download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Vista "по-защитена от Linux и OS X" твърдят изследователи

27.06.2007 20:04 (преди 16 години и 9 месеца) | hellkiller | показана 3736 пъти Статистики
Изследователите от Microsoft твърдят, че Windows Vista има по-малко дупки в сигурността отколкото Red Hat, Ubuntu, Suse и Apple's OS X.

Според нов доклад от изследователите на Microsoft, компютрите, които са с най-новата операционна система, Windows Vista, са по-защитени от тези, с Linux или OS X.

Проучването показва, че през първите 90 дни от излизането на операционната система, Microsoft е пуснал повече пачове в сравнение с другите операционни системи.

Докладът за уязвимостта на Windows Vista за последните 6 месеца сравнява Vista с предшественика й Windows XP, Red Hat Enterprise Linux 4 workstation, Ubuntu 6.06 LTS, Suse Linux Enterprise Desktop 10 и OS X.

Операционната система няма нито една high-security уязвимост от нейното пускане в сравнение с Red Hat Enterprise Linux, където пачовете са 40, Ubuntu - 9.

12 пача за подобряване на сигурността са пуснати за първите 6 месеца от излизането на Vista. Други 15 уязвимости стоят все още не фиксирани - 1 high security, 4 medium, 10 low.

Проучването сравнява това с:
Windows XP - 36 фиксирани и 3 не фиксирани уязвимости
Ubuntu 6.06 LTS - 74 фиксирани и 11 не фиксирани
Red Hat Enterprise Linux - 214 фиксирани и 59 не фиксирани
Novell SLED 10 - 123 фиксирани и 20 не фиксирани
Mac OS X 10.4 - 60 фиксирани и 16 не фиксирани

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Четвъртък, 28.06.07, 12:32, hiroko:
    Аз мисля че е нормално да има неща за които трябва да се правят поправки в една OS и след пращането на пазара. И обаче при Microsoft това е толкова много за да не е нормално. Това не е само за Vista. Така беше с XP и беше и с Windows 98. Първо започват да продават и после вече пускат SP1 и SP2 и само правят пачове и updates после. Това е също както да ти продадат блуза с един ръкав и да чакаш да дойде другият ръкав с някой SP. Това не е честен начин да се прави така.
  • Петък, 29.06.07, 12:35, shaman:
    Хироко права си за някой неща и за ризата.Но нали знаеш 4е за това се пускат бета версии на даден продукт,за да се запознае обществото с нея и да се из4истят максимално бъговете и да се запушат пробойните.
    Именно за това от Майкрософт правиха толкова бета тестове на Vista,като запо4нем още от на4алните и релийзи(4ххх) под кодовото наименование Longhorn.
    При MAC системите е малко по друго,защото продукта по4ти не се предлага на никой от вън преди да бъде обявен по4ти официално за пускане в продажба.Но митът за сигурността на тази операционна система запо4ва да превива основи(разполагам с OSX и знам за какво става въпрос).Но да се върнем към Vista.
    Тук в България имаме една поговорка "Бързата ку4ка,слепи ги ражда".Прибързаните неща винаги имат пове4е за кърпене,макар 4е за последната ОС от Майкрософт направиха доста(е,има неща които исках най после да видя в нея но все още не ги вграждат,обещават за следващи разработки).
    Няма операционна система която да не е подложена на атаки,въпрос на време е някой си да реши да я пробие.
    Това 4е се пускат SP пакети и ъпдейти е много добре,постоянно се закърпва системата с тях,не трябва да се приемат така нещата 4е крайния продукт който е пуснат в продажба трябва да е съвършен изцяло.Такъв филм няма.
    Примерно купуваш си нова кола от магазина,никой не ти казва -Ще я караш цял живот.
    Има амортизация,има и лоши "Drivers"(тези които са зад волана), затова се произвеждат резервните 4асти,за да се поправи при не правилна употреба или пробив на отделни сегменти от нея.Целта на SP е по4ти същата,всеки го знае много добре.
    Като цифри за броя на хората в света не мога да кажа които използват Windows като операционна система,но тук съм сигурен 4е много малко са хората които са се доверили на удобството на друга ОС.
    Не трябва да сме негативно настроени към вси4ко което е произведено от Microsoft,все пак на който не му допада да ползва друга ОС.

    "Знаете 4е примерно ако 1000 4овека преминат през килима в хола ви,ще се износи по бързo отколкото ако само вие си вла4ите краката по него.Така е и с OC,колкото пове4е ползватели толкова пове4е пробиви и уязвимост"
    100% сигурност няма
    _____________________________
    In The Hands of The Shaman

  • Вторник, 03.07.07, 16:47, anonymous:
    Проучването показва, че през първите 90 дни от излизането на операционната система, Microsoft е пуснал повече пачове в сравнение с другите операционни системи.
    Възниква въпросът защо е пуснал повече пачове?! И логичният отговор - защото имат повече дупки за кърпене! И това го вадят като +++ на вистата! А бе тия за какви ни имат!
  • Неделя, 15.07.07, 16:02, anonymous:
    хм... това наистина е така - щом има повече кръпки и пачове е логично да има повече дупки и недостатъци.
    Майкрософт правеха Виста в продължение на 5 години. А нова версия на някоя дистрибуция на Линукс излиза на 5-6 месеца! И то изцяло обновена операционна система, а не някакви си пачове и SP-ци. Тей че за сравнение не може да става на въпрос. Линукс може да имат повече кръпки, но много повече продукти и всеки който е работил под Линукс знае колко много софтуерни допълнение получава като си инсталира системата. Пък и не забравяйте, че над 60% от Виста е крадена от Линукс ядрото!!! ( то и за това е толкова стабилна :)
  • Неделя, 19.08.07, 21:38, anonymous:
    Linux 4ever
    Windows SUX

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.