download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Един малък чип за производителя, една голяма стъпка за човечеството...

30.06.2009 17:14 (преди 14 години и 9 месеца) | varban007 | показана 2960 пъти Статистики
Учени твърдят, че са изобретили първият квантов процесор.

Счита се, че квантовите компютри имат потенциала да извършват изчисления, които на класически (супер)компютър биха отнели години, само за няколко секунди.
През 2007 г. канадската компания D-WAVE обяви, че е създала първият квантов чип. Докато компания си обновяваше продукцията и доосъвършенстваше квантовият изчислителен чип (последният беше 128 кюбитов процесор), се водеха много и ожесточени спорове дали той наистина е квантов. Много от учени, обаче, твърдят, че той не е.
 Сега, учените от Йейлския университет твърдят, че са създали първият квантов процесор в "твърдо състояние" (на външен вид подобен на днешните CPU-та). Новината се появи на 28.06 в списание Nature.
Чипът се състои от два квантови бита (два кюбита). Всеки кюбит бива изграден от милиони алуминиеви атоми. Кюбитът е различен от класическия бит с това, че освен да приема стойност "0" или "1", той може да приема и суперпозицията меджу тях (едновременно 0 и 1). Всъщност, това означава, че два кюбита могат да приемат 4 състояние едновременно, докато двубитов чип може само едно състояние (с четири вероятности).
Учените са използвали квантовият чип да приложат елементарни алгоритми засега, но това е нормално. След като е първото по рода си не можем да очакваме чудеса и комерсиализация все още. Професор Шоелкопф казва следното: "Нашият процесор може да изпълнява само няколко много прости задачи, което е било демонстрирано преди със единично ядро, атоми и фотони. Но сега за пръв път е възможно те да бъдат извършвани от изцяло електронно устройство, което прилича на нормален процесор.
Кюбит процесорът комуникира чрез "квантова шина" , която изпраща сигнал чрез фотони (кванти светлина). Ключовият пробив тук, според екипа, е това, че са успели да фиксират атомите в точно определено състояние продължително време, което допреди беше най-голямото предизвикателство за учените, работещи в областта на квантовите изчисления. Преди десет години, когато за пръв път са били манипулирани кюбити, то "животът" на тези кюбите е бил една наносекунда, докато учените от Йейлския университет се успели да ги задържат до забележителната милисекунда (1 милион пъти по-дълъг живот).
Йейлските учени обещават, че ще развият творението си до степен, в която то вече ще може да изпълнява много по-сложни алгоритми. Също се надяват и да увеличат кюбитит. Учените заявяват, че все още са далеч от "практически" квантов компютър, но тази стъпка означава наистина много за човечеството, защото те превърнаха научната фантастика в реалност ..... и едва ли в близките години идеята няма да претърпи развитие, дал Господ и комерсиализация.

Така изглежда "квантовият чип"
Така изглежда "квантовият чип"

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Вторник, 30.06.09, 18:44, anonymous:
    УХА
  • Вторник, 30.06.09, 18:50, dreamskill:
    ЙихаааАджаба кога те ще дойдат у нас?
  • Вторник, 30.06.09, 20:19, anonymous:
    Брей...

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.