download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

По-удачна алтернатива за лампите с нажежаема жичка

Виж новината
<1 2 3 4 5 >

Автор
Съобщение
tegote
Вто, 22.02.11, 10:02
Най-доброто е диодното осветление. Няма никакви вредни лъчи, нито вредни материали, които да не могат да се рециклират. Диодното осветление е супер икономично и на практика почти вечно! Живота на диодните лампи е над 100 000 часа, като след това лампата не изгаря както е при обикновените, а само намалява яркостта си с 10-15%.
joniewalker
Вто, 22.02.11, 10:49
” Да си припомним какви точно са "енергоспестяващите", масово продавани лампи.
Това са си най-обикновени луминесцентни лампи, технологично преправени така че да могат да използват масово разпространените цокли за лампите с нажежаема нишка ( и който цокъл сигурно скоро ще празнува столетието си)
А какъв е принципа на работа на луминесцентната лампа.
В тръба с ниско налягане и съдържаща смес от различни газове се пропуска електрически ток, с така подбрани ток и напрежение че да се получи тлеещ разряд. Особеностите на тлеещия разряд са такива че в короната му се образува силно йонизиран слой, състоящ се от възбудени електрони, йони и фотони. От вътрешната страна на тази тръба е нанесено вещество наречено "луминофор", което има способността при бомбардиране с високоенергийни електрони и фотони от ултравиолетовия спектър да светят с видима светлина. Но обърнете внимание - луминофора не спира ултравиолетовото излъчване. (Тези които помнят началото на "компюторизацията" в България се сещат за EPROM паметите - за тях беше смъртно опасно да се излагат на светлина от луминесцентни лампи без лепенка на прозорчето.)
Докато при лампите с нажежаема нишка ултравиолетов спектър отсъства изобщо.
А за слънчевата светлина - да, тя също има ултравиолетов спектър, но .... имаме си и няколко километра атмосфера, съдържаща и озон ( някои казват че и той бил надупчен) да ни пази.
А от друга гледна точка - нали цялото упражнение се прави заради Екологията. Но като се замислим малко, май не е точно така.
Как и от какво се произвеждат енергоспестяващите лампи. От силно токсични материали които ги няма в свободно състояние в природата и трябва дълъг и сложен процес докато се извлекат тези материали. Чието производство бълва токсични отпадъци. И производителите трябва да влагат допълнителни капитали за да обезвреждат тези отпадъци.
После, какво правим с изгорелите енергоспестяващи лампи? Трябва да ги отнесем в специализирана фирма за обезвреждане на опасни отпадъци за се погрижат за обезвреждането им. Някои учени дори предупреждават ако случайно счупите такава лампа, веднага да си слагате филтърна маска и ръкавици, да съберете внимателно парчетата в НЕЧУПЛИВ контейнер и да го отнесете в специализирана фирма за обработка на опасни отпадъци.
И стигаме от двете страни на живота на тази лампа - производството и смъртта и. Производителите трябва да ги продават, за да имат печалби не трябва да свалят цената под определено равнище, фирмите за обработване на опасни отпадъци също трябва да печелят. Но откъде ще им дойдат печалбите?
Оставям ви сами да си отговорите. Джокерчета - Европейски комисии, Екофондове, Правителства и политика. „

100% съм съгласен !

plamil
Вто, 22.02.11, 10:50
” Най-доброто е диодното осветление. Няма никакви вредни лъчи, нито вредни материали, които да не могат да се рециклират. „
Не съм напълно съгласен. Светодиодите излъчват ултравиолетова светлина, пластмасата обвиваща кристала е с добавка на луминофор който прави светлината видима. Но съм съгласен че количеството ултравиолетова светлина е по-малко отколкото на луминесцентните лампи.
Но пък полупроводника ... В него има примеси на Галий и Арсен - силно отровни и токсични вещества. Плюсът тук е че са плътно обвити в пластмаса и няма вредни емисии при експлоатацията на такава лампа. За производството обаче не съм толкова сигурен.
” Диодното осветление е супер икономично и на практика почти вечно! Живота на диодните лампи е над 100 000 часа, като след това лампата не изгаря както е при обикновените, а само намалява яркостта си с 10-15%. „
За излъчващите елементи съм съгласен. Но тука производителите ще ни ударят по друг параграф - буферната схема управляваща светодиодите.
То и при луминесцентните лампи там са 90% от дефектите - електронния аналог на дросела гори най-често. На практика самата лампа е изправна, електрониката се скапва и те принуждава да купуваш нова лампа.
joniewalker
Вто, 22.02.11, 10:52
” Най-доброто е диодното осветление. Няма никакви вредни лъчи, нито вредни материали, които да не могат да се рециклират. Диодното осветление е супер икономично и на практика почти вечно! Живота на диодните лампи е над 100 000 часа, като след това лампата не изгаря както е при обикновените, а само намалява яркостта си с 10-15%. „
 
