download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Колко ще тежите на луната

<1 2 3 4 5 6 7 8 >

Автор
Съобщение
phrozencrew
Вто, 10.02.09, 20:01

RE: Колко ще тежите на луната

” Не, станцията си пада свободно към земята. Пък това с центробежната сила ...идва леко фиктивно. Тука има замесени т. нар. инерциални и неинерциални отправни системи. Центробежна сила има при неинерциална отправна система каквато е земята според която се водиш.

Ето една задачка:
Всички знаем, че скоростта на светлината е най високата скорост (уж). Да вземем сега една топка. Да я назначим за кординатна система според която ще мерим всичко. Достатъчно е леко да я завъртим и луната например ще се сдобие със скорост много по голяма от тази на светлината. Къде е тук уловката? „

Казваш:
Всички знаем, че скоростта на светлината е най високата скорост (уж). А после:
...Луната например ще се сдобие със скорост много по голяма от тази на светлината.
Това е абсурд. Допускаш нещо, което после отричаш.

1 килограм, независимо какво, ще има маса на Луната точно толкова, колкото си има и на Земята. Но тук идва объркването с маса и тегло (от тегло идва глагола тежа, което може би е грешно възприемано). Теглото се измерва в нютони, а масата в килограми. Така, че по дефиниция е грешно да се казва "тежа 80 килограма". Теглото е сила, която зависи от гравитацията и масата. А само масата си е скалар.

phrozencrew
Вто, 10.02.09, 21:06
Хм... Все пак е доста интересно да се помисли, че на малкото тяло е приложена координатна система, която да определя векторите и скоростта на въртене на останалите тела.
Има един интересен писател - Ричард Бах. Той е написал романа "Едно", в който допуска съществуването на паралелни светове. Много интересна книжка и се "лапа" на един дъх. Та неговият роман е коментиран от няколко курифея на съвременната физика, които стигат до интересни заключения.
МИНИМАЛИЗИРАНЕТО - ако си представим, че един електрон е планета, която се върти около Слънце (съставено от протони, неутрони и други), то дали е възможно да има някаква форма на живот с времетраене на живота съответстваща на въртенето и формата на тази малка частица (планета)? Ами ако формата на живот е разумна и достигне технология за една милисекунда, която за нея ще е хилядолетия по земните стандарти, и успее да се отдели от планетата си, като изобрети, "нещо", което да преодолява гравитацията на електрона.
Това дали може да се нарече "извънземна форма на живот", а нещото с което преодоляват гравитацията на електрона дали е НЛО? Ами ако са измислили и начин да се възпроизвеждат за милиарди години и все още пътуват около нас, но са толкова невзрачни, че никога не бихме могли да осъзнаем какво точно представляват, защото се раждат и умират за една мили-микро-нано-стотна.
Ето така можем да мислим и за безкрайността на вселената или - МАКСИМИЗИРАНЕТО.
Учените не са хора без фантазия, а ние все още знаем твърде малко за заобикалящия ни свят. Дори не знаем какво точно е гравитацията!
anonymous
Вто, 10.02.09, 21:11

RE: RE: RE: Колко ще тежите на луната

” Не ми отговори на първият въпрос - за кило памук и кило желязо
Чакам отговор
insecteater,
това ми прилича на въпроса за патката, която като стъпила на кантара с двата крака, и тежала 5 кг - колко ли ще тежи, ако стъпи на кантара само с единия си крак?
Може да е старо и тъпо, но на това ми напомни въпроса ти.
Ред. Масата е свойство. Така знам, може и друго да кажете. Масата най-точно я измерваме като кажем колко атома има в някое тяло. Пък да мерим количеството на атоми и молекули, е най-удобно да ползваме молове. На Земята или на Луната, едно земно кило памук е изградено от едно и също количество атоми/молекули (не го знам памука каква структура има).
От което следва, че трябва да дефинираме един земен килограм, един лунен килограм, и за да сме подсигурени за бъдещето - и един марсиански килограм.
редактиран от anonymous на 10.02.09 21:18
редактиран от anonymous на 10.02.09 21:22
редактиран от anonymous на 10.02.09 21:36
deringer
Вто, 10.02.09, 21:27
То всичко зависи от гравитацията...
http://www.exploratorium.edu/ronh/weight/index.html - Тук може да разберете на другите планети,колко тежите ;)Марс,Юпитер,Сатурн,Аврора и т.н

difference_mass_and_weight.pdf
Earth
1kg X 9.8m/s^2 = 9.8 Newtons
Moon
1kg X 1.67m/s^2 = 1.67 Newtons
А,дали в училище или някъде съм чел - имаше формули и за Земята и за Луната и т.н Като земното притегляне е 9.8....
Опа ,ето ся попаднах на формулите Lec5_Mechanical_Universe.pdf
Съжалявам,че е на английски...

