download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Не виждам сийдъра в TPB

<1 2 >

Автор
Съобщение
insecteater
Сря, 02.10.13, 12:54
Има и още един вариант, който трябва да се вземе предвид. Касае се за пренасочените портове.

За да могат хората да теглят едни от други , те трябва да могат да се свържат помежду си по някакъв начин. Това означава, че поне единият от участниците трябва да има видим IP адрес, и на компютъра му торент клиента да "слуша" на даден порт. Дали ще е с реален IP адрес или се крие зад рутер и му е пренасочен порта, няма значение, важното е да е видим от отвън.

Двама участници, към които не може да се осъществи входяща връзка от интернет няма да се виждат помежду си. Така че е напълно възможно ако единият от тези участници има торента на 100%, другият да не го вижда, и да вижда само пиъри с по-малки проценти и да наблюдава как торента се изтегля без проблем. Разбира се ще стане една идея по-бавно, понеже първо липсващите част трябва да отидат при пиърите които са видими и да си изтегли от тях, вместо да дърпа директно от 100%-вия "невидим" за него пиър.

- Ако торент клиента приема входящи заявки от отвън, това означава, че той ще може да се свързва с всички налични сийдъри. (Приемаме, че интернет инфраструктурата няма проблеми).

- Ако торент клиента не приема входящи заявки от отвън (зад рутер или заради firewall или заради лоша тъща и т. н.) то той ще вижда само тези пиъри, които са с отоворени портове към интернет (понеже може да се свърже с тях като ги повика по IP адрес и порт).

редактиран от insecteater на 02.10.13 13:00
редактиран от insecteater на 02.10.13 13:00
iceman_
Сря, 02.10.13, 16:09

RE: Не виждам сийдъра в TPB

” Много по-просто е.
Този който е качил торента първоначално просто .... си е изключил компютъра, след като някой друг е свалил торента на 100%. „

Само че нас ни засягат всичките други които са останали на 50% , нали. Други няма, така казва теготето.

iceman_
Сря, 02.10.13, 16:14

RE: RE: RE: Не виждам сийдъра в TPB

Да.

Никога досега не съм имал случай, когато всичките пиъри сме на ... 74% да речем, и да изтегля торента. Никога. Наскоро теглих един такъв торент, точно 74% имахме всички, а торента беше около 20-ина МВ. Три седмици клечах на 74% и накрая се отказах и го изтрих.

iceman_
Сря, 02.10.13, 16:15

RE: Не виждам сийдъра в TPB

” ... Това означава, че поне единият от участниците трябва да има видим IP адрес... „

Ще поясниш ли какво означава НЕвидим айпи адрес?

insecteater
Сря, 02.10.13, 16:37

RE: RE: RE: RE: Не виждам сийдъра в TPB

” Да.

Никога досега не съм имал случай,... „

Не споря, че ти не си имал такива случаи, но това нищо не означава. Аз съм имал такива случаи. Вярно че беше отдавна, но помня чувството на любопитство , с което ги наблюдавах. Аз например много често маркирам отделни части от торента, които искам да изтегля. По този начин като сийдър никога няма да притежавам 100% от торента. Друг човек може да избере да тегли само другата част от торента. И ето ти напълно възможен случай, когато двама сийдъри притежават по-малко от 100% от торента, но пълното му копие е налице и всеки който ни вижда и двамата, ще може да изтегли целия торент. Напълно възможна ситуация. (Не казвам, че случая е точно такъв, просто давам пример).

Не знам какво означава невидим IP адрес. Ако питаш за обясненията по-горе, имам предвид компютър (за кратко хост), който няма реален IP адрес, видим от интернет, чрез който може да бъде директно достъпен.

Например модемите(рутерите) на БТК - публичния IP адрес на модема е един , а отделните хостове, които се крият зад него може да са няколко, като всеки от тях има настроен локален IP адрес (клас С обикновено), и модема"рутира" между двете мрежи - вътрешната и глобалната. Когато някой се опита да се свърже с такъв хост по който се "крие" зад модема по IP, заявката му стига само до модема, понеже публичния IP адрес е на модема. Точно това налага и прословутото пренасочване на портове, за да може хоста да бъде "достъпван" от интернет. (ако някой знае по-подходяща българска дума да сподели. Сигурно "намиран" е по-добре?)

За да се осъществи връзката между двата хоста, поне единият от тях, трябва да може да бъде достигнат чрез IP адрес и порт. Има и други методи, с междинни видими сървъри, които прескачат тази бариера - VPN-и, програми за дистанционен контрол със собствен сървър и тем подобни, които обаче не са предмет на дискусията за торентите в момента.

Надявам се че неясните ми обяснения са били ясни

insecteater
Сря, 02.10.13, 16:39

RE: RE: RE: RE: Не виждам сийдъра в TPB

” ... Три седмици клечах на 74% и накрая се отказах и го изтрих. „

Можеше да видиш хеша на торента и да потърсиш с google същия торент на друго място и да закачиш и двата едновременно на една задача. Можеше пък на другото място да намериш липсващите 26% - никога не се знае.

iceman_
Сря, 02.10.13, 17:19

RE: RE: RE: RE: RE: Не виждам сийдъра в TPB

” Можеше да видиш хеша на торента и да потърсиш с google същия торент на друго място и да закачиш и двата едновременно на една задача. Можеше пък на другото място да намериш липсващите 26% - никога не се знае. „

Tова го направих на третата минута.

tegote
Пет, 20.12.13, 14:57
Мамка му и прасе, намерих го прасето! Сийдъра се скрил сред лийчърите...!
Как мога да сторя и аз това същото? Интересни възможности на utorrent!

<1 2 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.