download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Оптичният компютър е още по-близо

10.07.2009 16:01 (преди 14 години и 9 месеца) | varban007 | показана 2655 пъти Статистики
Учени са създали оптичен транзистор от единична молекула.
Екип от технологичния институт в Цюрих са направили този пробив като са използвали факта, че енергията на молекулите е квантувана: когато лазер "обстрелва" молекула, която в спокойно състояние, светлината бива абсорбирана. Като резултат, целият лазерен лъч е "погълнат" .
Обратното, абсорбираната енергия е възможно да бъде oсвободена в насочен път с вторичен светлинен лъч. Това се случва, защото лъчът променя квантовото състояние на молекулата,с резултатът, че светлинният лъч е усилен.
Учените от института в Цюрих са успели да генерират стимулирано излъчване, използвайки само една молекула. За да се улеснят са приложили и факта, че при ниски температури молекулата увеличава своята зона с видима повърхност за взаимодействие със светлина. Затова, те са охладили тази молекула до -272 градуса по Целзий - наистина не е много удобно да се употребява в ежедневната практика, но това си е голяма стъпка в развитието на технологиите.
Използвайки лазерен лъч, който да подготви квантовото състояние на единичната молекула в контролируем режим, учените са способни за усилват/намалят вторичния лазерен лъч. Този начин на работа е идентичен с този на конвенционалния транзистор, при който електрическият потенциал се използва за модулирането на вторичен сигнал.

Също така, новото откритие може да начертае пътя за достигането до квантов компютър.Вахид Сандохдар, професор в лабораторията по физична химия в Цюрихския технологичен институт казва: "Все още са нужни много години докато фотоните изместят електроните в транзисторите. Междувременно, учените ще се научат да контролират и манипулират квантовите системи в насочен път, което ще ги води все по близо до мечтата за квантовия компютър".

Източник: списание Nature

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Петък, 10.07.09, 16:29, dreamskill:
    Би било хубаво ако дадеш източника.
  • Петък, 10.07.09, 16:46, кака.лара:
    Абе оптични щайги са правени още преди да съм се родила.
    Целият номер е да станат достатъчно технологични за масово призводство. Само ми е интересно какви ще ги мътят на квантово ниво с принципа на Хайзенберг. Да не като искаш да сметнеш 2+2 да получиш като отговор смисъла на живота, вселената и всичко останало
  • Петък, 10.07.09, 17:08, insecteater:
    Ти там не му бери грижата. Какво е някакъв си Хайзенберг пред Бойко Борисов - тука няма неопределеност. Бойко винаги е в суперпозиция, така че фотоните, електрони, и изобщо всякакви частици, барабар с квантите ще се разхождат из всички енергийни нива по зададена команда - даже ще са в по няколко по едно и също време.
  • Петък, 10.07.09, 17:19, кака.лара:
    Опсалютно!
    При Бейби-Бой няма принципи, Бейби-Бой сам е принцип.

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.