download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Пиратство: защо престанахме да ценим информацията

Виж новината
<1 2 3 4 5 6 7 8 9 >

Автор
Съобщение
spursy
Пет, 23.09.11, 14:55
Изумявам се как голяма част от вас си вярват, че ако имат по-високи заплати ще започнат да използват само легална информация и софтуер на компютрите си! Наистина ви завиждам как умело се самозалъгвате! За да се вникне в смисъла на новината не трябва да се чете между редовете и да се погледне по-далечко от собствения ви нос (страна).
За начало приемете неоспоримото, че пиратството не е Български проблем, а световен проблем! В даваните страни от вас като пример за високи доходи - САЩ, Германия и т.н. пиратството е в пъти по-големи размери (поради много повечето потребители). Типично българска черта е да изтъкваш нещо трето за да оправдаеш своя постъпка. Някой спомена, високи данъци, ниски доходи... знаете ли какъв процент са същите данъци в богатите страни които са ви все на езика? Сигурен съм, че дори в България рязко като в приказка, да се покачат доходите на голяма част от населението, то едва под 10% биха се сетили да минат на легален софтуер! Новодошлите повече пари ще бъдат употребявани за всякакви други потребности и желания, а в съвременния свят те са наистина много. Просто мисленето на българина е такова, че никога няма да започне да плаща за нещо, което досега ВИНАГИ е ползвал пиратско и то само защото "така трябва". Той би си купил по-нова кола, би пребоядисал хола си, би отишъл на екскурзия, би си взел по-нова кафе машина... стотици варианти да похарчи по-големите си доходи.
България е една малка точка на компютърната карта, защото не сме толкова много самите потребители. Затова разгледайте новината по-глобално.
За мен е неуспоримо, че лесния достъп до всичко притъпява чувството ни за принадлежност към нещо. Това не е фатално или лошо, но е факт.
Мързелът който е разгледан също е факт. При наличието на толкова много достъпна информация, човек трудно би се справил да отсее това което реално би го заинтересувало. Например, колко ли неизвестни млади музиканти и групи завинаги ще останат в сянка за сметка на изкуствено популяризирани "музикални идоли". Дори да правят много добра музика, повечето хора на този свят никога няма да разберат за съществуване то им, защото основния поток от информация е окопиран от комерсиалните изпълнители. А повечето потребители наистина са свикнали да получават и да не търсят. Ако се разтърсят и положат малко усилия, вероятно ще намерят въпросната група, но те получават всеки дневно наготово "най-новите хитове" и това ги устройва. Това беше само пример.

Проблема е, че съдейки по коментарите ви, повечето от вас смятат, че да създаваш софтуер или някакъв художествен продукт НЕ е работа. Разбиранията са, че месаря е нормално да взима пари, че ви реже пържолите в магазина, но момчето което е създало една от многото програми които използвате не е нужно да получава. То е жертва на ниските заплати, сметките за ток, ала-бала и т.н. Момчето на бензиностанцията което ви сипва бензин е нормално да получава пари за тази си дейност, но момчето което е написало интересна книга или наръчник или сборник, не е нужно да получи нищо за тях, защото можете да ги намерите ако случайно ви потрябват "безплатно".

stiliyangr
Пет, 23.09.11, 15:24
Донякъде(защото действителността не е черно-бяла) съм съгласен с горното. За много хора например Фотошоп(в най-новата си версия) е ако не единствената, то "най-добрата" програма за...преоразмеряване и дребни корекции на снимки...Друг пример от друг сайт - един от администраторите предлага на потребител някаква дребна програмка(безплатна по принцип) - и той вместо от техният сайт или от този на програмата - я сваля от..."замунда".
 От друга страна сигурен съм, че има и хора, които не се самозаблуждават по този елементарен начин. Те обаче може да си имат други причини...
stanimir_78
Пет, 23.09.11, 15:47
Смятам че тази статия няма място в българскато пространство,аз лично не съм загубил грам апетит за информация.При руснаците нз как е.
joniewalker
Пет, 23.09.11, 17:37
” Изумявам се как голяма част от вас си вярват, че ако имат по-високи заплати ще започнат да използват само легална информация и софтуер на компютрите си! Наистина ви завиждам как умело се самозалъгвате! За да се вникне в смисъла на новината не трябва да се чете между редовете и да се погледне по-далечко от собствения ви нос (страна)... „

На вниманието на spursy:

Данните на Сдружението на издателите на бизнес софтуер/СИБС - Седмо глобално проучване на софтуерното пиратство - не подкрепят с нито ред написаното от теб, а то е доста, доста много и повечето не съвсем на място. Напр. - обвиненията към българите, че не искат да си купуват софта и за това са мързеливи! Горните изследвания показват друго обаче - САЩ Япония и Люксембург са с около 21% пиратски софтуер. Най-много - с над 90% са Грузия, Зимбабве и Молдова и някъде веднага след това е и нашата бедна страна - България с 71%. Та простичкия извод е - богатите могат да си плащат за всичко вкл. и софтуера. На бедните не стигат парите дори за лекарства и храна и те няма да си купуват /повечето/ легален софтуер.
spursy, изумявам се, че се изумяваш от простичкия факт, че потребителя у нас в бг няма просто средства да си закупи софтуер. Ако тези 71% у нас НЕ си бяха инсталирали нелегални копия на компютрите повечето от тях нямаше да си закупят и компютри дори! Много, много софтуерни специалисти, почти 71% щяха да останат без работа. На друго място бях писал, че все още сме благословени, че ни търпят и че има Замунда. Като се замисли човек май има причина за това.

