download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

По-удачна алтернатива за лампите с нажежаема жичка

Виж новината
<1 2 3 4 5 >

Автор
Съобщение
океан
Пон, 21.02.11, 20:53
На всяка лампа е означено мощността и количеството светлина което дава

Така наречените енерго спестяващи не са по добри от класическите луминисцентни.

океан
Пон, 21.02.11, 21:14
” Енерго спестяващи са,колкото и да не ти се вярва...Ефективни са...
Natural light color
Луминисцентните дразнят...т.нар тръби също имат топъл и студен нюанс...общо взето студените дразнят...


А сега и в асансьорите са на мода LED осветителните тела...Подобни 1

И колко са енерго спестяващи ?
Достигат едва 28 лумена на ват.
За сравнение луминисцентната дава 69.4 а обикновенната около 12
редактиран от океан на 21.02.11 21:15
deringer
Пон, 21.02.11, 23:12
” И колко са енерго спестяващи ?
Достигат едва 28 лумена на ват.
За сравнение луминисцентната дава 69.4 а обикновенната около 12 „

UV light can affect sensitive paintings, especially watercolors and many textiles. Valuable art work must be protected from light by additional glass or transparent acrylic sheets put between the lamp(s) and the painting



...

редактиран от deringer на 21.02.11 23:12
редактиран от deringer на 21.02.11 23:15
dhtj
Пон, 21.02.11, 23:16
” А сега и в асансьорите са на мода LED осветителните тела...Подобни 1
Не ги ли гепат и тях
deringer
Пон, 21.02.11, 23:17
” Не ги ли гепат и тях
Хаха...говоря за новите...
Смисъл ся нали е на мода...всичко да е Green
океан
Пон, 21.02.11, 23:31
” UV light can affect sensitive paintings, especially watercolors and many textiles. Valuable art work must be protected from light by additional glass or transparent acrylic sheets put between the lamp(s) and the painting


...

Колкото и да стоиш под светеща луминисцентна лампа няма да почернееш.Следователно ултра виолетовото излъчване е много по слабо от слънцето.А що се отнася до картини-какво би станало ако ги изнесат на слънце за няколко дена?

dhtj
Пон, 21.02.11, 23:44
А солариумите с кви лампи са
stiliyangr
Вто, 22.02.11, 08:04
” А солариумите с кви лампи са
Онези са направени специално да излъчват повече ултравиолетово - нямат покритие или е по-различно(не съм съвсем сигурен).
океан
Вто, 22.02.11, 08:46
” А солариумите с кви лампи са
Има ултра виолетови лампи на външен вид като луминисцентна лампа но прозрачна /без вътрешното бяло покритие/. Одисва на обикновено луминисцентно тяло.Имаме в лабораторията такава лампа.За стерилизация.Като я светнат за един час лятото и мохите измират.Ако човек гледа в нея получава осветяване все едно е гледал в електрожен.Иначе свети едно виолетово .
plamil
Вто, 22.02.11, 09:05
Да си припомним какви точно са "енергоспестяващите", масово продавани лампи.
Това са си най-обикновени луминесцентни лампи, технологично преправени така че да могат да използват масово разпространените цокли за лампите с нажежаема нишка ( и който цокъл сигурно скоро ще празнува столетието си)
А какъв е принципа на работа на луминесцентната лампа.
В тръба с ниско налягане и съдържаща смес от различни газове се пропуска електрически ток, с така подбрани ток и напрежение че да се получи тлеещ разряд. Особеностите на тлеещия разряд са такива че в короната му се образува силно йонизиран слой, състоящ се от възбудени електрони, йони и фотони. От вътрешната страна на тази тръба е нанесено вещество наречено "луминофор", което има способността при бомбардиране с високоенергийни електрони и фотони от ултравиолетовия спектър да светят с видима светлина. Но обърнете внимание - луминофора не спира ултравиолетовото излъчване. (Тези които помнят началото на "компюторизацията" в България се сещат за EPROM паметите - за тях беше смъртно опасно да се излагат на светлина от луминесцентни лампи без лепенка на прозорчето.)
Докато при лампите с нажежаема нишка ултравиолетов спектър отсъства изобщо.
А за слънчевата светлина - да, тя също има ултравиолетов спектър, но .... имаме си и няколко километра атмосфера, съдържаща и озон ( някои казват че и той бил надупчен) да ни пази.
А от друга гледна точка - нали цялото упражнение се прави заради Екологията. Но като се замислим малко, май не е точно така.
Как и от какво се произвеждат енергоспестяващите лампи. От силно токсични материали които ги няма в свободно състояние в природата и трябва дълъг и сложен процес докато се извлекат тези материали. Чието производство бълва токсични отпадъци. И производителите трябва да влагат допълнителни капитали за да обезвреждат тези отпадъци.
После, какво правим с изгорелите енергоспестяващи лампи? Трябва да ги отнесем в специализирана фирма за обезвреждане на опасни отпадъци за се погрижат за обезвреждането им. Някои учени дори предупреждават ако случайно счупите такава лампа, веднага да си слагате филтърна маска и ръкавици, да съберете внимателно парчетата в НЕЧУПЛИВ контейнер и да го отнесете в специализирана фирма за обработка на опасни отпадъци.
И стигаме от двете страни на живота на тази лампа - производството и смъртта и. Производителите трябва да ги продават, за да имат печалби не трябва да свалят цената под определено равнище, фирмите за обработване на опасни отпадъци също трябва да печелят. Но откъде ще им дойдат печалбите?
Оставям ви сами да си отговорите. Джокерчета - Европейски комисии, Екофондове, Правителства и политика.

<1 2 3 4 5 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.