download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Запушването на уязвимост в процесорите намалява производителността им

05.01.2018 00:39 (преди 2 години и 10 месеца) | spursy | показана 750 пъти Статистики
Вече има пач за повечето ОС, който се препоръчва да инсталирате още сега, за да гарантирате сигурността на информацията си.

Вече ви съобщихме за Чудовищна уязвимост в процесорите на почти всички съвременни устройства. Добрата новина е, че вече има пуснати пачове, които запушват уязвимостите под различни операционни системи.

 • Microsoft пуснаха критично важно обновяване за Windows 10 класифицирано като KB4056892. Софтуерният гигант все още усилено работи върху пач за всички свои сървърни системи в целия свят, но все още не е готов с него, а от това зависи сигурността на данните на милиони потребители. Докато при Windows 10 пача се инсталира автоматично, то потребителите с Windows 8 и 7 ще трябва да го направят ръчно.
 • От Apple частично запушиха уязвимостите в тяхната macOS още в първата половина на декември 2017г. Компанията също работи по допълнителна защита за системите си.
 • По-мащабно обновяването за Linux ядрото е излязло през месец декември миналата година, което запушва уязвимостите. Към момента повечето популярни Linux дистрибуции са пуснали обновление достъпно за потребителите.
 • За мобилната операционна система Android също има пуснат пач, но само за последните версии. Вероятно устройствата използващи по-стари версии на системата ще останат незащитени.

  И ако горните редове са позитивни, сега идва ред на неприятната новина. Смята се, че обновяването намалява производителността на процесорите средно с цели 30%. Степента на забавяне на системата зависи от типа използвани приложения - при някои се усеща много слабо, а при други чувствително. Intel не отричат възможността за понижаване на производителността на компютрите след инсталирането на пачовете. Компанията се опита да успокои надигащото се недоволство, като поясни, че нещата зависят от конкретния използван софтуер и степента на натоварване на процесора, като за обикновените потребители не би трябвало да има съществена разлика. Остава отворен въпроса за корпоративния сектор и дата центровете, при които ако се понижи чувствително скоростта на работа ще има сериозни затруднения.
  Тепърва ще се установява какво забавяне може да имат системите и ще има реални резултати от потребители. Любопитно е, че има коментари на потребители в интернет форуми, които са забелязали, че след инсталиране на пача се освобождава много оперативна памет. Така системите започват да работят използвайки по малко RAM памет от досега. Към момента няма официално потвърждение дали това наистина е така.
  Въпреки евентуалното забавяне на компютъра ви, силно се препоръчва инсталирането на пача за вашата ОС, защото проблемът е наистина сериозен.

 • Вижте още:

  Мнения на потребители

  Твоето мнение

  • Петък, 05.01.18, 09:53, soft-support:
   Имайки предвид спецификацията на проблема, забавяне на компютрите наистина ще има. Все пак трябва да се има предвид, че в момента на пожар се гонят срокове просто дупките да бъдат запушени. С времето кодовете ще бъдат дописвани и цели части пренаписвани, за да се осъвършенстват. Тогава очаквам това забавяне да спадне и ако е до 5% едва ли ще се усети от стандартния потребител.
  • Петък, 05.01.18, 12:46, johnmotson:
   Не се знае колко и по-важното, ДО КОГА?, патча ще издържи на неспирните хакерски атаки? Прокрадват се съмнения за неуловими добавки в патча KB4056892, които застрашават сигурността след определен, немалък, "карантинен" период. Освен облачно базираните услуги за съхранение на яко кодирана информация, нищо друго не ни остава освен втръсващата проверка на всеки входящ файл с няколко добри скенера и голямо внимание при влизане в непознати сайтове, на което предполагам всеки обръща внимание. Струва ми се, че Win-10 няма да се задържи до края на годината, прекалено много поправки се събраха за краткото му съществуване.
  • Петък, 05.01.18, 17:18, soft-support:
   Конкретния проблем няма връзка с ОС, затова Windows10 няма вина. Избягването на рискови сайтове няма да ви предпази. Може например да се направи схема с фалшива реклама (в нормален, известен сайт) и така на компютъра ви, през браузъра да се изпълни JavaScript, който да ви компрометира. Затова препоръчвам използването на ефективна адблок добавка във всеки браузър.
  • Събота, 06.01.18, 07:44, johnmotson:
   ” ... Затова препоръчвам използването на ефективна адблок добавка във всеки браузър. „
       Повече от 2 години Adblock Plus е инсталиран на браузърите ми. Без него всяко сърфиране е придружено с купища изскачаща реклама но вече немалко сайтове показват предупреждение, че не може да ползвате услугите им с включен антирекламен софтуер.
  • Четвъртък, 18.01.18, 22:24, nacho_:

   Ако рекламите в сайта са поносими и не печат, изключвам adblock, Ако ли не забравям за него.

  Платени препратки

  bgERP
  Управлявайте фирмата си
  с безплатен, уеб базиран софтуер
  www.bgerp.com
  Опаковки и консумативи
  Екстрапак ООД предлага повече от
  700 вида опаковки и консумативи
  shop.bags.bg
  Рекламни чанти
  Екстрапак произвежда рекламни чанти
  и опаковки от хартия и (био)полимери
  Bags.BG
  Яки графични станции
  Рендиране в реално време
  и на най-тежките обекти - от Перси ООД
  www.persy.com

  вашето каре - тук

  за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2020   Experta Ltd.