download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Какво се случва с Nokia и защо Symbian трябваше да умре? - едиториал

Виж статията

Автор
Съобщение
phrozencrew
Вто, 22.02.11, 20:49
Хубава статия! И много актуална. Всеки човек в тая държава по един или друг начин се е докоснал до Nokia. Стабилността на тия телефони е уникална! Европейско качество, което ти предлага точно това, което ти трябва с уникален цикъл на живот. Дори най-простите слушалки, които ти ги дават за 4-5 лева при подновяване на договор. Но вече никой не търси това. Всички са се пощурили по възможностите на смартфоните от ново поколение, които спокойно можем да наречен мини-компютри.
Искрено се надявах, че след като Nokia закупиха Trolltech и на практика държат десктоп средата на 80% от Linux (KDE, QT...) ще се сетят, че трябва да заменят Symbian с Linux-базирана ОС, каквато е Android. Биха могли да се възползват и от дългогодишния опит на великолепните Trolltech, които нямат грешна стъпка и имат ноу-хау, което е много трудно да се придобие.
Искрено се надявах Nokia да се посветят на нова OpenSource ОС, Linux-базирана, каквате е Android и всъщност да сцепят пазара, като един реален конкурент на Android-ите.
Но не! Завиха в съвсем противоположна посока! Към Window$! Само времето ще покаже до какво ще доведе това, но според мен това ще превърне компанията от световен лидер в посредствен сателит на микромеките гадове. А Android и другите Linux-оводни ще жънат тепърва успехи, най-малкото заради поддръжката на огромен инструментариум за писане на приложения и езици за програмиране. Всичко опира до интереси и клиента иска колкото повече, толкова повече. А Linux му дава всички възможности.
Мисля, че това е фатална грешка за Nokia!

PS: Не разбрах какво означава следния пасаж:

Цитат
” Какво би се случило обаче, ако Nokia бе преминала към Android лагера? Щяхме да бъдем свидетели на поредната компания, която намалява функционалността на Android в отчаян опит да се отличи от останалите с помощта на тежък и грозен шел (скин). От своя страна устройствата нямаше да се различават от останалите на пазара, с изключение на индустриалния си дизайн. „
Имам нужда от допълнително разясняване.
plamil
Вто, 22.02.11, 21:04
Наистина хубава статия.
Нямам много опит с мобилни ОС, но от личен опит Symbian^3 (Nokia C7-00) срещу Android ( Sony Erickson Xperia X10), Симбиана определено ми харесва повече.

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2021   Experta Ltd.