download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Нова уязвимост заплашва всички съвременни процесори

16.06.2022 16:33 (преди 2 години) | spursy | показана 705 пъти Статистики
Всички модели на Intel, повечето и актуалните модели на AMD, както и потенциално ARM са засегнати от новия тип сложна атака.
Изследователи от Тексаския университет, Университета на Илинойс и Университета на Вашингтон са открили нова, критична дупка в сигурността, която засяга всички съвременни процесори. Уязвимостта получи наименованието Hertzbleed и е класифицирана под номера CVE-2022-24436 (за Intel) и CVE-2022-23823 (за AMD). Атаката се извършва по странични канали и позволява на недоброжелатели, от разстояние да откраднат криптографски ключове, като наблюдават вариации в честотата на процесора, активирани от динамично напрежение и честота на мащабиране (DVFS). За оптимизиране консумацията на енергия и предотвратяване прегряването, CPU динамично и автоматично променят своята работна честота, като по този начин променя своята производителност. Hertzbleed позволява чрез изчисляване на типичното време на изпълнение на инструкциите да бъдат прочетени криптиращите ключове. Недоброжелателят просто подава запитвания, включващи най-различни инструкции, като измерва времето на тяхното изпълнение.

Intel и AMD са били информирани за пробойната още през третото тримесечие на 2021 година. Други процесори като ARM, които използват функцията за мащабиране на честотата, също са потенциално засегнати, но още текат тестове.

Вече има разработена защита срещу Hertzbleed, която променя масово използваните криптиращи алгоритми, но намалява производителността с от 5 до 11%. Обновленията с тази цел вече се разпространяват.
Като алтернативна защита може да се премахнат режимите Turbo Boost, Turbo Core и Precision Boost, но това ще доведе до драстично намаляване на производителността.
Експлоатирането на Hertzbleed е с висока сложност, но сорс кодовете с реализация на потенциална атака са публикувани достъпно в GitHub. Затова няма да е изненада занапред подобни атаки да се увеличат.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.