download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Агенцията за сигурност на информацията на ЕС: "Националните икономики са заплашени от киберпрестъпления"

17.06.2008 14:30 (преди 15 години и 10 месеца) | anonymous | показана 2510 пъти Статистики
Проучванията на AVG Technologies поддържат данните на Европейския съюз за нуждата от сътрудничество с цел обезопасяване на работата на потребителите в Интернет. 22% от гражданите на Европейския съюз съобщават, че са преживели някаква форма на кибер престъпление.
Европейската агенция за сигурност на информацията в мрежа (ENISA) проведе пресконференция миналата седмица, в която предупреди, че увеличената дейност на киберпрестъпниците заплашва икономическите интереси на Европейския съюз. Макар агенцията да отбелязва по време на конференцията, че е било трудно да определи количествено обхвата на проблема, данните, които бяха оповестени, те подчертават сериозността на заплахата. В Европейския съюз шест милиона компютъра са заразени от, и свързани с, колекция от софтуерни роботи, които се задействат и управляват автоматично отдалечено (botnets), а спама струва на бизнеса 65 милиарда евро.

AVG Technologies, водещ разработчик на софтуер за сигурност в Интернет за потребители и малки и големи фирми, също така публикува резултатите от собственото си проучване, преведено през март 2008 г. чрез компанията за маркетингови изследвания Ipsos, върху ефектите от киберпрестъления върху граждани на Европейския съюз.

От 7000-те потребители на персонални компютри, взели участие в анкетата, 22% са претърпели някаква форма на киберпрестъпление; италианците са "таксувани" най-зле с 32% засегнати потребители, които с малка разлика са следвани от Великобритания с 31%.

Тези резултати могат да се свържат с две ключови тенденции в поведението:

    * Много високо потребление на Интернет за все по-чувствителни транзакции:
          o 72% от потребителите пазаруват онлайн
          o 69% от потребителите банкират онлайн
          o 55% от потребителите плащат сметки онлайн

Швеция (84%) и Германия (78%) са водещите потребители на онлайн банкиране

    * Ниски нива на защита и ниска осведоменост на някои от домашните потребители на компютри за това как да предотвратят киберпрестъпление:
          o 18% от изследваните потребители нямат антивирусна защита на компютрите си
          o 38% от потребителите твърдят, че няма достатъчно информация за киберпрестъпленията и как да ги предотвратят

Ниската наличност на информация изглежда стимулира фактора на страх. Повече европейци вярват, че е по-вероятно да преживеят киберпрестъление (34%), отколкото кражба с взлом (22%), нападение (19%) или обир (25%). Почти половината от германците вярват, че е вероятно да станат жертва на киберпрестъление (47%); никое друго престъпление не отчита повече от 20%.

„Ясно е и от доклада на ENISA, и от нашите собствени данни от проучването, че ние всички все още имаме значително количество работа да свършим, за да защитим компютърните потребители от киберпрестъпления", казва главният изпълнителен директор на AVG Technologies Джей Ар Смит. „За няколко години, естеството на заплахите се е променило от спорт в професионална криминална дейност. Предизвикателството за нас сега е да доставим сигурност с леко влияние, което не задушава иновацията."

„С това че света на Интернет границите изчезват, става критично за бизнеса и домашните потребители да знаят, че могат безопасно да направят транзакции онлайн. Ние поддържаме призива на ENISA за действие и подтикваме промишлеността да сътрудничи, за да направи Интернет безопасно място, където се прави бизнес от целия свят. Едновременно с това, че политиките по опазване на околната среда са истински ефективни, когато хората и организациите се обединяват, обезопасяването на Мрежата, в самата й същност, би трябвало да бъде начинание, което се основава на сътрудничество. Ето защо изследването на заплахите от AVG обединява потребителския принос като ключов компонент, поддържайки среда, в която потребителите си взаимодействат с изследователите, за да гарантират защитата на всички."

AVG Technologies предлага и безплатни и комерсиални продукти, за да помогне на домашните потребители и малките и средни фирми да защитят предварително дигиталните си активи от неупълномощен достъп или злоупотреба. Домашните потребители могат да изберат AVG Anti-Virus, AVG Anti-Virus plus Firewall или AVG Internet Security, докато бизнес потребителите могат да изберат мрежови версии на продуктите Anti-Virus и Internet Security както и файлови и имейл сървъри, базирани на Anti-Virus. AVG Free предлага основен антивирус, антиспайуер и защита за безопасно търсене за индивидуални потребители. Всички продукти предлагат дискретна защита с висока производителност и лекота на използване и са подкрепени от световни лаборатории по проучванията, които осигуряват чести осъвременявания, за да гарантират постоянна защита.

За ENISA

ENISA, Европейската агенция за сигурност на информацията в мрежа, е основана от Европейския съюз, за да работи със страните членки, за да изучава заплахите за сигурността на информацията в цифровите инфраструктури на съответната държава. ENISA работи със страни членки, за да постави CERT, Екипи по бързо реагиране при спешни ситуации с компютри. През 2005 г. когато имаше 8 правителства с такива екипи, сега те са 14, а още десет стават онлайн през следващите няколко години. През 2007 г. агенцията публикува представително проучване, за да изследва създаването на система за ранно предупреждаване, която да уведомява малките и средни фирми и потребителите за спешни заплахи за сигурността, като вирусни нашествия. Повече информация можете да намерите на адрес: www.enisa.europa.eu.

