download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Завръща ли се ЗЛАТНИЯТ ВЕК за България. Има ли прилика между Бойко Борисов и Княз Борис

<1 2 3 4 5 6 >

Автор
Съобщение
dreven
Чет, 24.06.10, 23:28

RE: RE: RE: Завръща ли се ЗЛАТНИЯТ ВЕК за България. Има ли прилика между Бойко Борисов и Княз Борис

” Електронните формати не ущетяват кой.знае колко авторите, защото служат за справочник. За четене не са удобни и голям процент от хората предпочитат да си купят книгата, както и аз. „

Електронните формати могат и да са удобни, дори могат да се четат в спалнята преди заспиване, но е необходима малка еднократна инвестиция. Аз си взех от един битак срещу 20 лева тази сгода и вече две години се приспивам с нея.

kookki
Чет, 24.06.10, 23:54

RE: RE: RE: RE: Завръща ли се ЗЛАТНИЯТ ВЕК за България. Има ли прилика между Бойко Борисов и Княз Борис

Нещата които могат да ме учудят намаляват с всеки изминал ден

karadzha
Чет, 24.06.10, 23:54

RE: Завръща ли се ЗЛАТНИЯТ ВЕК за България. Има ли прилика между Бойко Борисов и Княз Борис

” Дали всичко, което изглежда по един начин в действителност е точно така.
Сайтът chitanka.info безспорно е национално богатство, което няма парична стойност. Хиляди произведения на световната култура преведени, подредени и достъпни за всеки българин е направо една реализирана мечта. Моето поколение се прекланяше на хубавата книга. В градската библиотека хубавото четиво се познаваше лесно по оръфания си външен вид, но създаваше проблеми при връщането в библиотеката, защото трябваше всеки път да се лепят разпилените страници. Ако по онова време някой ми бе казал, че ще дойде време, когато ще мога да имам всички произведения в къщи и да ги чета когато си поискам, просто щях да помисля, че ми се надсмива.
Озаглавих темата, като включих името на най-прозорливия владетел управлявал българския народ, защото си спомних, че Княз Борис е разпоредил заколването и одирането на близо три милиона овце за да се изработи пергамента за новите български книги. Това са били колосални разходи за нашата държавата в средновековието.
Ако внимателно се вгледате в събитията около сайта Chitanka.info може би ще забележите приликата между Бойко Борисов и Княз Борис. „

Тони, сори! Прилика между двамата ще има само, когато и Бойко стане цар или поне възрожденец.

tegote
Пет, 25.06.10, 00:03

RE: Завръща ли се ЗЛАТНИЯТ ВЕК за България. Има ли прилика между Бойко Борисов и Княз Борис

” Какво ли мисли за всичко това един писател, ама не като Батето и Азис, ами такъв, по-истински. А един художник? Някой от вас да е художник и това да му е професията, с това да си вади хляба?
А защо не и един музикант. Не от тия, дето свирят по клубовете и кръчмите, а композитор и творец. „
Ами то отдавна си е казано! "МУЗИКАНТ КЪЩА НЕ ХРАНИ!!!" Още повече че преходът наближава да влезем в ерата, в която пазарът ще се наводни и ще се удавим в музика и книги. Такова изобилие от музика, че човек ще има възможноста да чуе в живота си само 0,00001% от всичката популярна музика, правена до момента. Завещаното от прадедите мисля ще е достатъчно. Радията на свой ред ще излъчват в ефира примерно 0,001% от всичката музика. Останалите 99,999% няма да могат да се реализират. Схващането за бизнес от книги и музика е недопустимо. Може само изключителни случаи, които пишат нещо ново за нещо научно или историческо и съдбоносно за развитието на събития и проблеми около политика, здраве, престъпност, психология. Шансът някой да те прочете трябва да е нищожен. Който има да казва нещо на обществото ще го прави на TV в предаване, там са истинските пари.
stiliyangr
Пет, 25.06.10, 17:17

RE: RE: Завръща ли се ЗЛАТНИЯТ ВЕК за България. Има ли прилика между Бойко Борисов и Княз Борис