Най-доброто само по отношение на продължителността на експлоатацията. Но въпросът май вече е предрешен .Вече 100W и 75W крушки с нажежаема жица не съм виждал почти от година.
Не мога да се начудя как толкова лесно ни манипулират.
океан
Вто, 22.02.11, 12:01
Всичко е заради парата.Икономия на енергия,нови технологии,огромни пазари големи печалби.Никой не мисли за екология и здраве.Всичко е пари.Това е истината.
tegote
Вто, 22.02.11, 12:23
А вие какво осветление предпочитате? Крушките горят постоянно и ви хабят тока.
океан
Вто, 22.02.11, 12:41
” А вие какво осветление предпочитате? Крушките горят постоянно и ви хабят тока. „
Газена ламра.Тя не хаби ток.
Знаеш ли какво е газ не е пропан-бутан.
редактиран от океан на 22.02.11 12:43
plamil
Вто, 22.02.11, 12:56
Не е ли по-добре при производителя на електроенергия (тецовете най-вече) да се поставят по-съвършени очистни съоръжения. Да се увеличи производството на електроенергия от възстановяеми източници за сметка на конвенционалните. Спиране на неефективните промишлени мощности - тук е пътя за екологичните проблеми и глобалното затопляне.
Рециклирането на отпадъците - тук трябва да се съсредоточат усилията.
Да но всички това не носи ПЕЧАЛБА.
Огромните гирлянди от реклами и нощни осветления на улици и сгради - там нека да се слагат енергоспестяващи лампи - светодиодни или лумесцентни.
Представете си например Айфеловата кула нощно време - сигурно има лампи за над 200 домакинства. И сега си представете ситуацията: могат да се купят евтини лампи с нажежаема нишка или скъпи енергоспестяващи лампи (които за съжаление не издържат проектните си работни часове когато са монтирани на открито). Е, какво ще избере счетоводителя който се грижи за кулата. Разбира се че по-евтиното. Иначе на другия ден може да е безработен. Точно в това е главната причина за спирането на производството на лампите с нажежаема нишка с мощност 100 и 75 вата - просто фирмите да нямат избор.
Ама че покрай фирмите принуждават и обикновените потребители да купуват същите лампи?
Ами още по-добре за БИЗНЕСА
А обикновения потребител като мен? Ами да го д**ам. И то под вода че да не се дига пушилка
angelicstar
Вто, 22.02.11, 13:32
” Най-доброто само по отношение на продължителността на експлоатацията. Но въпросът май вече е предрешен .Вече 100W и 75W крушки с нажежаема жица не съм виждал почти от година.
Не мога да се начудя как толкова лесно ни манипулират. „
Ами има си и от нажежаемите. Само трябва да знаеш какво да питаш в магазина.
В София поне в половината магазини има обикновени крушки, ама са в кутийки с надпис "Миниатюрен отоплителен уред!"
tegote
Сря, 01.08.12, 00:20

OSRAM Parathom Classic Globe 38 - osram.com (инфо)

OSRAM Parathom Classic Globe 38 - getalamp.com (цена с ДДС 61 лв.) Условие поръчката ви да съдържа минимум 120 евро пазарна стойност.

OSRAM Parathom Classic Globe 38 - led.omega-light.com [български център] (цена с ДДС 64 лв.)

Купихме ТАЗИ за 25 лв. Доставка на продуктите от dealextreme.com е безплатна! Всичко пристига от Китай! Мисля че над 30 лв. ще ви турят мито! Избор може да си направите сами. Лично за мен - аз се радвам изключително много на по-слабата 2W крушка в спалнята ми. Пълен релакс. Светлината е достатъчна. А тока направо ми се губи! Понякога заспивам на светната крушка, не ми се гаси! И слава богу за ниската консумация!

<1 2 3 4 5 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.