (почти неизменени изгледи при различите браузъри).
Неговите създатели са предполагали развитие и преминаването му през различни версии. Актуалните и напълно завършените, както и състоянието на предстоящата HTML 5, ще обсъдим редом с примерите в поредица статии.
Тук трябва да споменем, че с таговете на HTML и неговите допълнения като javascript и CSS е напълно възможно да бъдат създадени интересни и приятно оформени уеб страници.

Tази статия е публикувана само он-лайн.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Понеделник, 14.11.11, 08:59, insecteater:
    ” И един въпрос: някакъв стандарт ли изисква полезната информация ...

    Да. Стандарта е т. нар. пазарна икономика.

  • Понеделник, 14.11.11, 22:15, kookki:

    За втори път попадам във форума на този линк и не мога да си обясня, защо има препратки в страницата "КОНТАКТИ", "ЩЕПСЕЛИ" и др., след като нищо не се случва, като ги накликам ?
    Май е време да доработиш сайта.
    И така не можеш да броиш тези, които сърфират без скрипт.

  • Вторник, 15.11.11, 15:08, stiliyangr:
    ” Да. Стандарта е т. нар. пазарна икономика. „
    Забелязал си тънката ирония в моят коментар. Все по-често ще се сещаме за онази история с електронната версия на "Под игото"...
  • Вторник, 15.11.11, 20:58, phrozencrew:
    Хммм, чак сега се зачетох в статията. Мисля, че трябва да се обяснят няколко изключително важни неща. Кода в различните браузери изглежда по различен начин, особено в различните версии на IE. За това:
    1. Трябва винаги да се нулира (ресетне) вграденото стилизиране на браузерите

    Трябва да се наблегне на това, че съвременните страници често се изграждат от няколко човека. Най-малкото един дизайнер и един програмист. За това:
    2. HTML кода трябва да е отделен от дизайна

    Бих добавил и, че HTML кода трябва да е отделен и от PHP кода. За целта се използват шаблонни системи. Най-простата и разбираема от един прохождащ web програмист е MiniTemplator. Но за по-сложни проекти Smarty е по-удобен. Или, ако се програмиста е по-напреднал, може да се използва Model-View-Controller базиран framework, например лесния за разучаване Codeigniter.

    Изключително важно е да се избере подходяща среда за развой. Посочените програмки за изграждане на Web-страници не са много подходящи и като цяло биха забавили, от колкото помогнали на човек, който иска сериозно да се занимава с това. Като изключим Notepad++, който освен редактор, благодарение на плъгините, става и за IDE. Под unix-like операционните системи подобния редактор е VIM.
    Естествено съществуват и доста по-развити графични IDE-та. Аз лично бих препоръчал Aptana (има версия и за Linux). Особено с възможностите за писане на собствени snippets. Aptana има вграден и Zen Coding, който допълнително ускорява писането.

  • Вторник, 15.11.11, 22:41, svilen73:
    Phrozencrew това за Aptana защо не го беше казал по-рано.
    Сега го сложих на убунтуто и съм впечатлен.

    ПП: едно полезно инфо от мен.

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.