download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Руснак твърди, че е осъществил успешната атака срещу НАП

16.07.2019 17:00 (преди 2 години и 6 месеца) | spursy | показана 979 пъти Статистики
В анонимно изпратен имейл до някои медии се твърди, че течът на информация от българските институции е от години, а защитата е несериозна.
От няколко дни се разраства скандала около пробива в системите на Националната агенция за приходите (НАП), при който лични данни на милиони български граждани и фирми бяха откраднати. В началото анонимно лице изпрати мейл към редица български медии, съдържащ линк към масив от близо 11 GB информация – лични данни на милиони лица, банкови сметки, данъчна информация. Властите в страната потвърдиха, че пробив наистина е имало и изтеклите данни са автентични. Сега е получен нов имейл само до "Капитал", BTV и Nova, защото според изпращача, само тези медии са отразили адекватно проблема.
В новото писмо изпращачът казва, че е руски гражданин, женен за българка, на която родителите живеят в България и затова той вижда със собствените си очи "колко прецакана е държавата", в която живеем. Следващите редове са цитат от електронното съобщение:
Глупавите ви правораздавателни органи няма да открият нищо. Просто ще прикрият истината. Ако това се случи, аз лично ще кача информацията в руски и български торент тракери, така че всеки ще може да я свали свободно. Ако медиите, с които влизам в контакт, публикуват невярна информация, ще разкрия още два масива от данни – отново от Министерството на финансите.
Хакерът допълва, че течът от държавните структури всъщност се случва от 11 години насам. По негови думи правителството може да провери и потвърди това. Също така споменава, че през 2012 г. успешно са били откраднати 30 GB информация, но държавните структури тогава дори не са разбрали за това.

Вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че ГДБОП проверява втория получен имейл. Премиерът Бойко Борисов разпореди проверка на информационните системи на държавните институции, а министърът на финансите Владислав Горанов допусна, че България може да понесе глоби от Евросъюза за теча на лични данни.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

 • Вторник, 16.07.19, 19:28, johnmotson:
  Колко много си прилича тази новина/статия с предходната! Значи в България натикват всеки в кауша, който е открил нечия уязвимост и съобщил а случая се потулва някъде за удобство а развитите страни в IT сферите плащат неимоверни суми за евентуален пробив?! Пак ще има фиктивни действия, уволнения, успокояване на хора, медии и... затихване.
 • Вторник, 16.07.19, 23:38, soft-support:
  Случаят е по-скандален, защото вероятно са използвани стари, вече известни и запушен уязвимости. Просто държавната администрация не си е направила труда да приложи новите версии запушващи дупките.
 • Сряда, 17.07.19, 09:46, johnmotson:
  Вече "откриха" уж виновния! Хлапе на 20 години(?!!), без наличните знания, които се покриват чак след защита поне на магистърска степен, работел в частна фирма за кибер сигурност. Отново мирише на измиване на ръце! Представете си колко голяма е истината на тези твърдения и колко е сигурноста на личните ни данни, особено ако се касае за пробив през стара и позакърпена дупка!
       Последно се вади тезата, че момчето бил СЪПРИЧАСТЕН на престъплението!

 • Сряда, 17.07.19, 18:47, karadzha:
  Усмивки от Новите ленти

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Опаковки и консумативи
Екстрапак ООД предлага повече от
700 вида опаковки и консумативи
shop.bags.bg
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2022   Experta Ltd.