download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Знаете ли откъде са взети стандартните тапети на Windows XP?

30.08.2011 21:48 (преди 12 години и 7 месеца) | dulo | показана 6928 пъти Статистики
Един от най-известните фонове за работния плот е стандартното изображение на Windows XP, в което е показан разпускащ пейзаж със зелени хълмове и доста по-синьо от обикновеното синьо небе. Този тапет е едно от най-разглежданите изображения на всички времена и е много точно наречен "блаженство" (bliss). Ако в Google потърсите изображения с думата "bliss", то още първият резултат е стандартният тапет на Windows XP.
     Изображението е толкова отчетливо и чисто, че поражда съмнения за действителност и автентичност. Всъщност, това е съвсем реална фотография, без компютърна обработка и ретуширане.

     Снимката е направена от известния американски фотограф Чарлз О'Риър. Въпреки ирландският си произход, фотографът е заснел "bliss" не в Ирландия, а в Калифорния през 1996 година - години преди да излезе Windows XP и много преди този район да се превърне в лозов масив. Фотографията на същото място, само че след 10 години показва доста унил пейзаж:

     Договорът на О'Риър включва клауза за неразпространение на конкретни цифри за дохода от най-гледаната фотография на всички времена, но според Napa Valley Register, сумата е изключителна и отстъпва единствено на сумата, получена за фотографията на бившия президент на САЩ Бил Клинтън в обятията на Моника Люински.
      Самият О'Риър твърди, че фотографията е направена с фотоапарат от средна класа (1996 г.) и не е подлагана на цифрова обработка.
     Точните координати на "bliss" вече са намерени в Google Street View и всеки може да разгледа панорамата на същата местност и да види как изглежда същото място сега.
 
     Друга известна фотография от тапетите на Windows XP е "Есен" (Autumn), заснета в Килбрайт Великобритания, която през есента и зимата изглежда съответно по следния начин:

 
     Подробности: Bliss, Autumn

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Вторник, 30.08.11, 22:08, shaman:
    dulo, имам един въпрос към теб или си се объркал или не знаеш кога е излязъл XP!!!!
    Цитат
    ” . . . Въпреки ирландският си произход, фотографът е заснел "bliss" не в Ирландия, а в Калифорния през 2006 година - години преди да излезе Windows XP и много преди този район да се превърне в лозов масив. . . „
  • Вторник, 30.08.11, 22:15, dhtj:
    Цитат
    ” ...when the photograph was taken in 1996. „
    http://en.wikipedia.org/wiki/Bliss_%28image%29
  • Вторник, 30.08.11, 22:21, shaman:
    Именно де, въпреки 4е по-долу продължава да упорства с тая 2006г.!!!!!
    Цитат
    ” . . .Самият О'Риър твърди, че фотографията е направена с фотоапарат от средна класа (2006 г.) и не е подлагана на цифрова обработка. „
    Явно някой е ползвал Time Machine!
  • Сряда, 31.08.11, 08:59, dulo:
    Сгрешил съм наистина. Фотографията е направена през 1996 година със стандартна цветна лента, тоест фотоапаратът не е бил цифров. Въпреки че се замислих за начините на корекция на предишните цветни химически фотографии, съм отбелязал грешна дата. Разбира се Windows XP излиза през 2001 година, Windows XP 64-bit през 2006 година, а фотографията е направена десет години по-рано.
         Благодаря, ще коригирам.

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.