download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Открива се Световна цифрова библиотека

20.04.2009 16:40 (преди 15 години) | stefankr | показана 5514 пъти Статистики

На 21 април 2009 година в парижката щаб-квартира на ЮНЕСКО ще се проведе официалната церемония по откриването на Световната цифрова библиотека - уебсайт с безплатен достъп до редки книги, карти, ръкописи, филми и фотографии.

Световна цифрова библиотека (http://www.wdl.org/) е третият пореден опит да се събере на едно място в Интернет безценно културно наследство - от персийската калиграфия до ранна латиноамериканска фотография. Предишните проекти са библиотеката на Гугъл (http://books.google.com/) и виртуалния музей Europeana (http://www.europeana.eu/). В Световната цифрова библиотека за първи път се обръща по-сериозно внимание на незападна култура.

Идеята е на директора на Библиотеката на Конгреса на САЩ Джеймс Билингтън. Освен ЮНЕСКО над проекта са работили още 32 организации от Бразилия, Великобритания, Египет, Китай, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Франция и Япония. Материалите са достъпни на седемте най-разпространени езици: английски, арабски, испански, китайски, португалски, руски и френски.

вж.Буквар с различни поучения

Планира се към края на годината в проекта да се включат още 60 страни. Мароко, Мексико, Словакия и Уганда вече са изразили съгласието си.

Компанията Гугъл е пионер в сферата на виртуалните библиотеки. Google Book Search стартира през 2004 години и до момента по този проект са сканирани около седем милиона книги. Продължава сътрудничеството на Гугъл с водещи университети за попълване на колекцията от научна литература. Трябва да се отбележи, че достъпът е свободен едва за 20% от книгите. За останалите се плаща определена такса. Майкрософт откри собствена виртуална библиотека в края на 2006 година и я закри след шест месеца, сканирайки към 750 000 книги.

Музеят на европейското културно наследство Европеана бе помпозно открит през ноември 2008 година, но само след няколко часа прекрати работа поради непредвидено големия наплив от посетители. сайтът поднови работата си към края на декември месец, но посещавайки го трябва да се има предвид, че това е само прототип. В пълните си възможности сайтът ще работи през края на 2010 година, когато ще са сканирани около 10 милиона книги (капка в морето предвид два милиарда и половина книги в европейските обществени библиотеки. сега сайтът се посещава от около 40 000 човека на ден. те имат достъп до 4,6 млн книги, филми, картини, фотографии, аудиозаписи, карти, ръкописи и вестници.

Източник: compulenta.ru, АФП

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.