редактиран от joniewalker на 23.09.11 17:40
phrozencrew
Пет, 23.09.11, 20:33
Джонката и компания пак изкривиха спора. Бедни - богати, Русия, Китай и Щатите и т.н. Ся остава да поговорим и за комунизъм и капитализъм. Ми да! Ей ги китайците, даже и google си нямат.
Абе няма бедни, няма богати. И богатите си свалят нелегални филмчета и музика. И богатите гледат порно.
К'во ви става?! На черното бяло ли викате?! Имам чувството, че 80% са прочели само заглавието на тая статия ! Обаче ше пуснат цвят от напъване, да коментират някакви други статии.
anonymous
Пет, 23.09.11, 21:41
” Джонката и компания пак изкривиха спора. Бедни - богати, Русия, Китай и Щатите и т.н. Ся остава да поговорим и за комунизъм и капитализъм. Ми да! Ей ги китайците, даже и google си нямат.
Абе няма бедни, няма богати. И богатите си свалят нелегални филмчета и музика. И богатите гледат порно.
К'во ви става?! На черното бяло ли викате?! Имам чувството, че 80% са прочели само заглавието на тая статия ! Обаче ше пуснат цвят от напъване, да коментират някакви други статии. „

Е добре бе Нед, айде ти ни го обясни щом явно не сме разбрали. Как човек с нетна заплата от 450 лв. на месец да си позволи да закупи на детето си компютър с легален Windows, музика и филми, игри и т.н.? Прочетох статията. Разбрах я... но тази статия е писана за хора, които имат пари и не искат да плащат т.е. просто трябват по-строги закони. Тук ( в България) трябват и двете - и закони, и пари...

редактиран от anonymous на 23.09.11 21:41
phrozencrew
Пет, 23.09.11, 21:47
” Е добре бе Нед, айде ти ни го обясни щом явно не сме разбрали. Как човек с нетна заплата от 450 лв. на месец да си позволи да закупи... „
Тази статия не е пропаганда за купуването на някакви интелектуални или художествени продукти. Тази статия е ясна и обоснована констатация! Тази статия изследва психологията на модерния интернет потребител. Интерпретирането и в лозунги, както се опитват да направят някои, манипулира истинността на твърденията.
stanimir_78
Пет, 23.09.11, 22:18
Всъщност има доста истина в статията,но ако говорим за софтуер не за филми.Разпиляния и несериозен човек и без интернет си е такъв.
А първосигнално е ясно как се реагира като стане въпрос отново за плащане,на нещо което може да се получи без пари.
anonymous
Пет, 23.09.11, 23:13
spursy , не мога да разбера как може да пишеш такива неща , не усещаш ли че режеш клона на който седиш ? Ти също участваш и стимулираш така наречения мързел от глупендера Денис Злобин. Вашия екип не се ли стреми да пише лесно смилаеми статии и ръководства за ползването на програми ? Наясно ли си какво щеше да се случи ако Българите бяха честни и не ползваха пиратски софтуер ? Няма пиратски Уиндоус , няма нужда от интернет , няма SMS 2.40 лв. в полза на download.bg , няма download.bg - има spursy грабнал мотиката.
За какъв художествен продукт говориш , че някаква/ъв олигофрен си отворил устата и хита е готов ли , ааайде нема нужда.
Това че някой си е блъскал пилешкия мозък да напише софтуер , не му гарантира че ще стане богат. Нужно е да направи така че хората да имат нужда от него , както направи Бил Гейтс.
От изказването ти стигам до извода че си бивш Комсомолец или си израснал в среда на заслужили партийни секретари , които сега изпитват носталгия за времето когато всичко им се поднасяше наготово въпреки че реално не са го заслужили. Да ама света се оказа хищен , не може да се живее на стари лаври , бавно и сигурно всеки си намира мястото , един хваща мотиката , друг сяда пред компютъра трети върти лудо геврека на някой трактор и те така стоят нещата.
редактиран от anonymous на 23.09.11 23:14
phrozencrew
Пет, 23.09.11, 23:30
Само ще цитирам едни хора, които си изкарват хляба с продаване на музика. Може би единствените истински рапъри в БГ-ефира:
Цитат
” ...батенце, ядеме чинки и сойки
нема кинти, д*йба тия mp3-ки... „

Защо ли псуват mp3-ките?

ПС: Въпреки, че статията въобще не говори за купуването на музикални произведения. Поне аз не видях някъде, че трябва да го правя. Защо постоянно го повтаряте като някакви папагали???

редактиран от phrozencrew на 23.09.11 23:32

<1 2 3 4 5 6 7 8 9 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.