download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

В Google Earth не се вижда територията на ливано-израелски конфликт

20.07.2006 11:27 (преди 17 години и 9 месеца) | stefankr | показана 2279 пъти Статистики
От началото на войната в Близкия Изток спътниковите снимки на Google Earth в този район не са чак толкова детайлни. Дали прецизните снимки от Космоса не са фактор, оказващ влияние на геополитическите процеси?
Напрежението в Близкия Изток, който прерасна в активни военни действия на границата между Ливан и Израел е причина рязко да се снижи качеството на сателитните снимки от тези територии. Космическите снимки QuickBird, използвани в Google Earth и Google Maps имат най-висока за момента детайлност - около 0,61 м. Именно такива снимки представят редица гъсто населени големи градове и територии. Ето как са променени снимките за района:
Преди
Преди

Сега
Сега

Тези снимки са направени с един и същ спътник QuickBird на компанията DigitalGlobe (САЩ), но детайлността им се различава значително. Според специалистите, използвани са редица методи за снизяване информативността на висококачествените спътникови данни. Ценността на спътниковите данни и широкото им използване в новия конфликт е косвено потвърдено от факта, че бойните действия в района започнаха веднага след успешното пускане на новия израелски спътник със свръхвисока разделителна способност Eros.

Този пример показва колко важно е днес всяка държава да има не само средства за получаване на детайлни изображения от космоса, но и да създаде инфраструктура за използването й в страната и чужбина, което съществено ще разшири арсенала от средства, които се използват за отстояване на икономически и политически интереси.

Неведнъж от страните в израелския конфликт с постъпвали заявления, че услугата на Google няма право да дава на широката публика такава детайлна информация.

Източник: TechLabs

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Понеделник, 24.07.06, 10:40, anonymous:
    Пълна глупост, в момента разглеждам летището в Бейрут и всичко си се вижда отлично. Или онея са се осъзнали, или просто някой фен на световната конспирация е имал проблеми с нета ...

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.