download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
» Търсачка

Търсене на статии по ключови думи

 

RSS захранване
 

Удивително любопитната страна на технологиите

Забавления 04.03.2011 03:45 (преди 13 години и 1 месец) | evoker | прочетена 132 пъти Статистики
Сред страниците на Download.BG често ви срещаме с удивителните достижения на съвременните технологии, символ на човешкият прогрес и доказателство за изключителното му любопитство. Много пъти сме ви запознавали с редица малко известни факти, митове, интересни статистики. Но сега, ще обърнем внимание на широк спектър теми - от роботика, телевизия и мобилни технологии, до телескопи общи науки и някои от най-странните любопитни факти, с които сте се сблъсквали.

Tази статия е публикувана само он-лайн.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Понеделник, 07.03.11, 20:29, stiliyangr:
    "Горещата вода задължително тежи повече от студената, ако гледаме равни количества вода /равни като брой молекули/. По-топлата вода притежава по-висока енергия, а енергията има маса /тежи/ по формулата на Айнщайн

    Даже направо може да се сметне колко точно тежи 1 джаул енергия, и после колко тежат джаулите за кипване на 1 л. вода примерно." - точно това имах предвид.
    Въпрос към тези,които имат автомобили - наистина ли бензинът изобщо не замръзва?
    Относно въздуха - той е комбинация от няколко газа - предимно азот и кислород. Предполагам,че при -190(-195) градуса започва да се втечнява именно азота.

  • Понеделник, 07.03.11, 21:37, dhtj:
    ” Въпрос към тези,които имат автомобили - наистина ли бензинът изобщо не замръзва?
    При абсолютната нула всичко замръзва... и тогава чукчата вика "Дай една ракия на клечка"
  • Понеделник, 07.03.11, 22:10, angelicstar:
    Ами с бензина е друго. Четох на 1 място точно за това. Първо се спичат разтворените вътре останки от мазут, после парафините и накрая чистите диоксиди. Накрая става нещо като мед, не като лед.

    С въздуха пак така, ама не точно. Първо замръзват водните пари, виж през прозореца. После кристализира въглеродния диоксид и пада на утайка. Пък азотът и кислородът въобще не са по отделно а в някакво комплексно съединение и затова се втечняват заедно.

  • Понеделник, 07.03.11, 22:38, stiliyangr:
    ” ...
    С въздуха пак така, ама не точно. Първо замръзват водните пари, виж през прозореца. После кристализира въглеродния диоксид и пада на утайка. Пък азотът и кислородът въобще не са по отделно а в някакво комплексно съединение и затова се втечняват заедно. „
     Не че искам да се заяждам,но - сигурна ли си за това? Доколкото аз знам - във въздуха те са именно в "механична" смес,а не в химично съединение,за разлика от въглеродният двуокис например. Ако можехме да отделяме химически кислорода от азота при дишане,азотните окиси(някои от тях) нямаше да са отровни. Мисля,че причината за едновременното им втечняване е в доста близките им температури на втечняване...
  • Понеделник, 07.03.11, 22:52, angelicstar:
    Ами така го учихме 1 време в прогимназията. Вече съм забравила какво беше точно, ама кислородът и азотът образуват нещо, дето при висока температура е нестабилно, а при ниска се стабилизира.

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.