download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Колко ще тежите на луната

<1 2 3 4 5 6 7 8 >

Автор
Съобщение
hiroko
Сря, 11.02.09, 12:25

Ето една задачка:
Всички знаем, че скоростта на светлината е най високата скорост (уж). Да вземем сега една топка. Да я назначим за кординатна система според която ще мерим всичко. Достатъчно е леко да я завъртим и луната например ще се сдобие със скорост много по голяма от тази на светлината. Къде е тук уловката? „

Скоростта на светлината не е най високата. Тя само е равна на някаква скорост която е най голямата скорост на действието в inertial frames of reference за координати. Извинявайте не знам как е правилното казване. Скоростта на светлината може да бъде по малка от най високата.
За вътяната система с топката е non-inertial frame of reference. За нея най висока скорост не може да се каже. И ако се каже ще има transform equation и скоростта на Луната пак ще стане по малка от най високата. Затова тази задача не е задача.
Моля да извинявате.
insecteater
Сря, 11.02.09, 13:16

RE: Колко ще тежите на луната

Пък после върви разправяй че хубавите жени не били умни.
Hiroko в пълния си блясък. Липсваш ни. Идвай по-често.
(Това с превода са инерциална и неинерциална координатни системи).

” ...
Има един интересен писател - Ричард Бах. Той е написал романа "Едно", в който допуска съществуването на паралелни светове. Много интересна книжка и се "лапа" на един дъх. ...! „

С пълна скорост се засилих към sfbg.us ама там от Ричард Бах на романите има само "Илюзии". Жалко .... Ама поне ще видя как пише. Може и "Илюзии" да е хубав. Ако имаш "One" в електронен вид ... подхвърли го насам

hiroko
Сря, 11.02.09, 13:26
Много благодаря за превода.
phrozencrew
Сря, 11.02.09, 13:45

RE: RE: Колко ще тежите на луната

” ...
С пълна скорост се засилих към sfbg.us ама там от Ричард Бах на романите има само "Илюзии". Жалко .... Ама поне ще видя как пише. Може и "Илюзии" да е хубав. Ако имаш "One" в електронен вид ... подхвърли го насам
insecteater, и "Илюзии. Приключенията на един месия по неволя." е много хубава книга! Зад обикновените разговори и случки и много интересни послания, които те карат известно време да се чудиш... но като цяло изпитваш лекота и удоволствие от книгата:
Цитат
” — Дълго време хората не са могли да летят просто защото са смятали, че това е невъзможно, и иска ли питане, не са си направили труда да усвоят и първия фасулски принцип на аеродинамиката. Ще ми се да вярвам, че някъде съществува друг принцип: не ни трябват самолети, за да летим, да минаваме през стените или да отидем на други планети. Можем да се научим да го правим и без машини. Стига да го поискаме.
Върху лицето му се мярна нещо като усмивка; после той ми кимна сериозно.
— И смяташ, че ще научит, каквото искаш да научиш, като правиш над ливадите курсове срещу три долара единия?
— Стойност има само онова познание, което съм натрупал сам, докато съм правил нещата, които съм искал да правя. Няма на Земята човек, които да ме научи на повече, отколкото искам да знам, отколкото са ме научили моят самолет и небето, но ако има такъв човек, било той мъж или жена, начаса ще тръгна да то търся.
Той впери в мен тъмните си очи.
— Ето, искаш да научиш това, не смяташ ли, че си направляван? — Да, направляван съм. А кой от нас не е? Винаги ми се е струвало, че някой ме наблюдава.
— И смяташ, че той ще те отведе при Учител, който да ти помогне?
— Да, ако по една случайност този Учител не съм аз.
— Може би тези неща стават тъкмо така — рече ми той. „
За жалост нямам книгата "Едно" нито в електронен нито в печатен вариант! Мисля, че все в някоя библиотека може да е останала.
dhtj
Сря, 11.02.09, 13:50
dreamskill
Сря, 11.02.09, 14:19
Абе като вие,знаещите са се подредили,я да задам моя въпрос.Въпроса възникна в главата ми преди няколко седмици,но все още няма отговор.
Какво ще стане ако един самолет се движи по посока,обратна на въртенето на земята,с 2 пъти по-голяма скорост и след 24ч като кацне дали ще бъде "пътувал" в времето?
dhtj
Сря, 11.02.09, 14:25

RE: Колко ще тежите на луната

” Абе като вие,знаещите са се подредили,я да задам моя въпрос.Въпроса възникна в главата ми преди няколко седмици,но все още няма отговор.
Какво ще стане ако един самолет се движи по посока,обратна на въртенето на земята,с 2 пъти по-голяма скорост и след 24ч като кацне дали ще бъде "пътувал" в времето? „
искаш да кажеш да се приземи в толкова часа в колкото е тръгнал ли?
не вярвам че е възможно ако се приземява на едно и също място
dreamskill
Сря, 11.02.09, 14:30

RE: RE: Колко ще тежите на луната

” искаш да кажеш да се приземи в толкова часа в колкото е тръгнал ли?
не вярвам че е възможно ако се приземява на едно и също място „
Нее...Не ме разбра.Самолета тръгва по обратната посока на която се върти земята с скорост 2 пъти повече от скоростта на въртене на земята(около оста си).И кацва някъде след 24 часа.
angelicstar
Сря, 11.02.09, 14:34
Ами летял е 24 часа. Значи се е придвижил на 24 часа във времето.
Заедно с цялата Земя.
anonymous
Сря, 11.02.09, 15:14
Ганчо, убеди ме. Благодаря ти, че на ново нещо ме научи и ми размърда мозъчните клетки.
Значи на Луната само кантари с теглилки. Никакви пружини.

Ред. Вижте на какви обучаващи неща попаднах
http://www.crsep.org/ScienceInquiriesbyEmail.htm - който иска да чете. Сори, че е на английски.

редактиран от anonymous на 11.02.09 15:18

<1 2 3 4 5 6 7 8 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.