download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
» Търсачка

Търсене на статии по ключови думи

 

RSS захранване
 

Втората половина на шахматната дъска

Е-култура 14.01.2012 22:44 (преди 8 години и 9 месеца) | dulo | прочетена 96 пъти Статистики
Да си припомним древната приказка за шахматната дъска, в която създателят на шаха поискал като награда едно зърно пшеница на първата клетка, а на всяка следваща клетка да бъдат поставяни двойно повече зърна. Получава се експоненциално нарастване – 2^64-1 = 18 446 744 073 709 551 615 зърна и това число е по-голямо от всичката пшеница, събирана през историята на човечеството. В една от версиите на легендата, владетелят на страната заповядал обезглавяването на автора за тази негова непредвидливост и наглост.

     Важното тук е това, че запълването на половината шахматна дъска не е невъзможна задача. След 32 клетки владетелят би заплатил около 4 милиарда зърна и приблизително толкова зърна пшеница съдържа едно средно голямо житно поле. А в този случай и владетелят би останал владетел, а и изобретателят жив. Само когато действията преминат във втората половина на дъската, някой си изпаща.
     Постоянното удвояване е експоненциален ръст, незабележим в началото. Но времето тече и техническият прогрес ни пренася на втората половина на шахматната дъска, където компютрите са способни да решават задачи, които доскоро за тях бяха невъзможни.

Tази статия е публикувана само он-лайн.

Вижте още:

Мнения на потребители

Мнения, стр. 1 2 3 4
Твоето мнение

 • Сряда, 18.01.12, 00:37, anonymous:
  ¿ какво беше заглавието на темата ? и на каде се отплесна посоката ?
  от шахмата до космоса ! . направо не е за вярване ,че има толкова умни и всестранно развити личности тука . но както е рекал поета ...в спора се ражда истината . и каква е истината ?
  ................................ истината е ,че никои не знае истината .
  п.с. тоест евентуално някои знае ,но , поради каква причина би я споделил ?
  в този ред на мисли се натрапват някой въпроси , относно – пирамидите – стоунхедж– платото наска – китай ,великата стена – атлантида – свинкса –перу –.и .тн
  но както казах темата беше насочена към шаха или по точно дъската на която се играе и математическите принципи . на които се основават .
  я някой да сметне колко хода има , да речем коня ?
 • Сряда, 18.01.12, 07:05, joniewalker:
  ” ...я някой да сметне колко хода има , да речем коня ? „

  Не поставяш въпроса правилно. На така поставения въпрос отговора е - безкрайно.

 • Сряда, 18.01.12, 10:48, bigiadri:
  Из глежда ,че моето мнение измести коментарите в друга плоскост.Исках с по-малко думи и примери да кажа това което мисля , но не сьм успял.Ще се опитам отново! При човека психиката му и ума е така устроен ,че когато едно действие не дава решение РЕШЕНИЕ се получава чрез НЕ обикновено действие!Ако това го е нямало,нямаше да има и човечество. Човекът щеше да си остане някъде по средата на хранителната верига -щеше да яде малките животни ,а големите него.Всеки знае легендата за Давид и Голиат: Никой от израелските воини не посмял да се изправи срещу огромния Голиат.освен дребния юноша Давид,но той въоще и не мислил да се бори с Голиат ,просто му метнал един камък с прашкатапо челото!Необикновено действие!Ал кайда също ! Водени от инстинктите на древни воини ,те не гледат на врага мощта му ,а слабите му места!И накараха Америка ,а после и света да се страхуват!Накараш ли врага да се страхува от теб ,значи си го победил !По необикновен начин трябва и света да постъпи с тях ,ако иска да ги победи! В случая ДРУГИТЕ ПОЛЕТА НА ДЪСКАТА ЩЕ СЕ ЗАПЪЛНАТ СЪЩО С НЕОБИКНОВЕНИ РЕШЕНИЯ!
 • Сряда, 18.01.12, 11:21, stoqncho:
  Bigi, затруднявам мозъка си с тези твои изказвания. Мозъка ми се опитва да ги осмисли и пак не успява. Дава на късо и боксува на място. Чак ме заболява главата от мислене. А най-важното, че накрая пак не успява да разбере думите ти. Ти не си виновен, просто не се славя с блестящ ум.

  Пак да се отклоня от темата, колко е общия брой на жертвите от терористи? За мен те не са проблем, но както и да е.

 • Сряда, 18.01.12, 19:17, bigiadri:
  Bigi, затруднявам мозъка си с тези твои изказвания. Мозъка ми се опитва да ги осмисли и пак не успява. Дава на късо и боксува на място. Чак ме заболява главата от мислене. А най-важното, че накрая пак не успява да разбере думите ти. Ти не си виновен, просто не се славя с блестящ ум.

  Пак да се отклоня от темата, колко е общия брой на жертвите от терористи? За мен те не са проблем, но както и да е. „

  ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Stoqncho, че ти самия си казал, това което аз искам да обясня, приятелю!. Преди 100 г. сегашните обикновени неща са били невъзможни. А как са станали възможни?В един момент някой е тръгнал по -нов път за да осъществи това, което сега е обикновено! Явно аз не мога да го обясня. Сьс сигурност жертвите са много , при това те като цяло са невинни хора!

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Опаковки и консумативи
Екстрапак ООД предлага повече от
700 вида опаковки и консумативи
shop.bags.bg
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2020   Experta Ltd.