download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Сензорните екрани ще трябва да използват нова технология

16.07.2013 12:01 (преди 10 години и 9 месеца) | spursy | показана 3738 пъти Статистики

Природните ресурси използвани при производството на добре познатите вече и масово разпространени сензорни екрани са на привършване.

Таблети, смартфони, сензорни лаптопи, интерактивни дъски, това са само част от масово навлезналите в ежедневието на хората устройства. Интересът към този отрасъл постоянно се увеличава и производителите се надпреварват да произвеждат и предлагат все по-разнообразни продукти, използвани посредством тъч-скрийн. Само за една година продажбите на техника със сензорен екран са се увеличили двойно. Много скоро обаче, компаниите ще бъдат принудени да променят основната технологията при производството на такива устройства. Индустриални експерти алармираха, че запасите от индий, който се явява основен материал, са на привършване в световен мащаб. Индият беше предпочитан най-вече заради качествата си, осигуряващи висока прозрачност и проводимост. Съчетан с олово, той се явява основата за екрани чувствителни на допир.

Не липсват и предложения от различни създатели, които претендират, че успешно биха заменили познатите ни досега сензорни екрани, при това разширявайки възможностите им. Една от алтернативите се явяват дисплеи от сребърните наножици. Създателите им изтъкват, че тези дисплеи имат свойството да бъдат гъвкави, като по този начин са по-устойчиви и не се поддават на деформации - нещо което е слабост при сега използваните варианти с индиевия оксид и олово. В лабораторни условия са били проведени изпитания на дисплеи произведени от сребърните наножици, като са били подложени на огъвания над 100 хиляди пъти без да бъдат наблюдавани признаци на деформации.
Друга алтернативна перспектива за промяна на статуквото се явява графена, който представлява решетка от въглеродни атоми. Според разработчиците, графена освен прозрачен, също е устойчив при огъване и не се поддава лесно на деформации.
Тези и сродни алтернативи на сегашните сензорни екрани биха подтикнали технологиите за бързо развитие и в нови насоки за масовия потребител. Например за създаването на функционални "умни часовници" и "умни очила", които прогнозите сочат, че тепърва ще бъдат усъвършенствани и ще започнат да превземат пазарите през следващите години с бързи темпове.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Сряда, 17.07.13, 17:19, iceman_:
    ” На фона на милионният хардуер, който вече е произведен и се използва или залежава по складовете, не виждам какви биха били опасенията.

    Няма да има и ток, и фотоволтаици, и оптични кабели, и джиесеми , и пластмаса, и мишки, и клавиатури, монитори.... нищо.

  • Сряда, 17.07.13, 18:16, океан:
    ” Няма да има и ток, и фотоволтаици, и оптични кабели, и джиесеми , и пластмаса, и мишки, и клавиатури, монитори.... нищо. „
    Я стига глупости.Всичко ще има.Въпроса е на каква цена.Още Хитлер е произвеждал синтетичен бензин.
    А що се отнася до пластмасата,тя може да се произведе от много неща.Всичко е химия.
    Така, че изобщо не се притеснявай.Въпроса е на каква цена.За сега най евтино е от петрола.

    Ти сега усещаш ли липсата на парните машини ,използвани някога,или на газените лампи и фенери , на грамофоните,ролкови магнитофони ,и ред други неща да не ги изброявам,които буквално са забравени от човечеството.
    Същото ще е с нефта.

  • Сряда, 17.07.13, 19:46, iceman_:
    ” Я стига глупости.Всичко ще има.Въпроса е на каква цена.Още Хитлер е произвеждал синтетичен бензин..... „

    Я стига глупости! Хитлер е правил бензин /Фридрих Бергиус/ от ВЪГЛИЩА. А като свърши петрола свършват и въглищата след 20ина г. След 50г. ще е свършил не само петрoла, но и всички фосилни горива - нефт, газ, кюмюр, битум, катран и тн.

  • Сряда, 17.07.13, 22:38, karadzha:
    ” Я стига глупости! Хитлер е правил бензин /Фридрих Бергиус/ от ВЪГЛИЩА. А като свърши петрола свършват и въглищата след 20ина г. След 50г. ще е свършил не само петрoла, но и всички фосилни горива - нефт, газ, кюмюр, битум, катран и тн. „

    Тогава "троловете" ще яздят магарета и коне, спамерите като теб ще ходят пеша

    П.П. Светът не е безкраен (като пространство), но животът е безкраен (като продължителност).
    Господ влага смисъл във всяко едно от начинанията си и е безсилен само пред крайността на пространството, но и в това има място за трилиони човечества

  • Сряда, 17.07.13, 23:07, iceman_:
    Амин.

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.