” Ами то отдавна си е казано! "МУЗИКАНТ КЪЩА НЕ ХРАНИ!!!" Още повече че преходът наближава да влезем в ерата, в която пазарът ще се наводни и ще се удавим в музика и книги. Такова изобилие от музика, че човек ще има възможноста да чуе в живота си само 0,00001% от всичката популярна музика, правена до момента. Завещаното от прадедите мисля ще е достатъчно. Радията на свой ред ще излъчват в ефира примерно 0,001% от всичката музика. Останалите 99,999% няма да могат да се реализират... „
 Интересно мнение. Като се добави и обратнопропорционалната зависимост между количество и качество - лесно може да се направят изводи за стойността на това "изобилие". В едно свое съчинение-разсъждение Литературната Електронна Машина беше написал приблизително следното: "Ако съдбата на човечеството,на цивилизацията зависи от десетина книги,свършено е с него - въпросните книги ще са затрупани от тонове боклуци,приличащи на книги..."
кака.лара
Съб, 26.06.10, 14:21

RE: RE: Завръща ли се ЗЛАТНИЯТ ВЕК за България. Има ли прилика между Бойко Борисов и Княз Борис

” Ами то отдавна си е казано! "МУЗИКАНТ КЪЩА НЕ ХРАНИ!!!" Още повече че преходът наближава да влезем в ерата, в която пазарът ще се наводни и ще се удавим в музика и книги. Такова изобилие от музика, че човек ще има възможноста да чуе в живота си само 0,00001% от всичката популярна музика, правена до момента. Завещаното от прадедите мисля ще е достатъчно. Радията на свой ред ще излъчват в ефира примерно 0,001% от всичката музика. Останалите 99,999% няма да могат да се реализират. Схващането за бизнес от книги и музика е недопустимо. Може само изключителни случаи, които пишат нещо ново за нещо научно или историческо и съдбоносно за развитието на събития и проблеми около политика, здраве, престъпност, психология. Шансът някой да те прочете трябва да е нищожен. Който има да казва нещо на обществото ще го прави на TV в предаване, там са истинските пари.
Абе радиото и ТВ, и периодичният печат са "поточни медии". Няма как да изместят "стационарните". Става въпрос за различен вид информационни продукти. Все едно пиенето да измести яденето

рд: За отношението на медиите сава дума, не как се разпространяват и как се прави бизнес от тях.

редактиран от кака.лара на 26.06.10 14:33
boy4o
Съб, 26.06.10, 22:46
Да върна към началото. Случаят с "Читанката" не е толкова лесен. Както ми се струва, тук става въпрос за лекомислено, некомпетентно или направо злонамерено отношение към твърде сложен проблем - авторските и сродните им права не са чак толкова еднородна материя, за да е възможен общ принцип при третирането им.
 
Достатъчно работа съм си имал и с издателства, и с издатели и мога да разгранича поне няколко случая, които ми се струва, че трябва да бъдат третирани по съвсем различен начин.
 
Първи случай - издава се популярно произведение на автор, чиито права отдавна са освободени. Разходите на издателя/издателството са минимални и се свеждат едва ли не само до цената на отпечатването. И, понеже произведението е популярно, тиражът се разпродава бързо и с огромна печалба. Известни са ми доста издателства, които всяка година пускат допечатки на заглавията от "задължителните" ( ) списъци за учениците. Разходите по такова издание са колкото за хартията и мастилото и, съответно, печалбата е от порядъка на 1000%. "Читанката", мисля си, пречи на такава безсъвестна спекула и, следователно, е полезна за обществото.
 
Втори случай - издава се истински бестселър. Разходите са много сериозни, най вече за закупуване на правата. Но, нали е бестселър, разходите се връщат само за няколко седмици, понякога само за няколко дни. От този момент нататък започва да се трупа печалба и, в общия случай, тази печалба е несправедливо висока. Сайтове като "Читанката" спомагат в известна степен за обуздаване на пазарното безумие.
 
Трети случай - някой автор или ентусиазиран преводач хвърля огромни усилия за да представи на публиката достоен за внимание, но неподходящ за широко разпространение текст. В налудната обстановка на пазарната икономика издателят, който се престраши да го публикува рискува да инкасира загуби. Но нали и такива издания са нужни независимо от пазарните съображения... При тази ситуация "Читанката" едновременно вреди и помага: вреди, доколкото спъва ентусиазма на издателите и помага, доколкото популяризира автора и труда му.
 
Четвърти случай - издава се заглавие, което е от интерес само за ограничен кръг хора. Нещо като справочник, наръчник, учебник и т. н. в тясно специализирана област. Такива издания винаги са проблемни. Разходите са големи, а продажбите неизвестни. Обаче и в този случай обществената потребност от такива издания е безспорна. Тук вече, "Читанката" повече вреди.
 