За повече информация относно продуктите AVG на компанията AVG Technologies можете да посетите сайта на дистрибутора им за България - „Бизнес Софтуер Дистрибутор" ЕООД

За AVG Technologies

Основана през 1991 в Бърно, Чешка Република. През годините AVG (http://www.bsd.bg/avg-software) се е превърнала във водещ международен разработчик на решения за защита от Интернет заплахи за крайни потребители и малки и средни бизнеси. AVG е една от най-бързо разрастващите се компании в индустрия с повече от 66 милиона активни потребители в целия свят. Компанията има местни офиси в Северна Америка и Обединеното Кралство и наема някои от водещите експерти по Интернет сигурност в света, и по-специално в области като проучване, анализи и откриване на заплахите. Многократно награждаваните продукти на AVG се разпространяват в света чрез риселъри и чрез Интернет, както и чрез трети страни чрез Софтуерни пакети на разработчика (SDK).

За Бизнес Софтуер Дистрибутор

Бизнес Софтуер Дистрибутор е дистрибутор на качествен и достъпен софтуер за малки, средни и големи фирми и организации, доставян от водещи световни производители като AVG Technologies, GFI Software, Acronis, I.R.I.S., EMS, Entensys, IMSI/Design, Xara и др. Предлаганите софтуерни решения включват антивирусна защита и сигурност, архивиране и възстановяване на данни, управление и наблюдение на сървъри, мрежи и бази данни, системни инструменти, графични програми и др. Бизнес Софтуер Дистрибутор разпространява всички софтуерни продукти, чрез мрежата си от риселъри в цялата страна, като сред крайните потребители на софтуера са министерства, областни и общински администрации, банки, застрахователни дружества, телекомуникационни компании, производствени предприятия и много други. За повече информация, моля, посетете сайта им на адрес http://www.bsd.bg

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Сряда, 25.06.08, 16:58, phrozencrew:
    vasilfasista, този коментар не ти прилича. Очаквах да се включиш във темата с нещо доста по-смислено, като например:

    "AVG са китайци, всъщност AVG са измислили Linux. Те се опитват подмолно да накарат останалия свят да мине на китайската GNU/Linux операционна система Ubuntu, като пишат вируси за Windows и едновременно с това създават антивирусната програма AVG за да замазват очите на така или иначе слепите и прости потребители на Интернет и въобще на потребителите на всякакви дигитални информационни средства. Истината за китайската инвазия ще стане факт след като китайския премиер се появи във всички гледани в момента флаш филмчета в YouTube и заяви, че целия свят вече ползва (или е задължен да ползва, защото ще го шиб*т неистово) Ubuntu Linux, a създадената от китайците операционна система Windows (според запознати тази система е създадена за да могат китайските учени да пишат вируси за нея - това се учи още в началните училища в Китай, факт е, че windows 3.1 е създадена от 6 годишно китайче, докато е гледало Марс от собственоръчно изстреляния си сателит... формите на релефа на Марс са му приличали на прозорци)" ще бъде напълно забранена за ползване. Това ще се случи след като китайските учени използват експлойт-атаки към Windows. Тези атаки ще бъдат толкова мощни, че дори машини, които нямат физически достъп до мрежата ще бъдат насилствено взривявани."

    Нека си кажем истината в очите.

  • Сряда, 25.06.08, 21:07, anonymous:

    59 хакера некои развъдил ли е кат мен
  • Четвъртък, 26.06.08, 11:52, phrozencrew:

    59 хакера некои развъдил ли е кат мен
    Китайците са измислили понятието хакер, както и най-известната китайска хакерска система - Unix. Те имат ферми за хакери и са развъдили не 59, а над 59 милиарда хакери. Те ги крият в подземия и реалното население с тях на Земята е много повече от това което знаем като цифра.
  • Четвъртък, 26.06.08, 12:36, anonymous:
    unix е ос разрабтена в сащ
    linux е ос разработен от линус торвалдс
    Avast и авг са чешки
    nod32 словашка
    KASPERSKY РУСКА
    бит defender румънска
    панда испанска
    ф secure финландска
    avira nemska
    най големите хакери руснаците и китайците
    изцяло китайски windows win 3.2
    да си кажем истината в очите
    пс бицпирит китайска
  • Четвъртък, 26.06.08, 13:07, anonymous:
    Поласкан съм от вниманието , но не става дума само за AVG а за нещо повече ,което се нарича Националните Икономики.
    Кой стои зад този материал е интересно : Интернет скоро свършва

    има един само , укрива се , провъзгласил се е ,щял това и онова , но сме му заложили , ще се хване и ще пее. Няма да оставя това так ,икономиките няма да потънат.

    Kapan
    Kapan

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.