download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Какво е общото между "Сузе 11.4(гном)" и "Пупи"

<1 2 3 4 >

Автор
Съобщение
океан
Сря, 17.08.11, 23:10

RE: RE: RE: Какво е общото между "Сузе 11.4(гном)" и "Пупи"

” За графичната среда - труден въпрос. Харесваше ми КДЕ3... LXDE ми се струва доста бедно в настройките, за XFCE доколкото разбрах няма опция за индикатор на клав. подредба и трябвало да добавям такъв отнякъде си...Може би в някои дистрибуции, базирани на последното са се сетили за това и са го добавили. Изпитвам симпатии към Е17 откакто го открих при OpenGEU(вече неактивно), но там е нужна още работа, а още няма сериозна дистрибуция, в която сериозно да се ангажират с тази графична среда - може би ще пробвам следващата версия на Bodhi...
Накрая да питам за Mint - може ли да му се настрои менюто да изглежда по-класическо ? Не ви харесва да е толкова широко и да трябва да минавам през 3 колони за да стигна до програмата, която ми трябва...
Иначе в Минт ми харесва например това:
"Testing the last two or three Mint editions, you pretty much get the same interface, which is both professional and crucially important, as users expect their stuff to behave as they know and like them."
На Минт може да се променя менюто .Дори можеш да се направиш собствено меню.Можеш да го местиш кадето си поискаш,да добавяш ленти и неща в тях,да им променяш цвят и прозрачност.Можеш да влачиш преки пътища от менюто на декстопа и обратно .Също като при уиндоус.
stiliyangr
Чет, 18.08.11, 08:09

RE: RE: RE: RE: Какво е общото между "Сузе 11.4(гном)" и "Пупи"

” На Минт може да се променя менюто .Дори можеш да се направиш собствено меню.Можеш да го местиш кадето си поискаш,да добавяш ленти и неща в тях,да им променяш цвят и прозрачност.Можеш да влачиш преки пътища от менюто на декстопа и обратно .Също като при уиндоус. „
 Това откъде се прави - десен бутон на менюто - Настройки ли ? Снощи го пробвах за малко и особено като видях какви допълнителни теми(с хубав червен Х-бутон) има - реших че си струва да му обърна повече внимание.
 А мога ли да настроя менюто да се отваря с обичайният(в по-популярните ОС) за целта бутон на клавиатурата или искам твърде много ?
kookki
Чет, 18.08.11, 08:34
Аз ползвам Xubunto 8.04. Пълна хардуерна съвместимост с лаптопа ми от пръв поглед. Клавиатурната подредба и езика се сменят с контрол и шифт по подразбиране. Дали показва на какъв език си в момента не мога да се сетя (сега съм в ХР-то), защото никога не гледам такива неща - като почна да пиша и направо си виждам какъв ми е езика. Интерфейса е изчистен и поддържа и трите графични среди, които си споменал и е преведен на български. Кодеци какви има не знам, защото го ползвам предимно за браузване и работа. Монтирването да бозаджийски дялове става ръчно през терминала, но пък командата е елементарна и едва ли ще ти е проблем. Ако те интересува мога да му направя няколко скрииншота. "Старт" менюто (както го наричаш) е изчистено и представлява каскаден списък с категории на софт и настройки.
stiliyangr
Чет, 18.08.11, 10:43

RE: Какво е общото между "Сузе 11.4(гном)" и "Пупи"

” Аз ползвам Xubunto 8.04. Пълна хардуерна съвместимост с лаптопа ми от пръв поглед. Клавиатурната подредба и езика се сменят с контрол и шифт по подразбиране. Дали показва на какъв език си в момента не мога да се сетя (сега съм в ХР-то), защото никога не гледам такива неща - като почна да пиша и направо си виждам какъв ми е езика. Интерфейса е изчистен и поддържа и трите графични среди, които си споменал и е преведен на български. Кодеци какви има не знам, защото го ползвам предимно за браузване и работа. Монтирването да бозаджийски дялове става ръчно през терминала, но пък командата е елементарна и едва ли ще ти е проблем. Ако те интересува мога да му направя няколко скрииншота. "Старт" менюто (както го наричаш) е изчистено и представлява каскаден списък с категории на софт и настройки. „
 Човек да ползва линукс и да не го ъпдейтне 2-3 години - това е забележително.
 Радвам се че имаш пълна(за теб) съвместимост. Аз пробвах последната версия на това дистро и доколкото си спомням също нямаше индикатор за клавиатурата. Освен това предпочитам да не пиша команди за монтиране(и за каквото и да е), защото ще трябва да го правя при всяко стартиране.
 По начало не харесвах Минт, ГНОМ още по-малко, но засега не виждам по-добра алтернатива за мен. Може би защото трудно приемам "революционните" промени...
океан
Чет, 18.08.11, 11:54

