download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Приложението Markup в Android с години е имало опасна уязвимост

23.03.2023 11:02 (преди 1 година) | spursy | показана 1291 пъти Статистики
Недоброжелатели могат да видят изрязани или скрити елементи от изображения, които потребителя умишлено е искал да прикрие. Дупката вече е запушена, но потенциално милиони изображения качени в интернет в последните 5 години, могат да разкрият нежелана лична информация.
Вече ви информирахме, как Програмата за екранни снимки в Windows запазва нещата, които сте изрязали от изображението, но всъщност този проблем първо беше засечен в програма по подразбиране за редактиране на екранни снимки на Google Pixel - Markup.
Google вече са коригирали неприятната уязвимост под номер CVE-2023-21036, но изображенията обработени с Markup преди намесата са в интернет и носят риск за собствениците си, като могат да позволят разкриването на лични данни. Накратко, дупката дава възможност на недоброжелател да възстанови частично PNG екранни снимки, редактирани в Markup. Това включва елементи, които са били изрязани преди публикуване на снимката онлайн, като например имена, адреси, номер на кредитна карта, или всякакъв друг вид лична информация, която екранната снимка може да съдържа, но потребителя не иска тя да стане общодостъпна. Освен изрязани части, могат да бъдат разкрити и умишлено скрити с черната писалка / лента елементи.
Неприятното е, че този бъг се е появил за първи път преди около пет години, около времето, когато Google представи Markup с актуализацията на Android 9 Pie. Така хиляди снимки вече качени онлайн потенциално могат да съдържат нежелана за показване лична информация.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.