download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Скок при атаките към наскоро откритата уязвимост в Windows

07.06.2022 10:35 (преди 1 година и 10 месеца) | spursy | показана 735 пъти Статистики
Microsoft все още не са пуснали обновление, което да запуши дупката, а докато това стане е препоръчително всеки да деактивира MSDT.
Преди дни ви информирахме за Нова опасна уязвимост във всички актуални версии на Windows. Въпреки, че в началото се смяташе, че дупката е в Office, а Microsoft дори отричаха да има проблем, в последствие стана ясно, че уязвимостта е на ниво Windows и корпорацията призна за сериозните рискове от нея. Нещо повече - атаките към CVE-2022-30190 са започнали да се изпълняват от недоброжелатели още през месец април, а към момента се отчита сериозен скок в опитите за експлоатиране. Получилата името Follina уязвимост е особено опасна, защото позволява недоброжелател дистанционно да получи достъп до компютъра на жертвата и в последствие да краде информация, да изтрива и заменя данни, както и да инсталира и премахва софтуер.
Експерти по киберсигурност отчитат засилено разпространение на заразени .RTF файлове, насочени често към правителствени структури в САЩ и Европа. Достатъчно е жертвата да свали документа на компютъра си и автоматично се задейства зловреден код, който сваля допълнителен скрипт, който краде данни от браузърите, месинджър програми, имейл кореспонденция и офис документи.
Майкрософт още не са пуснали актуализация, коригираща проблема, а Американската агенция за киберсигурност и защита на инфраструктурата, издаде специален бюлетин, призоваващ всички администратори и обикновени потребители да изключат MSDT до появата на коригиращ пач.

Забавянето с пускането на нужното обновление само ни напомня, че Най-бързо се коригират уязвимости в Linux, а Microsoft са от най-бавно реагиращите.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.