RE: RE: Какво е общото между "Сузе 11.4(гном)" и "Пупи"

” Човек да ползва линукс и да не го ъпдейтне 2-3 години - това е забележително.
 Радвам се че имаш пълна(за теб) съвместимост. Аз пробвах последната версия на това дистро и доколкото си спомням също нямаше индикатор за клавиатурата. Освен това предпочитам да не пиша команди за монтиране(и за каквото и да е), защото ще трябва да го правя при всяко стартиране.
 По начало не харесвах Минт, ГНОМ още по-малко, но засега не виждам по-добра алтернатива за мен. Може би защото трудно приемам "революционните" промени...
Минт го има и с КДЕ и на Дебиан основа.Индикатора за клавиатурна подредба може да се маха и слага.Може и светодиод на клавиатурата да включиш .И да си избереш каквато искаш клавишна комбинация за смяна.Включително и смяна от иконата до часовника.
Уиндоуските дялове могат да се направят да се монтират със стартиране на системата. Има опция за стартирани програми.
За отваряне на менюто с клавиш не съм се замислял .Ще проверя и ще ти кажа.По принцип има много клавишни комбинации.
http://vguides.net/view/27
редактиран от океан на 18.08.11 11:58
редактиран от океан на 18.08.11 12:04
редактиран от океан на 18.08.11 12:09
svilen73
Чет, 18.08.11, 14:17
Монтиране на дяловете при старт на системата с Mount Manager.

kookki
Чет, 18.08.11, 21:48

RE: RE: Какво е общото между "Сузе 11.4(гном)" и "Пупи"

” Човек да ползва линукс и да не го ъпдейтне 2-3 години - това е забележително.

Дори и това дистро е тежко за "мощния" ми лаптоп. А ХР как го товари при стартиране... включвам го и го оставям 2-3 минути да загрее .
На зима като имам време ще пробвам Минт.

океан
Пет, 19.08.11, 08:58

RE: RE: RE: Какво е общото между "Сузе 11.4(гном)" и "Пупи"

” Дори и това дистро е тежко за "мощния" ми лаптоп. А ХР как го товари при стартиране... включвам го и го оставям 2-3 минути да загрее .
На зима като имам време ще пробвам Минт. „
Щом ХР го товари изобщо не си го помисляй за минт след 8 .Те са като седмицата по тежест.
океан
Пет, 19.08.11, 19:57

RE: RE: RE: RE: RE: Какво е общото между "Сузе 11.4(гном)" и "Пупи"

” Това откъде се прави - десен бутон на менюто - Настройки ли ? Снощи го пробвах за малко и особено като видях какви допълнителни теми(с хубав червен Х-бутон) има - реших че си струва да му обърна повече внимание.
 А мога ли да настроя менюто да се отваря с обичайният(в по-популярните ОС) за целта бутон на клавиатурата или искам твърде много ? „

Десен бутон на менюто .
Десен бутон на лентата.
Менюто се отваря с ляв ctrl +win . Но не win +ctrl Не и едновременно натискане.Със стрелките местиш и ентер.

stiliyangr
Пет, 19.08.11, 20:22

RE: RE: RE: RE: RE: RE: Какво е общото между "Сузе 11.4(гном)" и "Пупи"

” ...
Менюто се отваря с ляв ctrl +win . Но не win +ctrl Не и едновременно натискане.Със стрелките местиш и ентер. „
 Благодаря за точният отговор.
 Мисля че ctrl +win е достатъчно добър компромис при невъзможност да използвам само вторият бутон, с който съм свикнал откакто използвам компютър.
 Между другото - да не би Microsoft да са патентовали този бутон и затова в линукс не го използват(не и самостоятелно) по предназначение ? Единственото изключение, за което знам беше PCLinux от 2009 - може би и от по-рано...
 Имам още един въпрос. Пуснал съм интернет на втори компютър - там в момента имам Mint и ХР. Бих искал да имам достъп от втория компютър към първия(евентуално и обратно). Още не съм решил дали да се споделят само определени папки или цели дялове. За линукса - може би трябва да инсталирам SAMBA или ?

<1 2 3 4 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.