Мога да изредя и повече варианти (порно? чиклит?), но мисля че тези са достатъчни като илюстрация за сложността на ситуацията. И мисля, става ясно, че в такова комплексно положение полицейската бруталност е най-неподходящото от всички възможни решения.
phrozencrew
Съб, 26.06.10, 23:25
Бойчо, за съжаление от поста ти лъха тотално неангажираност по отношение на културния аспект! А още по-конкретно личи абсолютното пренегрегване на автора на творбата! Някак си наклоняваш везните само към консуматорите и издателите. Какво ще правиш с бедния творец, човек на изкуството и "музикант къща не храни", или и ти като теготе го за*баваш в дълбоката си неангажираност към неговите житейски мъки и теготби?
Как може да говорите така бе хора?
pdtomov
Нед, 27.06.10, 01:15
Ето какво пише днес Стефан Цанев в Труд:
Цитат
” Всичко това обаче не трогва българина, напротив - той протестира: иска си безплатните библиотеки! Не само от неизлечима любов към авантата. Българинът цени материалното, вещите, уважава физическия труд, бачкането. За него интелектуалният труд е забавление за безделници, интелектуалната собственост - абстракция, сиреч нищо, авторското право - на босия цървулите. Ако задигна от някой магазин кутия бонбони и ги раздам на дечурлигата из махалата - това е кражба, нали, независимо че съм откраднал "без търговска цел"?

Ако някой задигне (сканира и вкара в сайта) книгата ми и я разпространява в интернет - това не било кражба, напротив - правели ми чест, че ме четат...
При добро желание би могло да се постигне споразумение - безплатното разпространение на книги по интернет (в известен размер, за определено време) да става със съгласието на автора. Не бих бил против. Но иначе - да го вършите тайно, нагло, без дори да попитате, зад каквито и благородни каузи да се криете - извинявайте, приятели!

Аз съм професионален писател, друго не мога, не съм футболист, не съм фермер, не съм депутат, нямам заводи, нямам хотели, нямам ресторанти, изкарвам си хляба с писане на книги - моля ви, уважавайте моя труд, както аз уважавам вашия и както аз заплащам продуктите на вашия труд, бъдете така добри - заплащайте и вие продуктите на моя труд. Нямате пари да си купите книгите? Съжалявам. Аз също нямам пари да си купя много неща, които желая - ще ми се зарадвате ли, ако ги открадна от вас? „

Негови произведения в Читанката няма, но на други места в интернет ги има. И въобще цялата тази акция на ГДБОП е глупава и безсмислена!
А какво да правят тези които искат да прочетат неговите "Български хроники", а не могат да си купят по финансови причини? Да чакат да изтекат авторските му права 70 г. след смъртта му ли? Ами тогава всички пишещи и четящи в този форум няма да сме живи!!!

Може би е крайно време държавата на която плащаме огромни данъци, да създаде една безплатна национална електронна библиотека, като авторите в нея да бъдат възмездявани по някакъв обективен критерий. Иначе, споровете за авторските права и безумията като акцията срещу Читанката, ще продължават безкрай!

spursy
Нед, 27.06.10, 01:32
Незачитането на авторското право е сериозен проблем за мен.
От една страна подкрепям цитата от Стефан Цанев, а от друга има и някои верни неща в написаното от boy4o. Все пак повече подкрепям акцията (макар с уговорки).
Крайно погрешно е да се взима творба и то на български автор без да бъде попитан. В крайна сметка човека с това преживява и с това си изкарва прехраната. Над това е работил месеци... и всичко бива копирано дори без да го попитат?
И моля престанете с това "какво да правят тези които нямат пари, но искат да го прочетат?". Първо книгите не са непосилно скъпи. Второ и аз искам да имам голяма къща с 2 коли, но не мога да си ги купя. Какво трябва да направя? Да взема на съседа колата без да го попитам за да си я използвам... все пак и аз искам да я карам ама немога да си я купя както е направил той.
Напълно излишно е да намесвате и държавата. Тук става за труд на даден автор, той го продава чрез даден издател, а ние го купуваме ако искаме. Държавата няма нищо общо. Или това е другия начин да получим пак всичко безплатно.

Разберете, всички работим за да изкарваме пари и да ги харчим както намерим за добре. Интелектуалният труд не е по-малък от останалите. Българина трябва да спре да мисли, че трябва да получава всичко което поиска и то безплатно!

<1 2 3 4 5 6 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.