редактиран от deringer на 10.02.09 21:28
редактиран от deringer на 10.02.09 21:34
anonymous
Вто, 10.02.09, 21:30
И на какъв принцип работят кантарите с пружини?
Ред. Ганчо, мисля, че неправилно смесваш Архимедовата сила http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82 с налягането, което въздухът оказва върху всички нас. Сравнението за памука и желязото за мен е все едно да ме изтеглят един път с широко отворена уста и втори път със силно стиснати стиснати устни на Земята и Луната - зависи колко гостоприемен е бил екипажа на кораба, возещ до Луната
Пък за горенето на свещите - те като горят, и нали се образуват някакви газове? И тия газове тръгват да се разпределят навсякъде равномерно, демек да дифундират. И гравитацията не знам колко влияе на стремежа за изравняване на състава на въздуха, ама разните там кислородни, азотни и др. молекули и молекулите на продуктите на горене се омесват яко, а и има желание за изравняване на температурата на въздуха.
Това за свещите ме замисли...
редактиран от anonymous на 10.02.09 22:06
insecteater
Вто, 10.02.09, 23:33
illieva, за какво налягане става дума?
редактиран от insecteater на 10.02.09 23:34
anonymous
Сря, 11.02.09, 08:41
insecteater,
очакваш да отговоря атмосферно налягане и да кажеш, че на Луната няма атмосфера. Как разбирам нещата: атмосферното налягане действа върху всички и всичко на планетета ни. И е различно в различни моменти и на различни места. И ако измерим един килограм памук и един килограм желязо в София, и после на Еверест, ще има разлика (на второто място кантарът ще показва по-малко), но това ще се дължи на разликата в гравитацията, а не в налягането. Една от дефинициите за маса е вторият закон на Нютон. И в него не откривам въздействието на въздуха върху стойността на масата. Та в тоя ред на мисли, ако прехвърлим памука и желязото на Луната, кое ще определя какво ще показва кантара (с пружини, разбира се)?
anonymous
Сря, 11.02.09, 08:56
Усещам, че ей сега ще докажете грешката на Айнщайн от Общата теория за относителността и ще се окаже, че всъщност това е паралелна реалност и тази тема е доказателство за това. Тук всички сме с истинските си имена.Ако се окаже, че е така, ще докажете и ефекта на пеперудата - от един прост калкулатор до къде стигнахте. Дали пожарите в Австралия не са следствие от нечие кихане зад компа?
insecteater
Сря, 11.02.09, 09:17
” ...
Така, че по дефиниция е грешно да се казва "тежа 80 килограма". Теглото е сила ... „

Когато мерим нещо колко тежи, ние мерим сила. В случая на земята има обратна (архимедова) сила заради въздуха. И съответно като ги мерим че тежат еднакво, ще си мислим че имат еднакви маси, а те всъщност са различни. Което си проличава като ги замъкнем на луната.

Любопитно ми е, какво ще се отчете ако златен къс с маса 1 тон се претегли на Антарктида, в Еквадор и в морето на бурите да речем. Някой може ли да даде точни цифри?

редактиран от insecteater на 11.02.09 12:38
дядо_поп
Сря, 11.02.09, 10:58

RE: Колко ще тежите на луната

Цитат
” Если килограммовую гирю перенести с полюса на экватор и здесь вновь взвесить на пружинных весах, то обнаружится нехватка в весе на 5 г.
http://www.poznovatelno.ru/opit/for_fusics/52.html
По Божие съизволение разликата от полюса към екватора за 1 тон трябва да дойде колкото е 1 дамаджана ракийца, от по-големките.

<1 2 3 4 5 6 7 8 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.