download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Допълнителен вентилатор за харда

<1 2 3 >

Автор
Съобщение
anonymous
Съб, 07.07.07, 22:02

RE: Допълнителен вентилатор за харда

” Инсект, то и аз малко съм се вманиачил напоследък с охлаждането на хрда, но сигурен ли си че имаш нужда от чак толкова сериозно обдухване. Струва ми се че по-голяма циркулация на въздух=повече прах в кутията. Освен ако не използваш и трика на Бойчо с марлите. Вентилатора на харда така под ъгъл ли ще бъде разположен. Има спорове по този въпрос но поне при моя Самсунг мога да кажа че основния източник на топлина е електрониката (а не механиката). Според мен сложи един вент да духа под харда и го пусни на ниски обороти. Струва ми се, че по-добрия вариант е да се вкарва въздух в кутията, отколкото да се изтегля.
Аз имам два отвора по 8 см. на задния панел на кутията. Поне при мене мисля че идеалният вариант би бил такъв:
Топлият въздух се качва нагоре, затова и там съм сложил смучещият вентилатор.

Много голяма грешка........Отпреде трябва да влиза въздух,а отзаде да излиза.Иначе една перка на 5в пред или под харда където са платките е идеална.И да те питам къде ще вържеш 3 фана?С фан контролер или с молекс от псу-то?
редактиран от anonymous на 07.07.07 22:03
deringer
Нед, 08.07.07, 00:40
insecteater отлично си забелязъл дупките и те са точно за тази цел защото може да се сложи нещо доста мощно и се предвижда допълнително охлаждане от произв но кутията...и е на правилното място тъй като въздуха топлия ще се избутва назад...
deringer
Нед, 08.07.07, 01:01

spursy
Нед, 08.07.07, 01:45
Какво направих аз за да охлаждам харда си:
Просто поставих под него един обикновен вентилатор 8см. (останал ми от бившия процесор). Закрепих го със свински опашки и така дори се обират евентуалните вибрациите.Температурата се смъкна за постоянно с около 7 градуса. Температурата на другите компоненти не се е променила което показва че циркулацията в кутията е нормална.
insecteater
Нед, 08.07.07, 09:13

RE: Допълнителен вентилатор за харда

” ... но сигурен ли си че имаш нужда от чак толкова сериозно обдухване... „
Ами все пак аз разполагам два вентилатора, а ти ми показваш картинка с ТРИ Ако ще си ги мерим по сериозност ти печелиш
Това в кръга на шегата.
За това, че топлият въздух се качва нагоре, предполагам че това престава да има значение, когато се вкара даже един вентилатор в кутията. Принудителната циркулация "отвява" всякакви опити за естествена конвекция.

В момента вентилаторът който съм разположил под хард-а, (абсолютно същото разположение като твоето) смъква температурата с повече от 10 градуса, което според мен е излишно. Затова смятам да преместя вентилатора по показания начин (да, наистина под наклон).
И разбира се ще мина през близката аптека за марля (да е жив и здрав Бойчо )
Иска ми се потокът от въздух да минава покрай видеокартата, която си няма вентилаторче.

Благодаря на всички за идеите.

редактиран от insecteater на 08.07.07 09:13
anonymous
Нед, 08.07.07, 10:36
Aми щом си с пасивно на видеото му купи едно вентилаторче.Иначе схемата по-горе,която си я дал е вярна.На моята нова кутия вентилаторите отпред са два един до друг разположени.Ако го сложиш точно срещу харда пак ще има ефект.И отзаде вентилаторе трябва да изкарват,а не да вкарват въждух.
anonymous
Нед, 08.07.07, 13:57
Ами много се чудех дали да си го призная, но съм див индианец що се отнася до хардуер . Знанията ми са на ниво обща култура. Как е вързан моя вентилатор под харда? Дълго време се пулих по моя AsRock и не можах да видя конектор, на който да пише fan. Затова си пуснах захранване от едно адапторче 4,5 V и в момента то върти вентилатора под харда (който е на 12 V). Свързах и един потенциометър 150 ома с който да регулирам въздушния поток към харда. Това предполагам отговаря и на въпроса на d3co - как ще захраня 3 вентилатора. Ами като си пусна ток отвънка. Ако roy-newyork прочете поста ми ще каже че трябва да ми заварят кутията. Нося на майтап в умерена степен, тъй че може да се посмеете за моя сметка. Няма да се разсърдя.
anonymous
Нед, 08.07.07, 14:06

RE: Допълнителен вентилатор за харда

[я 79959, ч55]Ами много се чудех дали да си го призная, но съм див индианец що се отнася до хардуер . Знанията ми са на ниво обща култура. Как е вързан моя вентилатор под харда? Дълго време се пулих по моя АсРоцк и не можах да видя конектор, на който да пише фан. Затова си пуснах захранване от едно адапторче ч,5 В и в момента то върти вентилатора под харда (който е на 12 В). Свързах и един потенциометър 150 ома с който да регулирам въздушния поток към харда. Това предполагам отговаря и на въпроса на д3цо - как ще захраня 3 вентилатора. Ами като си пусна ток отвънка. Ако роъ-невъорк прочете поста ми ще каже че трябва да ми заварят кутията. Нося на майтап в умерена степен, тъй че може да се посмеете за моя сметка. Няма да се разсърдя. [/я] ------------------
това за заварката не е индивидуална наказателна мярка ,а преванривно мероприятие-т.е. за всички.
понеге си трошите масово щаигите.

но аз харесвам и даже уважавам тези ,които еxпериментират-но със ясна цел и обосновка.

На харда не му трябва никакъв вентилатор -допълнително да се слага.

изменяването на режима може да изглежда понякога добре -но изненадващо да нанесе неочаквани поражения.

няма стандарт.

например всички производители разполагад харда хоризонтално.
Но Делл -вертикално

а сега някои да обоснове кое е по доброто.........?

anonymous
Вто, 24.07.07, 01:56
Хм четох цялата тема и си викам я да питам и аз нещо?
Значи взех си 2-употреба 60гб Мaxton но първо беше изключително шумен, а и вдигаше температура 55-60 градуса. Отидох и ми го смениха понеже предположих че нещо му има сега ми дадоха Seagate ST360021A пак 60гб температурата на този за 1 ден наблюдения е 43-45 без да съм слагал никакви вентилатори и допълнителни екстри и при затворена изцяло кутия. Компютъра е Compaq Deskpro (от правите кутии) какво ще кажете тази температура дали е опасна или не. На доста места имаше различни мнения за това относно градусите. Харда на допир загрява но май не чак толкова. Какво ще кажете да му мисля ли вентилатор или не. Според човека от който магазин си го взех температура над 50-55 градуса вече била притеснителна.
Имам идея да изрежа дупка от страни на кутията на часта която се маха и там да сложа един вентилатор който да духа странично на харда. И понеже имам още една кутия мога си експериментирам колкото си искам .

<1 2 3 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.