download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Вирус за банкомати

19.03.2009 11:11 (преди 15 години и 1 месец) | stefankr | показана 4626 пъти Статистики
В Русия е открит първият в историята "троянски кон" за банкомати.

Американската компания Diebold, водещ доставчик на банкови терминали, пуснаха пач за откриване на уязвимостта, открита в ATM-устройствата Opteva. Наскоро производителят разбра, че изобретателни киберпрестъпници са намерили нов начин за кражба на лични данни от клиенти, ключов момент, в който е инсталиране на терминала на вредоносен софтуер.

"Първият в историята случай на вирусна атака на терминали е регистриран през януари на територията на Русия. Установява се точния брой на пострадалите банкомати", съобщи представител на Diebold ДеАнн Закероф.

"Независимо от това кой е авторът на троянеца, наречен Troj/Skimer-A, това е човек, разполагащ с вътрешна информация за устройството на терминалите на Diebold", - твърди Ваня Швайцер, експерт в областта на информационната безопасност в Sophos, – "Хакерът е успял да се възползва от особености в оборудването, неописани в официалната документация. Троянецът заменя файловете в папката Diebold, анализира данните, извеждани на дисплея и устройството за печат, а също така следи и осъществяваните транзакции в украинска, руска и щатска валута".

Troj/Skimer-A не може да се разпространява между компютрите. Записът на вредоносния код в паметта на устройството изисква физическото му отваряне. Ваня Швайцер отбелязва, че специалистите от Sophos досега не са се сблъсквали със софтуер от подобен род.

Източник: computerworld.com, soft.mail.ru

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Четвъртък, 19.03.09, 17:57, angelicstar:
    Ами който е будала да яде банички. 1 баничка струва колкото цял хляб. Ама хляба може да си го ядеш 3 дена, а баничката ти е само за 1 наяждане. И сам си мажеш на филията та не могат да ти я хакнат.
    А някой може ли да ми каже защо до бачкането хлябат е 75 ст., а до вкъщи е 1.15 лв.? Точно същият Добруджа и същият грамаж.
  • Четвъртък, 19.03.09, 18:04, mayhem1:
    а гърците не могат да правят вируси и "пипат хардуерно"..... и аз не мога да правя вируси
  • Понеделник, 23.03.09, 16:24, anonymous:
    Да се включа и аз в шеговитите коментари. "троянец, който замества файл "сирене" със файл "извара". - Това е старата версия, новата замества изварата с С200.
    "понякога премахва .dll "олио" и го заменя със "свинка мас".dll. " Това също е стара версия вече се замества с фино прецедено отработено машинно масло.
    И сам си мажеш на филията та не могат да ти я хакнат. angelicstar: това с което си мажеш филията отдавна е хакнато "до бачкането хлябат е 75 ст., а до вкъщи е 1.15 лв" ами транспортни разходи "за всеки хляб се дупчи билет за градския транспорт"
    Извода: Не се впрягайте много!
  • Понеделник, 23.03.09, 16:40, angelicstar:
    Ами как нямало да се впрягам. Между 1.15 лв. и 75 ст. разликата е 40 ст. Това си е половин хляб! Значи на седмица ме прекарват с ЦЯЛ 1 хляб! Това не е ли кражба?
    Ама нали бизнесът гони печалба.
  • Понеделник, 23.03.09, 17:08, океан:
    Ами ти пък защо се прекарваш .Купувай си от по евтиния.

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.