download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Microsoft ще предлага търсене в книги онлайн

30.10.2005 09:25 (преди 15 години и 7 месеца) | sorcerer | показана 2797 пъти Статистики
Yahoo и Microsoft отново обединяват усилията си в общ проект
В началото на съдебните дела срещу Google, Microsoft заяви, че ще се присъедини към не толкова дискусионния проект за дигитализиране на книги, спонсориран от Yahoo и Internet Archive. От Microsoft споделиха, че това е рисковано, имайки предвид наболялите напоследък въпроси, свързани с авторските права.

Срещу компанията Google има заведени две дела по обвинения, че гигантът в търсенето нарушава законите за авторските права, като сканира и дигитализира целите и или части от библиотеките в университети като Харвърд, Станфърд, Оксфорд и Мичиган, както и Обществената библиотека в Ню Йорк. Срещу Google застанаха от Авторската гилдия в САЩ, както и от Асоциацията на американските издатели. От Google заявиха, че ще предлагат само по няколко изречения от книги, които са защитени от авторското право, освен ако носителят му не даде позволение да се покаже повече, но въпреки това обвиненията срещу тях не бяха свалени.

За да избегне такива проблеми, проектът на Yahoo и Internet Archive, представен от Open Content Alliance, ще включва само текстове, който не са обект на авторското право или за които е получено изрично съгласие от носителя на авторското право за тяхното свободно разпространение. Освен това ще бъде създаден индекс със дигитализираните произведения, които ще могат да бъдат търсени от всяка интернет търсачка, за разлика от Google, която ще бъде единствената търсачка за книгите, които качва в интернет. От Microsoft са поели ангажимент да платят за дигитализирането на 150 хил. книги през първата година, което ще струва около 5 милиона долара. Yahoo ще плати за 18 хил. книги. Всичките материали ще бъдат дигитализирани от организацията с нестопанска цел Internet Archive.

От Microsoft ще стартираt търсачката за книги през следващата година и ще изпробват различни модели за заплащане в зависимост от това дали търсеният материал е обект на авторско право или не. Освен обикновеното търсене на книги, от компанията ще предлагат и услуги като добавянето на бележки към произведенията, създаването на дискусионни групи или копирането на произведенията в програми за обработка.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Опаковки и консумативи
Екстрапак ООД предлага повече от
700 вида опаковки и консумативи
shop.bags.bg
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2021   Experta Ltd.